ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρέχουν» οι διορθώσεις για μειωμένα ενοίκια – Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

Τι αλλάζει στις δηλώσεις μισθώσεων ακινήτων - Οι πέντε αλλαγές που πρέπει όλοι να ξέρετε

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Περίπου 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι κατά τους μήνες Μάρτιο-Αύγουστο 2020 υποχρεώθηκαν να εισπράξουν μειωμένα κατά 40% τα ενοίκια που είχαν συμφωνήσει με τους μισθωτές τους αλλά δεν έλαβαν τις εκπτώσεις φόρου που δικαιούνται, επειδή υπέπεσαν σε σοβαρά λάθη ή παραλείψεις κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή των Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης ή των Δηλώσεων Εισοδηματικής Απώλειας (των δηλώσεων Covid), καλούνται από την ΑΑΔΕ, με ειδοποιήσεις στους λογαριασμούς τους στο σύστημα TAXISnet, να υποβάλουν μέχρι τις 15/12/2020 διορθωτικές δηλώσεις για να κατοχυρώσουν τις εκπτώσεις φόρου.

Από τη στιγμή που θα επανυποβάλουν τις δηλώσεις μίσθωσης ή και τις δηλώσεις Covid χωρίς λάθη ή παραλείψεις, θα κατοχυρώσουν εκπτώσεις φόρων που ισοδυναμούν με το 20% του 60% των κανονικών μηνιαίων ποσών ενοικίου. Τα ποσά των εκπτώσεων αυτών θα αφαιρεθούν από τρέχουσες οφειλές τους προς τις φορολογικές αρχές.

Οδηγίες

Με εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, η οποία εκδόθηκε και απεστάλη ήδη στις ΔΟΥ, τις λοιπές εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους φορείς, παρέχονται, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες οδηγίες για τον ορθό τρόπο υποβολής των διορθωτικών δηλώσεων:

1 Στις περιπτώσεις για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας θα πρέπει η εν λόγω δήλωση να προηγηθεί της υποβολής δήλωσης Covid. 

2 Στην περίπτωση που η συμφωνία μίσθωσης έχει παραταθεί σιωπηρά και δεν έχει υποβληθεί τροποποιητική Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, προκειμένου να δηλωθεί η εν λόγω παράταση, η συμφωνία μίσθωσης θα θεωρείται ότι είναι σε ισχύ, εφόσον δεν έχει υποβληθεί δήλωση λύσης της. Στην περίπτωση αυτή θα γίνεται δεκτή από τη Φορολογική Διοίκηση η δήλωση Covid, υπό την προϋπόθεση ότι το αρχικό (το προ μείωσης κατά 40%) μίσθωμα που αναγράφεται σ’ αυτήν είναι ισόποσο με το μίσθωμα που έχει δηλωθεί στη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας. 

3 Σε περίπτωση που υποβλήθηκαν δηλώσεις Covid με αρχικό μίσθωμα διαφορετικό από το μηνιαίο μίσθωμα της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, για να υλοποιηθεί η έκπτωση ποσοστού 20% επί του 60% του κανονικού μηνιαίου μισθώματος από τρέχουσες οφειλές προς τη φορολογική αρχή, πρέπει ο ιδιοκτήτης να υποβάλει εκ νέου είτε τροποποιητική δήλωση Covid είτε τροποποιητική Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, απεικονίζοντας ορθά το ποσό του μισθώματος. 

4 Κάθε δήλωση Covid στην οποία ο ιδιοκτήτης είναι πτωχός γίνεται δεκτή. Στην περίπτωση που ο ενοικιαστής είναι πτωχός η δήλωση Covid θα γίνεται δεκτή μόνο εφόσον είναι ταυτόχρονα εργαζόμενος με σύμβαση εργασίας σε αναστολή και η δήλωση Covid αφορά τη μίσθωση της κύριας κατοικίας του. 

5 Εάν στη δήλωση Covid δεν έχει επιλεγεί το είδος της χρήσης του μισθίου πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση Covid για να συμπληρωθεί η συγκεκριμένη παράλειψη. 

6 Σε περίπτωση μη υποβολής των αναγκαίων τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων μέχρι τις 15/12/2020, οι δηλώσεις Covid θα οδηγούνται σε απόρριψη.

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Το υπουργείο Υγείας επίταξε δύο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη

«Μπήκα στον ISIS για να εκδικηθώ…» είπε στην απολογία του ο 27χρονος τζιχαντιστής – Ομολόγησε φρικαλεότητες

Συντάξεις: Βήμα-βήμα η αίτηση για τα αναδρομικά θανόντων και ο αναλυτικός πίνακας με τα ποσά

Κορωνοϊός: Όταν κάποιοι παζαρεύουν, εθελόντριες από όλη την Ελλάδα σπεύδουν στη πρώτη γραμμή – Τι λέει μία από αυτές στον E.T.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σας ενδιαφέρει: Αυτή είναι η λίστα των επιχειρήσεων που δικαιούνται μείωση ενοικίου τον Οκτώβριο

Tinad

Μειωμένα ενοίκια: Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται έκπτωση 40% τον Σεπτέμβριο – Αναλυτικά οι ΚΑΔ

Ανδρέας Ντίνης

Με ποιες οφειλές θα γίνει ο συμψηφισμός της έκπτωσης για μειωμένα ενοίκια

Ανδρέας Ντίνης

Ζητούν παράταση στις δηλώσεις για τα μειωμένα ενοίκια

Ανδρέας Ντίνης

Έκπτωση φόρου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων – Τι προβλέπεται για ΕΝΦΙΑ και ενοίκια

Ανδρέας Ντίνης

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για μείωση του ΦΠΑ και μειωμένα ενοίκια – Τι κερδίζουν καταναλωτές και ιδιοκτήτες

Μιχάλης Μάρδας

Η κυβέρνηση ετοιμάζει «σωσίβιο» για ενοικιαστές και αντίμετρα για ιδιοκτήτες

Μιχάλης Μάρδας

Αποκάλυψη «Ε.Τ.»: Πώς θα γίνει η μείωση φόρου για ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια

Μιχάλης Μάρδας