ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παράθυρο» για Δώρο Χριστουγέννων χωρίς μειώσεις

Δώρο Πάσχα: Πότε και πώς θα καταβληθεί στους εργαζόμενους πληττόμενων επιχειρήσεων

Κώστας Κατίκος

Το ενδεχόμενο να πάρουν κανονικό και όχι μειωμένο Δώρο Χριστουγέννων οι εργαζόμενοι που είχαν και έχουν αναστολή σύμβασης εργασίας εξετάζει η κυβέρνηση, όπως ανέφεραν χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη.

Ετσι, ενώ μέχρι πριν από λίγες μέρες η θέση που είχε διατυπωθεί ήταν ότι το Δώρο Χριστουγέννων θα πληρωθεί για το διάστημα της αναστολής συμβάσεων με βάση την αποζημίωση των 534 ή των 800 ευρώ και όχι με βάση τον ονομαστικό μισθό, χθες υπήρξε μερική διαφοροποίηση και προστέθηκε ως ενδεχόμενο η πληρωμή του Δώρου και για το διάστημα της αναστολής σύμβασης με βάση τον ονομαστικό μισθό και όχι το μικρότερο ποσό των 534 ή 800 ευρώ.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει ο κρατικός προϋπολογισμός να επιδοτήσει το Δώρο με τις πλήρεις αποδοχές που θα είχαν οι εργαζόμενοι αν δεν έμπαιναν σε αναστολή σύμβασης, ενώ με το αρχικό σχέδιο η κρατική επιδότηση θα πήγαινε για την αναλογία του Δώρου με βάση την αποζημίωση των 534 ευρώ ή των 800 ευρώ που καταβάλλεται με την αναστολή σύμβασης.

Ο «Ε.Τ.» αποκάλυψε σε χθεσινό του ρεπορτάζ πόσο θα είναι το κανονικό Δώρο και πόσο το μειωμένο για διάστημα αναστολής συμβάσεων ως 2,5 μήνες.

Υπό εξέταση

Με βάση τα παραπάνω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος χθες το πρωί στην ΕΡΤ1 στο Δώρο Χριστουγέννων, σημείωσε ότι «το ερώτημα είναι εάν πρέπει να υπολογιστεί το Δώρο επί του ονομαστικού μισθού που θα έπαιρνε κάποιος αν εργαζόταν τον Νοέμβριο. Αυτή τη στιγμή η τοποθέτηση που έχουμε είναι ότι το Δώρο των Χριστουγέννων θα υπολογιστεί αναλογικά επί των 534 ευρώ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας της προηγούμενης εβδομάδας. Αλλά είναι κάτι το οποίο θα εξεταστεί πριν πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις».

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Αννα Στρατινάκη, μιλώντας στο Μega για τις αναστολές και το Δώρο Χριστουγέννων, είπε ότι «καταβάλλεται προσπάθεια για όσους εργαζομένους τέθηκαν σε αναστολή να λάβουν ως Δώρο Χριστουγέννων τον ονομαστικό τους μισθό και να μην υπολογιστεί με βάση τα 534€ για το διάστημα που ήταν σε αναστολή». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να βγαίνει και δημοσιονομικά μια τέτοια απόφαση και για το λόγο αυτό κοστολογούνται τα στοιχεία με το υπουργείο Οικονομικών.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Νωρίτερα τα επιδόματα και το Δώρο Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ – Δείτε τις ημερομηνίες πληρωμής

Μιχάλης Μάρδας

Ολες οι ημερομηνίες πληρωμών για επίδομα 800 ευρώ, Δώρο Χριστουγέννων και επιδόματα ανεργίας

Μιχάλης Μάρδας

Ο Σκέρτσος έδωσε απαντήσεις: Πώς και πότε θα δοθεί το Δώρο Χριστουγέννων – Ποιοι θα πάρουν το έκτακτο βοήθημα

Μιχάλης Μάρδας

Βρούτσης: Το Δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί κανονικά στις 21 Δεκεμβρίου

Ανδρέας Ντίνης

Μόνο στον «Ε.Τ.» ο πίνακας με τα ποσά για το Δώρο Χριστουγέννων [παραδείγματα για τον υπολογισμό]

Μιχάλης Μάρδας

Τι ισχύει για το Δώρο Χριστουγέννων – Ποιοι το δικαιούνται και πώς υπολογίζεται [πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Τι θα γίνει με τις αναστολές συμβάσεων, πως θα δοθεί το δώρο Χριστουγέννων

Μιχάλης Μάρδας

Ο κορωνοϊός «παγώνει» μέχρι τον Μάρτιο τον βασικό μισθό

Μιχάλης Μάρδας

Μόνο στον «Ε.Τ.»: Ολόκληρο Δώρο Χριστουγέννων παρά τις αναστολές συμβάσεων – Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου Βρούτση

Tinad