ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται επιπλέον μέτρα στήριξης και νέα επιστρεπτέα προκαταβολή

Έρχεται μπαράζ πληρωμών για συντάξεις, επιδόματα και αποζημιώσεις

Τάσος Δασόπουλος

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης, αλλά και του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής και για το 2021 προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος» είπε ότι στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, που θα δημοσιευτεί στις 21 του μήνα, θα έχουμε και νέα μέτρα στήριξης για το 2021. Τόνισε επίσης ότι εντός των ημερών θα έχουμε τις τελικές αποφάσεις για τις επιταγές, καθώς επίσης ότι από τώρα βρίσκεται στο τραπέζι σκέψη για την παράταση -λόγω της συγκυρίας- των τελών κυκλοφορίας.

Αφησε έτσι να εννοηθεί ότι μέτρα όπως η αναστολή των συμβάσεων εργασίας και το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» θα συνεχιστούν και τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021. Τούτο διότι η νεότερη εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου είναι ότι η χώρα θα αφήσει πίσω της την κρίση του κορονοϊού έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Στην κατεύθυνση αυτή, είπε ότι θα υπάρξουν επιπλέον παρεμβάσεις στήριξης στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, εξηγώντας πως θα πρόκειται για πολιτικές που θα επεκταθούν από το 2020 στο 2021 λόγω του δεύτερου κύματος υγειονομικής κρίσης.

Επιχειρήσεις

Ειδικά για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής είπε: «Πολύ πιθανό είναι να πρέπει να επεκταθεί το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής και το 2021 αφού βοήθησε πάρα πολύ τις επιχειρήσεις».
Στο μεταξύ, όπως είπε, η ΚΥΑ, αλλά και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον 4ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής θα έρθουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενώ για πρώτη φορά και οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν πριν τελειώσει ο Νοέμβριος. «Τρέχουμε την άσκηση με γρήγορους ρυθμούς σε σχέση με τις προηγούμενες προκηρύξεις γιατί θέλουμε τον ίδιο μήνα που λάβαμε την απόφαση, δηλαδή τον Νοέμβριο, να γίνει και η εκταμίευση των πόρων», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ρυθμίσεις οφειλών

Θύμισε επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι εκτός από την παρέμβαση σε ό,τι αφορά στα μέτρα στήριξης της οικονομίας, πλέγμα προστασίας για την επόμενη μέρα παρέχουν και οι ρυθμίσεις οφειλών που θεσμοθετήθηκαν. Ειδικότερα θύμισε τη ρύθμιση με 12 άτοκες ή 24 δόσεις για όλες τις αναβληθείσες μέχρι και το τέλος Απριλίου φορολογικές υποχρεώσεις Μαρτίου – Ιουνίου που θα αρχίσει να τρέχει από Μάιο, αλλά και τις ρυθμίσεις που χάθηκαν μέσα στο καλοκαίρι, οι οποίες μπορούν να συνεχιστούν κανονικά με τις δόσεις που δεν πληρώθηκαν να προστίθενται στο τέλος της αρχικής περιόδου της ρύθμισης, αλλά και την αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους πήραν δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου.

Παράταση

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας για το 2021, τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι και τις 31/12, είπε ότι εξετάζεται από τώρα – λόγω της συγκυρίας- να δοθεί παράταση στην προθεσμία πληρωμής.

Σχετικά με το θέμα της παράτασης μη δημοσίευσης των διαμαρτυρημένων επιταγών, είπε πως είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, «το κοιτάμε γιατί έχει πολλές διαστάσεις, θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή» και «προφανώς υπάρχει μία ιδιαίτερη ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το θέμα». Είπε πως «τις αμέσως επόμενες ημέρες θα είμαστε έτοιμοι να τοποθετηθούμε και γι’ αυτό».

«Πολεμοφόδια»

«Πρέπει ανά πάσα στιγμή να είσαι έτοιμος να βοηθήσεις στην πραγματική οικονομία ανάλογα με τη δυναμική της υγειονομικής κρίσης», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Να ρίχνεις «όπλα στη μάχη, αλλά να κρατάς και πολεμοφόδια» γιατί δεν ξέρει κανείς πόσο θα κρατήσει η κρίση. «Εχουμε κρατήσει χρήματα στο ταμείο για να μπορέσουμε να παρεμβαίνουμε ανάλογα με τη δυναμική της οικονομικής κρίσης», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Παραδέχθηκε ότι ακόμη δεν έχουν φτάσει στην Ελλάδα χρήματα από τις κοινοτικές πρωτοβουλίες, συνολικού προϋπολογισμού 540 δισ. ευρώ, που έχουν εγκριθεί από τον Απρίλιο. Εκτίμησε πως πιθανόν μέχρι τέλος του μήνα να έρθουν τα πρώτα χρήματα από το «SURE» για τη στήριξη της απασχόλησης, από όπου η Ελλάδα περιμένει συνολικά 2,7 δισ. ευρώ. Επισήμανε επίσης πως δεν υπάρχει λόγος σήμερα να προσφύγουμε στον ESM γιατί είναι εξαιρετικά χαμηλό το κόστος δανεισμού και έχουμε διαθέσιμα.

Υφεση 2020

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στις προβλέψεις για την ύφεση του 2020 και το βαθμό της ανάκαμψης για το 2021, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του αν και παραδέχθηκε ότι το δεύτερο lockdown της οικονομίας θα επιδράσει αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα για φέτος, αλλά και τον επόμενο χρόνο.

Ζήτησε να περιμένουμε ακόμη λίγες ημέρες να οριστικοποιηθούν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Οπως τόνισε τη Δευτέρα το βράδυ σε άλλη συνέντευξή του, η ανακοίνωση των καλών νέων από τη συνεργασία Pfizer-BioΝΤeck για την πρόοδο του νέου εμβολίου έχει αρχίζει να αποτυπώνεται και στις εκτιμήσεις πολλών διεθνών οργανισμών και των θεσμών, αλλάζοντας τις προβλέψεις τους προς το καλύτερο. Σε λίγες μέρες είπε ότι θα υπάρχει ακόμη καλύτερη εικόνα για την πορεία της οικονομίας, η οποία θα αποτυπωθεί και στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού.

Ειδήσεις 

Αγία Βαρβάρα: Σοκάρει η κόρη της 50χρονης: Καθόμουν στο δωμάτιό μου, έτρεμα και άκουσα τη μαμά μου να ουρλιάζει

Κορωνοϊός: Πώς και πού θα γίνονται τα εμβόλια – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Κορωνοϊός: Η στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη: Αυτά είναι τα έξι μέτρα στήριξης των πληγέντων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό – Δείτε ποια είναι και ποιους αφορούν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Πληρώνονται 156,6 εκατ. ευρώ σε 15.319 δικαιούχους

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πιστώνονται σήμερα τα χρήματα

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Μέχρι τις 10 Μαΐου οι αιτήσεις – Πότε αρχίζουν οι πληρωμές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές – Ποιους αφορά

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Ποιοι θα μείνουν εκτός – Ποια η διαδικασία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Έως τις 19 Απριλίου οι αιτήσεις – Τα δικαιολογητικά

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Έως τις 19 Απριλίου οι αιτήσεις – Τα δικαιολογητικά