Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράθυρο παράτασης για τα αυθαίρετα – Ποιοι την δικαιούνται και ποιες είναι οι προσαυξήσεις στα πρόστιμα

Προς παράταση για αυθαίρετα και Kτηματολόγιο - Τι ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

Πολίτες από τις πρόσφατα πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές αλλά και ιδιοκτήτες οι οποίοι αποδεδειγμένα μπήκαν στο σύστημα υπαγωγής αλλά λόγω του φόρτου του δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αίτηση θα είναι οι «ευνοημένοι», αφού, όπως τονίζουν πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα τους δοθεί μια μικρή πίστωση χρόνου. Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες – κατά πάσα πιθανότητα – δεν θα υπάρξει καμία παράταση και η διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων θα ολοκληρωθεί και επίσημα σήμερα.

Τις επιμέρους ανακοινώσεις θα κάνει το ΥΠΕΝ εντός των επόμενων ωρών αλλά όπως αναφέρουν πληροφορίες για κτίσματα τα οποία έχουν μεγάλες παραβάσεις, δηλαδή ανήκουν στην κατηγορία 5, η αυλαία θα πέσει και επίσημα. Για τις άλλες 4 «γενιές» αυθαιρέτων, θα ισχύσει η προσαύξηση προστίμων, ανάλογα την περίοδο που θα γίνει η αίτηση υπαγωγής.

Σε χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και την ηγεσία του υπουργείου, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης δεν απέκλεισε για λίγες ημέρες να επιτραπεί στις αιτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί να προστεθεί η πληρωμή του παραβόλου, ώστε να ολοκληρωθεί η υπαγωγή. Ο υπουργός ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί κανονική παράταση στη ρύθμιση. Στα επιχειρήματα του ΤΕΕ αναφορικά με τις δυσκολίες υπαγωγής ορισμένων κατηγοριών, ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί με νομοθετική ρύθμιση για συνέχιση της δυνατότητας νομιμοποίησης για κάποιες εξ αυτών – κάτι που όμως δεν θεωρείται μέχρι στιγμής «δεδομένο».

Αιτήσεις

Το γεγονός, πάντως, ότι καθημερινά περί τις 10.000 αιτήσεις κατατίθενται στο σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, δείχνει ότι οι πολίτες επιθυμούσαν μέχρι και χθες – δηλαδή στην εκπνοή του χρόνου – να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους και να πληρώσουν όσο το δυνατόν λιγότερα τις αυθαιρεσίες τους. Εκτιμάται ότι ο Σεπτέμβριος θα κλείσει αγγίζοντας τις 200.000 υπαγωγές, αριθμός που δείχνει τη μεγάλη συμμετοχή των ιδιοκτητών στη διαδικασία.

Τι θα ισχύσει όμως από εδώ και στο εξής για όσους έχουν μεγάλα αυθαίρετα ή ανήκουν στις άλλες 4 κατηγορίες και δεν έκαναν μέχρι και χθες, καμία ενέργεια; Για τους αυθαιρετούχους που έχουν κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, που αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή κατά 20% καθ’ ύψος, χωρίς οικοδομική άδεια κ.ά. η διαδικασία τακτοποίησης τερματίστηκε και επίσημα και όσοι ιδιοκτήτες δεν συμμετείχαν, δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να το κάνουν στο μέλλον. Μάλιστα, το ΥΠΕΝ έχει επικοινωνήσει πολλάκις ότι θα εφαρμοστεί η νομοθεσία – μέσω της οποίας προβλέπονται κατεδαφίσεις για κτίσματα που δεν εισήλθαν στη ρύθμιση ώστε να διατηρηθούν έναντι προστίμων για 30 έτη.

Πρόστιμα

Για τα αυθαίρετα των κατηγοριών 1 έως 4 που δεν έκαναν υπαγωγή του ακινήτου τους τόσο στον ισχύοντα νόμο, όσο και στην ρύθμιση που έφερε το ΥΠΕΝ, θα έρθουν αντιμέτωποι με έως και 40% προσαύξηση του προστίμου όταν θα πέσει η αυλαία, η οποία θα γίνει μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, στις 31 Μαρτίου 2026. Συγκεκριμένα, οι πολίτες θα έχουν αύξηση του προστίμου κατά 20% την πρώτη χρονιά και για κάθε επόμενη, θα επιβαρύνονται με επιπλέον 5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο το τελευταίο διάστημα ο τεχνικός κόσμος ζητούσε από το υπουργείο Περιβάλλοντος να δοθεί παράταση για τα αυθαίρετα μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να τεθεί αφενός σε λειτουργία η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου και αφετέρου να υπάρχει ο διαθέσιμος χρόνος ώστε να δηλωθούν σωστά τα σχετικά στοιχεία. Μερικά από τα προβλήματα που έθεταν επί τάπητος ήταν οι δασικοί χάρτες οι οποίοι βρίσκονται σε αναμόρφωση και σε πολλές των περιπτώσεων δεν έχει καθοριστεί ποια αυθαίρετα είναι πράγματι δασικά και ποια μπορούν να κάνουν εν τέλει υπαγωγή, τις υπηρεσίες δόμησης που έχουν «κενό» εγγράφων και φυσικά την πανδημία που έχει πάει αρκετά πίσω όλες τις γραφειοκρατικές λειτουργίες.

ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ

– κατά 10%, αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση βρίσκεται σε περιοχές προστασίας για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν προεδρικά διατάγματα καθορισμού όρων δόμησης.

– κατά 20% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου από την 1η Οκτωβρίου 2020 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021,

– κατά 25%, αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί από την 1η Οκτωβρίου 2021 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2022,

– κατά 30%, αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου από την 1η Οκτωβρίου 2022 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2023,

– κατά 35%, αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί από την 1η Οκτωβρίου 2023 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024,

– κατά 40%, αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου από την 1η Οκτωβρίου 2024 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2026.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Νέα ευκαιρία για μεγάλα αυθαίρετα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ποιες διορθώσεις έγιναν για τα αυθαίρετα στο νομοσχέδιο για τα απόβλητα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αποκλειστικό: Δεύτερη ευκαιρία για τα ξεχασμένα τετραγωνικά – Πότε και με ποιους όρους θα ανοίξει πάλι η πλατφόρμα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δεύτερη ευκαιρία για αυθαίρετα και ημιυπαίθριους – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα ανοίξει νέο «παράθυρο» για τα αυθαίρετα – Ποιους αφορά το σχέδιο του υπουργείου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυθαίρετα: Ποιους ιδιοκτήτες αφορούν οι τελευταίες αλλαγές στο ηλεκτρονικό σύστημα δηλώσεων

Δημήτρης Ντόγκας

Παράταση κατά ένα έτος στην υποβολή δικαιολογητικών για τα αυθαίρετα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τι αλλάζει για αυθαίρετα και μεταβιβάσεις αυτοκινήτων – Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ενεργοποιείται η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου – Τι ισχύει για τα αυθαίρετα, ποια τα πρόστιμα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom