Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων

Πότε πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα- Όλες οι ημερομηνίες

Γωγώ Κατσέλη

Ανάσα ρευστότητας αναμένεται να δώσουν στον αγροτικό τομέα οι πρώτες συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ δύο συνεταιριστικών τραπεζών και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) για την παροχή χαμηλότοκων δανείων με μακρά διάρκεια αποπληρωμής και μειωμένες απαιτήσεις για εξασφαλίσεις, έναν περίπου χρόνο μετά τη σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε υπογράψει συμφωνία με το ΕΤαΕ για τη δημιουργία χρηματοδοτικού εργαλείου με κεφάλαια ύψους 80 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δεσμευθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) ως παροχή εγγυήσεων για κάλυψη νέων δανείων από 10.000 ευρώ και πάνω. Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει τότε ο υπουργός, Μάκης Βορίδης, το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που θα διατεθούν στην αγορά μέσω της μόχλευσης εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ με περαιτέρω χρηματοδοτήσεις ή σε συνδυασμό με άλλα μέτρα του ΠΑΑ μπορούν να αγγίξουν ακόμα και τα 700 εκατ. ευρώ.

Δικαιούχοι των δανείων θα είναι όσοι δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, από την παραγωγή μέχρι τη διανομή και, συγκεκριμένα, παραγωγοί και αγροτικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, δεδομένου ότι θα χορηγούνται από τις τράπεζες, θα πρέπει να πληρούνται κάποια τραπεζικά κριτήρια, οπότε οι αγρότες με «κόκκινα» δάνεια δεν θα έχουν τη δυνατότητα ένταξης στον μηχανισμό.

Η πρώτη τράπεζα που υπέγραψε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για ποσό ύψους 10 εκατ. ευρώ ήταν η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας για τη χρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης, είτε με τη χορήγηση επενδυτικών δανείων είτε κεφαλαίων κίνησης.

Τα επιτόκια δανεισμού θα είναι χαμηλότερα από αυτά της αγοράς και ανάλογα με τον πελάτη η μείωση μπορεί να είναι μεγαλύτερη.

Στο ίδιο πλαίσιο, πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε πως η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας υπέγραψε σύμβαση με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για την παροχή εγγυήσεων συνολικών πιστώσεων έως 20 εκατ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι να παρέχει ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τους δικαιούχους μέσω εγγυοδοσίας που παρέχει το ΕΤαΕ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Ταμείο σχεδιάζει να ενισχύσει τις ακόλουθες δύο δράσεις:

* «4.1.4 Υποστήριξη επενδύσεων σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» και
* «4.2.4 Υποστήριξη επενδύσεων σε μεταποίηση, εμπορία ή/και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων».

Σημειώνει, δε, ότι το ΕΤαΕ διοχετεύει αυτούς τους πόρους σε επιλεγμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως και στην Τράπεζα Θεσσαλίας, με τη μορφή εγγύησης που καλύπτει έως και το 25% των δανείων στο σύνολο του χαρτοφυλακίου προς τον γεωργικό τομέα στην Ελλάδα.

Επιπλέον, το Ταμείο έχει προχωρήσει σε συμφωνία για πρόγραμμα μικρο-χρηματοδοτήσεων για συνολικές πιστώσεις ύψους 7,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, μέχρι τον Αύγουστο του 2020 έχουν διατεθεί ήδη πιστώσεις σε 130 δικαιούχους συνολικού ύψους 2,17 εκατ. ευρώ με την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες και με άλλες τράπεζες για την παροχή εγγυήσεων ώστε να δοθούν δάνεια στον αγροτικό τομέα.

Εγγυήσεις

Οπως είχε αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σκοπός του Ταμείου Εγγυήσεων είναι να περιοριστεί το χρηματοδοτικό κενό ύψους 2,5 δισ. ευρώ στη γεωργία και 2,85 δισ. ευρώ στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Σχετικά με τη συμμετοχή των τραπεζών, ο κ. Βορίδης είχε επισημάνει ότι αντιμετωπίζουν πολύ θετικά αυτό το εργαλείο, κυρίως γιατί ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος με τη διαμόρφωση αυτού του Ταμείου Εγγυήσεων.

Αρα στην πραγματικότητα ο κίνδυνος δανεισμού περιορίζεται δραστικά και ταυτόχρονα αυτό επιτρέπει την ύπαρξη πολύ χαμηλών επιτοκίων και πολύ ευνοϊκών όρων δανεισμού. Το Ταμείο ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο επισφαλειών σε ποσοστό 20%, πράγμα που σημαίνει ότι, αν για παράδειγμα το δάνειο σταματήσει να εξυπηρετείται από τον δανειολήπτη, το Ταμείο θα αποπληρώσει μέχρι το 80% του κεφαλαίου.

Ενδεικτικά, όσον αφορά στα Σχέδια Βελτίωσης για χρηματοδότηση με τη μορφή εγγυημένων δανείων, αν ένας παραγωγός έχει σχέδιο ύψους 100.000 ευρώ, τα 50.000 ευρώ είναι επιδότηση και τα 50.000 ευρώ ίδια συμμετοχή. Από αυτά τα 50.000 ευρώ ίδια συμμετοχή, οι τράπεζες θα καλύπτουν το 80%, δηλαδή 40.000 ευρώ, και τα υπόλοιπα 10.000 ευρώ θα τα καταβάλλει ο αγρότης.

Από το ένθετο «Αγροτικός Τύπος» που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Επίδομα 534 ευρώ: Εγκρίθηκε το κονδύλι για την καταβολή του – Οι δικαιούχοι

Tinad

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Με 150 εκατ. ευρώ ενισχύει τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορωνοϊό

Tinad

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το «Κομφούζιο»: Οι δικαιούχοι και οι δενδροκαλλιέργειες που επιδοτούνται!

Tinad

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Εγκύκλιος Βρούτση διορθώνει λάθη – Οι δικαιούχοι

Tinad

Κορωνοϊός: Οδηγός για την καταβολή επιδομάτων σε ανέργους και εργαζομένους – Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Tinad

Επίδομα 400 ευρώ για τους μακροχρόνιους ανέργους: Σήμερα η καταβολή – Ποιοι θα το πάρουν

Tinad

Τεράστιο το πλήγμα στην ανθοκομία λόγω κορωνοϊού

Tinad

Επιστολή ιδιοκτητών εστίασης σε Μητσοτάκη: Οι τρεις προτάσεις για την επανεκκίνηση του κλάδου

Tinad

Κορωνοϊός – Κομισιόν: Εγκρίθηκε η ενίσχυση ελληνικών επιχειρήσεων με 1 δισ. ευρώ

Tinad