Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

10ετες ομόλογο: Ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές: Ιστορικά χαμηλό επιτόκιο εν μέσω πανδημίας

Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο

Τάσος  Δασόπουλος

Με μια νέα έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης ξένοι θεσμικοί επενδυτές προσήλθαν χθες μαζικά στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου που δημοπρατήθηκε αρχικά στις 18 Ιουνίου προσφέροντας 18,1 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας για πρώτη φορά το επιτόκιο ενός ελληνικού ομολόγου κοντά στο 1,2%.

Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε από τη χθεσινή δημοπρασία 2,5 δισ., ποσό που υπερκαλύφθηκε από το ύψος των προσφορών κατά 6,2 φορές μέσα στις 3,5 ώρες από το άνοιγμα μέχρι και το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών λίγο μετά τις 2 χθες το μεσημέρι.

Με βάση τα στοιχεία από τις έξι ανάδοχες επενδυτικές τράπεζες (Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale) στην έκδοση συμμετείχαν επενδυτές υψηλής ποιότητας (τράπεζες αμοιβαία ασφαλιστικές) και μεγάλο μέρος των επενδυτών ήταν εκτός Ελλάδας, που απορρόφησαν και το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης

Με τη νέα έκδοση ο δημόσιος δανεισμός φτάνει πλέον στο ποσό των 10 δισ. ευρώ, που είναι σχεδόν διπλάσιο από το δανειακό πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ο ΟΔΔΗΧ αλλά μπορεί να θεωρηθεί απολύτως φυσιολογικό με τα νέα δεδομένα που έχει θέσει η πανδημία του κορονοϊού.

Νωρίτερα μέσα στο χρόνο η Ελλάδα δανείστηκε 2,5 δισ. € από την έκδοση 15ετούς ομολόγου με επιτόκιο 1,91% στις 2 Φεβρουαρίου. Μέσα στην πανδημία και ενώ βρισκόταν σε ισχύ το lockdown, η Ελλάδα δανείστηκε 2 δισ. ευρώ από την έκδοση 7ετούς ομολόγου 2 Απριλίου με επιτόκιο 2% και 3 δισ. ευρώ από την έκδοση 10ετούς ομολόγου που εκδόθηκε στις 18 Ιουνίου με επιτόκιο 1,57%.

Από τα φετινά δάνεια εξαιρούνται τα 3,314 δις που δανείστηκε η Ελλάδα από το 30ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,35% που εκδόθηκε στις 21/1.

Η έκδοση έγινε κυρίως για την αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας εν όψει της συνέχισης των μέτρων στήριξης της οικονομίας μέσα στο φθινόπωρο, αφού θα πρέπει να υπάρχει σε σταθερή βάση επαρκές ταμειακό απόθεμα για την κάλυψη των αναγκών. Επίσης με την κίνηση αυτή αφενός ανανεώνει την παρουσία της στις αγορές και αφετέρου επιβεβαιώνει τις θετικές προσδοκίες που υπάρχουν για την ελληνική οικονομία με το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο και το ύψος των προσφορών που συγκεντρώθηκαν.

Σταϊκούρας

«Η χώρα δανείστηκε με το χαμηλότερο κόστος που έχει επιτευχθεί ποτέ στις εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου», τόνισε στη δήλωσή του για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας

«Σήμερα, η Ελλάδα κατέγραψε άλλη μία σημαντική επιτυχία στο στίβο των αγορών.

Για 3η φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην ελληνική οικονομία», είπε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε: «Οι αγορές αναγνωρίζουν το συνεκτικό οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης και την αποτελεσματική εφαρμογή του για την αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας».

Μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του Alpha επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει τη στήριξη της οικονομίας με μέτρα για όσο χρειαστεί ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία.

Μάλιστα άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να επεκτείνει και το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει λόγω της κρίσης σε εστίαση και τουρισμό. Ωστόσο το χρονικό διάστημα για το οποίο θα επεκταθεί -όπως είπε- θα εξαρτηθεί από την ένταση και τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Αμυντικές δαπάνες

Σε ό,τι αφορά τις μόνιμες παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ και θα ενταχθούν και στον Προϋπολογισμό, μίλησε για ένα τρίπτυχο που αποτελείται από: μείωση φόρων, αύξηση δαπανών «για να στηρίξουμε την κοινωνία» και δαπάνες για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας. «Αρα έχουμε να κάνουμε με μία άσκηση που πρέπει να ισορροπήσουμε πολύ προσεκτικά στις τρεις αυτές προτεραιότητες και επιλογές της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού».

Για τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης επανέλαβε πως η χώρα προετοιμάζεται σοβαρά με στόχο τα πρώτα χρήματα να έρθουν περίπου το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Επανέλαβε πως θα υπάρχει συζήτηση για το δημοσιονομικό πλαίσιο του 2021 στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας και η τάση θα είναι να υπάρχει δημοσιονομική χαλαρότητα.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Μητσοτάκης για 10ετές ομόλογο: Η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ – Ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές

Tinad

Ισχυρή ζήτηση για το 10ετές ελληνικό ομόλογο – Σταϊκούρας: «Σημαντική επιτυχία στον στίβο των αγορών»

Tinad

Στις αγορές ξαναβγαίνει η Ελλάδα για ενίσχυση του κρατικού «κουμπαρά»

Μιχάλης Μάρδας

Δημόσιο: Νέα έξοδος στις αγορές με επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

Tinad

Ο Τραμπ «άναψε φωτιές»: «Βουτιά» στο Χρηματιστήριο μετά την πρόταση για αναβολή των εκλογών

Evanthia Karra

Ξεκινούν παζάρια και εμποροπανηγύρεις από 1η Ιουνίου

Evanthia Karra

7ετές ομόλογο: Δύο δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τις αγορές

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: «Ελεύθερη πτώση» στην Wall Street – Άνοιγμα με πτώση 2.250 μονάδων για τον Dow Jones

Tinad

Κορωνοϊός και πετρέλαιο «γκρέμισαν» τις αγορές – Προσωρινή αναστολή της συνεδρίασης της Wall Street

Μιχάλης Μάρδας