Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη τα φοιτητικά ενοίκια – Τι δείχνει έρευνα σε έξι πόλεις

Στα ύψη τα φοιτητικά ενοίκια – Τι δείχνει έρευνα σε έξι πόλεις

Newsroom eleftherostypos.gr

Παρά το ασφυκτικό κλίμα που δημιουργεί στην οικονομία η πανδημία, οι τιμές της φοιτητικής στέγης εξακολουθούν να αυξάνονται σύμφωνα με έρευνα της GEOAXIS, που επικεντρώθηκε σε 6 «φοιτητουπόλεις».

Ενα ενδιαφέρον εύρημα του «Παρατηρητηρίου» της Geoaxis είναι ότι αρκετοί ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb και επιστρέφουν σε μακροχρόνιες ενοικιάσεις.

Το επίπεδο της αύξησης των μισθωμάτων για τη φοιτητική στέγη προσδιορίζεται περίπου στο 2,3% σε σχέση με πέρυσι και στο 11,8% σε σχέση με δύο χρόνια πριν, επιβεβαιώνοντας τη σαφή μείωση του ρυθμού αύξησης. Η Αθήνα αποτελεί την πόλη με τις υψηλότερες τιμές ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων και ο Βόλος με τις χαμηλότερες.

Αναλυτικότερα, η πρωτεύουσα (σε Ζωγράφου και Πανεπιστημιούπολη) καταγράφει την υψηλότερη αξία μονάδας με 5,47 ευρώ/τ.μ./μήνα, δηλαδή για ένα διαμέρισμα 50 τετραγωνικών το μέσο ενοίκιο είναι περίπου 250 ευρώ. Ακολουθεί η Κομοτηνή με 5,44 ευρώ/τ.μ./μήνα, η Θεσσαλονίκη με 5,32 ευρώ/τ.μ. (σε συνοικίες όπως Καμάρα, Ροτόντα και Αγίου Δημητρίου), το Ηράκλειο με 5,21€, η Πάτρα με 5,12 € και τέλος ο Βόλος με 4,79€ ανά τετραγωνικό.

«Ανθεκτικά» ακίνητα

Τα φοιτητικά διαμερίσματα μαζί με τις αποθήκες, τα Logistic Centers, τα Data Centers και τους οίκους ευγηρίας έχουν αποδειχθεί σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο τα πλέον ανθεκτικά ακίνητα στη μείωση αξιών λόγω COVID-19. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε μερική ή ολική ανακαίνιση των διαμερισμάτων και τα παραδίδουν σε καλή κατάσταση γιατί γνωρίζουν πως διαφορετικά χάνουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και κινδυνεύουν να τα κρατήσουν ξενοίκιαστα για αρκετό χρόνο.

Αν και ο αριθμός των φοιτητών που εγκαταλείπουν τον τόπο τους για να σπουδάσουν σε άλλες πόλεις είναι σημαντικά μειωμένος χρόνο με το χρόνο, καθώς οι φοιτητές όλο και περισσότερο επιλέγουν το αντικείμενο των σπουδών τους με βάση την έδρα του πανεπιστημίου και όχι το γνωστικό αντικείμενο, εντούτοις ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε σχολή είναι σταθερός, διατηρώντας κατά κάποιον τρόπο την ένταση της ζήτησης.

Προτίμηση

Η πλειοψηφία των φοιτητών επιλέγει πλέον να νοικιάσει όσο το δυνατόν μικρότερα διαμερίσματα, ενώ καταγράφεται μείωση των φοιτητών που επιλέγει να συγκατοικήσει παρά το γεγονός ότι μπορεί να επιμερισθούν τα έξοδα, με αποτέλεσμα τα μεγαλύτερα διαμερίσματα να εμφανίζουν σημαντικότερο ρίσκο διάθεσης από ό,τι οι γκαρσονιέρες.

Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η προσπάθεια μεγάλων παικτών του real estate να δημιουργήσουν πολυκατοικίες στα πρότυπα «φοιτητικών εστιών», καθώς είναι πλέον διαπιστωμένο ότι με την προσφορά επιπρόσθετων υπηρεσιών (π.χ. φύλαξη και καθαρισμός) η συγκεκριμένη μορφή ανάπτυξης μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα.

Η ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των συγκριτικών στοιχείων βασίστηκε αποκλειστικά σε τρέχουσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων ηλικίας 20-60 ετών, ανάλογα με τις προδιαγραφές κτιριακών υποδομών, αλλά και αποθέματος της κάθε πόλης.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Στρες, μοναξιά και θυμός: Οι συνέπειες του κορωνοϊού – Αναλυτικά η έρευνα

Tinad

Διεθνής έρευνα: «Άβατο» για παίκτες 21 ετών και κάτω η Super League

Δημήτρης Ντόγκας

Φοιτητικά ενοίκια: Πού προκύπτουν ευκαιρίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Τι περιμένουν οι γονείς

Μιχάλης Μάρδας

«Λαβράκι» έβγαλε η έρευνα στις φυλακές της Πάτρας: Έκρυβαν ακόμη και αποστακτήριο για τσίπουρο

Tinad

Ολόκληρο οπλοστάσιο θαμμένο στην Καστοριά: Βρέθηκαν χειροβομβίδες, ρουκετοβόλα και καλάσνικοφ

Tinad

Ερευνα: Υπερδιπλασιάστηκαν οι ηλεκτρονικές αγορές εν μέσω πανδημίας

Δημήτρης Ντόγκας

Φυλακές Δομοκού: Ακόμη και…. ψησταριές έκρυβαν στα κελιά

Tinad

Διάστημα: Άκαρπη η έρευνα για… εξωγήινο πολιτισμό σε 10,3 εκατ. άστρα!

Tinad

Έρευνα ΕΣΕΕ: Πτώση των πωλήσεων, αλλά και «αντοχή» στα λουκέτα

Tinad