Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις αγορές ξαναβγαίνει η Ελλάδα για ενίσχυση του κρατικού «κουμπαρά»

Οι επενδυτές έτρεξαν για το δεκαετές ομόλογο της Ελλάδας - Συμμετοχή ρεκόρ στην δημοπρασία

Τάσος Δασόπουλος

Με μια έξοδο στις αγορές που θα ανανεώσει την παρουσία της Ελλάδας και θα αυξήσει τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου μπαίνει το φθινόπωρο, που αναμένεται δύσκολο, για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Χθες δόθηκε η επίσημη εντολή από το ΥΠΟΙΚ και τον ΟΔΔΗΧ σε έξι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες (Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale) για επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου που διατέθηκε τη 18η Ιουνίου και το οποίο είχε διαμορφώσει επιτόκιο 1,57%.
Η συγκεκριμένη κίνηση, εκτός από την αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων, έχει στόχο να καταγραφεί η έκδοση ενός ελληνικού δεκαετούς ομολόγου με επιτόκιο κοντά στο 1,2% (με δεδομένο ότι το ελληνικό δεκαετές διαπραγματεύεται στο 1,13%) και -στην επόμενη φάση- να οδηγήσει τα ελληνικά ομόλογα σε ακόμη χαμηλότερες αποδόσεις στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Το… πινάκιο
Μέχρι στιγμής το 2020, με εξαίρεση το 30ετές ομόλογο ύψους 3,314 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,35% που εκδόθηκε στις 21/1 για την επαναγορά χρέους, η Ελλάδα έχει δανειστεί για να καλύψει υποχρεώσεις από τις αγορές συνολικά 7,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα δανείστηκε 2,5 δισ. από την έκδοση 15ετούς ομολόγου με επιτόκιο 1,91% στις 2 Φεβρουαρίου, 2 δισ. ευρώ από την έκδοση 7ετούς ομολόγου στις 22 Απριλίου με επιτόκιο 2% και 3 δισ. ευρώ από την έκδοση 10ετούς ομολόγου που εκδόθηκε στις 18 Ιουνίου με επιτόκιο 1,57%. Την τελευταία αυτήν έκδοση θα επεκτείνει ΟΔΔΗΧ μέσα από την έκδοση που θα γίνει σήμερα και η οποία φιλοδοξεί να πετύχει ακόμη χαμηλότερο επιτόκιο.

Προαναγγελία
Σε έκδοση ομολόγου «κάποια στιγμή» αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημειώνοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα στην παρούσα φάση φτάνουν περίπου τα 35 δισ. ευρώ και θα αυξηθούν με στόχο να μπορούν να χρηματοδοτηθούν και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχουν ήδη ανακοινωθεί και πρόκειται να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ.

Μειωμένα ενοίκια
Ειδικά για το θέμα των μειωμένων κατά 40% ενοικίων που υποχρεώθηκαν να εισπράττουν οι ιδιοκτήτες από τις πληττόμενες επιχειρήσεις, τους εργαζομένους τους και τα τέκνα τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, άφησε να εννοηθεί ότι πλέον το ΥΠΟΙΚ θα αρχίσει να απαγκιστρώνεται από το συγκεκριμένο μέτρο.

Συγκεκριμένα είπε ότι το μέτρο θα παραταθεί για άλλο ένα μήνα μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου για τους κλάδους των επιχειρήσεων που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού.
Τόνισε επίσης ότι όσοι ιδιοκτήτες επιθυμούν οικειοθελώς να συνεχίζουν να εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια μέχρι και το τέλος του χρόνου θα τύχουν της ευνοϊκής ρύθμισης για αναπλήρωση του 30% της απώλειας του εισοδήματός τους από το κράτος συμψηφίζοντας το ποσό που τους αναλογεί με άλλες φορολογικές τους υποχρεώσεις. Επίσης, ως αυτονόητο, δεν θα φορολογηθούν για το κομμάτι του μισθώματος που δεν έχουν εισπράξει.

Ελαφρύνσεις
Σχετικά με το ενδεχόμενο μόνιμης μείωσης φόρων για το 2021, ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι το περιθώριο για μόνιμες παρεμβάσεις θα καθορίσουν η πορεία της πανδημίας αλλά και οι δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας. Επεσήμανε συγκεκριμένα ότι πέρα από τις ανακοινώσεις της ΔΕΘ πρέπει να «καταρτίσουμε τον Προϋπολογισμό για το 2021». Εξήγησε πως υπάρχουν μία σειρά από αβεβαιότητες. Οπως είπε ο ΥΠΟΙΚ:

* Πρέπει καταρχήν να δούμε τι δημοσιονομικό περιβάλλον θα υπάρχει το 2021.

* Θα πρέπει να δούμε νεότερες προβλέψεις για την ένταση και την έκταση της υγειονομικής κρίσης πανευρωπαϊκά και στην Ελλάδα για το 2021

* και τέλος θα πρέπει να δούμε και τα περιθώρια ανάκαμψης των οικονομιών για τον επόμενο χρόνο.

Αμυντικές δαπάνες

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών έβαλε ως βασική παράμετρο και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτελεί κεντρική κυβερνητική επιλογή. Οπως είπε, στόχος δεν είναι μόνο τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά είναι μία σειρά από πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η ελληνική Πολιτεία στο εν λόγω πεδίο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σταϊκούρας για lockdown: Έχουμε τα απαραίτητα ταμειακά διαθέσιμα για να το στηρίξουμε

Μιχάλης Μάρδας

Αντίστροφη μέτρηση για τον ΕΝΦΙΑ: Την Παρασκευή τα εκκαθαριστικά – Διπλή δόση του φόρου τον Οκτώβριο

Tinad

Τι θα φανεί στην τσέπη μας από τα 12 μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις [παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Εισφορά αλληλεγγύης: Απαλλάσσονται και τα εισοδήματα από μερίσματα, ενοίκια – Σε 28 νησιά καταργείται ο ΕΝΦΙΑ

Μιχάλης Μάρδας

Σταϊκούρας: Ενδέχεται να υπάρξει και το 2022 δημοσιονομική ευελιξία για τα κράτη-μέλη της ΕΕ

Evanthia Karra

Σταϊκούρας: Νέα ένεση ρευστότητας 10 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία

Μιχάλης Μάρδας

Σταϊκούρας: Εντός εβδομάδας ανακοινώσεις για τα αναδρομικά των συντάξεων – Τι είπε για μείωση φόρων και εξοπλιστικά

Μιχάλης Μάρδας

10ετες ομόλογο: Ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές: Ιστορικά χαμηλό επιτόκιο εν μέσω πανδημίας

Μιχάλης Μάρδας

Μητσοτάκης για 10ετές ομόλογο: Η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ – Ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές

Tinad