Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινούν οι συμψηφισμοί στα κουρεμένα ενοίκια- Πιο στοχευμένο το μέτρο από το τέλος Αυγούστου

Τάσος Δασόπουλος

Μέσα στις επόμενες μέρες ξεκινούν οι συμψηφισμοί της κρατικής συνδρομής που αναπληρώνει το 30% της απώλειας εισοδήματος των ιδιοκτητών που υποχρεώθηκαν να εισπράττουν μισθώματα μειωμένα κατά 40% από τον περασμένο Μάρτιο με άλλες οφειλές, ενώ εντός των ημερών θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις και για τη συνέχιση του μέτρου το φθινόπωρο.

Περίπου 150.000 ιδιοκτήτες ακινήτων υποχρεώθηκαν να δεχθούν μειώσεις των ενοικίων κατά 40% για τις επιχειρήσεις που είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους ή εντάχθηκαν στους πληττόμενους ΚΑΔ, κατ’ αρχήν για το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου.

Μαζί με τις επιχειρήσεις, το δικαίωμα μειωμένου ενοικίου είχαν και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων για την πρώτη κατοικία τους, αλλά και τα τέκνα τους που ήταν φοιτητές και νοίκιαζαν σπίτια σε άλλες πόλεις.

Παρατάσεις

Το δικαίωμα μειωμένου ενοικίου παρατάθηκε και τον Ιούνιο για όσες επιχειρήσεις παρέμειναν κι αυτό το μήνα κλειστές, καθώς και για επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, αλλά και στις επιχειρήσεις που άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου. Νέα παράταση για Ιούλιο και Αύγουστο δόθηκε στις επιχειρήσεις του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Αντίμετρα

Οι ιδιοκτήτες που αναγκάστηκαν να δεχθούν τα μειωμένα ενοίκια απαλλάσσονται -φυσικά- από τη φορολόγηση για το 40% του μισθώματος που δεν εισέπραξαν, ενώ δόθηκε και αναστολή στην καταβολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων ανάλογα με τους μήνες για τους οποίους εισέπρατταν το μειωμένο ενοίκιο μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου.

Παράλληλα όμως με νομοθετική ρύθμιση αποφασίστηκε να υπάρξει και μια κρατική συνδρομή που θα αναπληρώσει το 30% της απώλειας εισοδήματος που είχαν οι ιδιοκτήτες από την εφαρμογή του μέτρου. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, το Δημόσιο θα πρέπει να αναπληρώσει το 20% του 60% του ενοικίου που συνέχισε να καταβάλλεται από τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους, που αντιστοιχεί με αναγωγή στο 30% της απώλειας του 40% από το μίσθωμα που είχε συμφωνηθεί στο μισθωτήριο. Η συνεισφορά του Δημοσίου δεν θα πιστωθεί ως επιστροφή, αλλά θα συμψηφιστεί με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν για το 2020 οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αυτό σημαίνει ότι με ένα μίσθωμα 1.000 ευρώ μια πληττόμενη επιχείρηση που είχε την εύνοια του μέτρου π.χ. για το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου κατέβαλε κάθε μήνα 600 ευρώ για ένα τρίμηνο. Η συνολική απώλεια εισοδήματος για τον ιδιοκτήτη ήταν 400 ευρώ το μήνα, δηλαδή 1.200 ευρώ το τρίμηνο. Το Δημόσιο θα καλύψει με συμψηφισμό των οφειλών το 20% των 600, δηλαδή 120 ευρώ το μήνα και 360 ευρώ για το σύνολο του τριμήνου. Αυτό θα είναι το ποσό που θα συμψηφιστεί με οφειλές του ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου ακινήτου.

Ειδική εφαρμογή

Με δεδομένο ότι τρέχουν ήδη από το τέλος Ιουλίου οι δόσεις για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και μέχρι το τέλος του μήνα θα αναρτηθούν και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, το σύστημα που θα δημιουργήσει η ΑΑΔΕ ειδικά για τους συμψηφισμούς στα «κουρεμένα» ενοίκια θα δίνει επιλογές.
Σε πρώτη φάση ο ιδιοκτήτης θα μπορεί με τους κωδικούς τού TAXISnet να μπαίνει και να βλέπει ποιο ποσό του αναλογεί για συμψηφισμό με άλλες οφειλές. Το σύστημα θα δίνει την επιλογή να συμψηφίσει το ποσό που του αναλογεί με όποια από τις τρέχουσες οφειλές του επιθυμεί. Θα μπορεί δηλαδή να συμψηφίσει το ποσό αυτό είτε με τον φόρο εισοδήματος είτε με τον ΕΝΦΙΑ είτε με οφειλή ΦΠΑ (αν έχει εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα) είτε με δόσεις από κάποια παλαιότερη ρύθμιση οφειλών που εξυπηρετεί.

Προϋπόθεση για να έχει ένας ιδιοκτήτης τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί την αναπλήρωση μέρους της απώλειας εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού είναι να έχει δηλώσει -με την αποδοχή και του ενοικιαστή του- κάθε μήνα για τον οποίο εισέπραξε το μειωμένο κατά 40% μίσθωμα ώστε να πιστοποιήσει και τη συνολική μείωση του εισοδήματός του.

Πιο στοχευμένο το μέτρο από το τέλος Αυγούστου

Το υπουργείο Οικονομικών δεν σκοπεύει να συνεχίσει την εφαρμογή του μέτρου με τη σημερινή του μορφή και για τους μήνες του φθινοπώρου . Μέσα στις επόμενες μέρες θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το πώς θα συνεχίσει το μέτρο μόνο για τις εμπορικές μισθώσεις και όχι και για τους εργαζομένους τους και μόνο για τους κλάδους οι οποίοι συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού. Μια σκέψη είναι να υπάρχει μια οριζόντια μείωση μισθωμάτων και του επόμενους μήνες για τον κλάδο του λιανεμπορίου, που κατά τεκμήριο έχει τις μεγαλύτερες ζημιές από την οικονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Την ίδια ώρα, βέβαια, η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει την πλήρη αναστολή του μέτρου, με εξαίρεση τους ιδιοκτήτες οι οποίοι με τη θέλησή τους και επιθυμώντας να διευκολύνουν τους ενοικιαστές τους δέχονται να εισπράττουν μειωμένο κατά 40% μίσθωμα, με την προϋπόθεση όμως ότι θα κατοχυρώσουν από τώρα την αναπλήρωση του 30% στην απώλεια του εισοδήματός τους μέχρι και το τέλος του 2020.

Συνεννόηση

Πάντως, για τις κατηγορίες επιχειρήσεων που επέστρεψαν στο καθεστώς καταβολής του 100% του μισθώματος που αναγράφεται στο συμβόλαιο και αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της κάθετης πτώσης του τζίρου τους, το υπουργείο Οικονομικών προτρέπει να απευθυνθούν στους ιδιοκτήτες τους και να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα είναι προσαρμοσμένη στα δεδομένα της εποχής.

Από την έντυπη έκδοση 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης και τα ενοίκια – Ποιους αφορά, πόσα θα γλιτώσουν

Μιχάλης Μάρδας

Ο απόλυτος οδηγός «επιβίωσης» για ιδιοκτήτες – Πόσα χάνουν και πόσα κερδίζουν από τις μειώνεις ενοικίων [πίνακες & παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Φθίνει το Airbnb: Επιστροφή στις μακροχρόνιες μισθώσεις και μείωση ενοικίων [πίνακες]

Tinad

Δηλώσεις παλαιών μισθωτηρίων χωρίς πρόστιμα

Μιχάλης Μάρδας

Δεύτερη ευκαιρία για τα μειωμένα ενοίκια – Οι αιτήσεις και η διαδικασία

Tinad

Φοιτητική στέγη σε τιμές… Airbnb – Αναλυτικά οι πίνακες με τις τιμές

Μιχάλης Μάρδας

Μόνο στον «Ε.Τ.»: Ξεκινούν οι συμψηφισμοί φόρων με «χαμένα» ενοίκια – Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι ιδιοκτήτες [αναλυτικοί πίνακες]

Tinad

Πιο ακριβό από πέρυσι το φοιτητικό κεραμίδι – Ποιες οι… οικονομικές περιοχές [αναλυτικοί πίνακες]

Ανδρέας Ντίνης

Έρευνα αγοράς: Πώς θα κινηθούν φέτος τα ενοίκια για τους φοιτητές – Οι ευκαιρίες και οι «απλησίαστες» περιοχές

Μιχάλης Μάρδας