Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοιχτά τα μαγαζιά τις Κυριακές στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Ιωάννα Φεντούρη

Τα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται στην Πλάκα, το Μοναστηράκι και την Ακρόπολη θα μπορούν να ανοίγουν κάθε Κυριακή του χρόνου. Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Γιώργου Δημόπουλου, που είδε το φως της δημοσιότητας. Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από τον Νοέμβριο του 2021.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτής επισημαίνεται πως «στην περιοχή της Πλάκας – Μοναστηράκι – Ακρόπολη επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων που πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4177/2013 και όλες τις άλλες Κυριακές, πλέον εκείνων που ορίζονται στην παρ. 1 του ίδιου άρθρου, δηλαδή από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022».

Υπενθυμίζεται πως σήμερα επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου.

Το σκεπτικό

Για τη λήψη της παρούσας απόφασης συνεκτιμήθηκαν παράμετροι όπως οι παρακάτω, που δημοσιεύτηκαν στο σχετικό ΦΕΚ B’ 3412/14.08.2020:

1) Η παραδοσιακή αγορά της Πλάκας αποτελεί στην πραγματικότητα την «Παλιά πόλη της Αθήνας», όπως οριοθετείται στο πολεοδομικό διάταγμα Δ’ 1329/1993, όπου στο άρθρο 1 οριοθετείται, ακριβώς, η περιοχή της παλιάς αγοράς, που περιλαμβάνει την Πλάκα, το Μοναστηράκι και την Ακρόπολη.

2) Σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης η «παλιά πόλη» παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού και τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν με ειδικό ωράριο.

3) Τα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται στα σημεία της παραδοσιακής αγοράς της Αθήνας (Πλάκα – Μοναστηράκι – Ακρόπολη) στηρίζονται αποκλειστικά στον εισερχόμενο τουρισμό και η λειτουργία δεν περιορίζεται στις ημέρες της τυπικής λειτουργίας των καταστημάτων, δηλαδή Δευτέρα έως Σάββατο.

4) Στην περιοχή δραστηριοποιούνται κυρίως μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και απασχολούν ως προσωπικό μόνιμους συνεργάτες.

Αναθεωρήσεις

Η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη δύναται να αναθεωρείται ετησίως κατά τον μήνα Δεκέμβριο και ισχύει για το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της. Σε περίπτωση μη έκδοσης απόφασης διατηρείται σε ισχύ η προηγούμενη ρύθμιση μέχρι την αντικατάστασή της από νεότερη.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής (ΠΕΣΑ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), Bασίλης Κορκίδης, δήλωσε στον «Ε.Τ.»: «Το κάστρο των Κυριακών μπορεί να έπεσε στην Αθήνα, αλλά πολύ σύντομα θα αποδειχθεί “αδιάφορο” για τους εγχώριους καταναλωτές και θα λειτουργήσει ως “αξιοθέατο” για τους επισκέπτες, χωρίς καμία προστιθέμενη αξία για το λιανικό εμπόριο. Καλή τύχη και πολλά κέρδη!».

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός – Σύψας: Θα προχωρήσουμε σε νέα μέτρα στο κέντρο της Αθήνας

Ανδρέας Ντίνης

Από αύριο τα πρώτα ΚΤΕΛ «μπαίνουν» στις αστικές συγκοινωνίες – Σε ποια δρομολόγια

Ανδρέας Ντίνης

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. συμμορία ανηλίκων που έσπερνε τον τρόμο στην Αθήνα – Χτυπούσαν και λήστευαν πεζούς

Evanthia Karra

«Λίφτινγκ» 1,9 εκατ. σε 33 αθλητικούς χώρους – Σε ποιες γειτονιές της Αθήνας βρίσκονται

Δημήτρης Ντόγκας

Στην Ελλάδα ο πατέρας Τζόνσον, η βόλτα στην Ακρόπολη και οι αντιδράσεις για τη… μάσκα

Tinad

Κορωνοϊός: Οι εικόνες συνωστισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη φέρνουν νέα μέτρα – Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι

Tinad

Κορωνοϊός: Συναγερμός στο κέντρο της Αθήνας – Πάνω από 900 τα κρούσματα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» το ιστορικό κέντρο της Αθήνας – «Πάνω από 900 ενεργά κρούσματα»

Tinad

Μπακογιάννης: 192 εκατ. ευρώ για έργα υποδομών στην Αθήνα (infographic)

Ανδρέας Ντίνης