Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά και για συντάξεις δημοσίου – Τι είπε ο Σταϊκούρας

Σταϊκούρας: Έως τη Δευτέρα η Β' φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής»

Τάσος Δασόπουλος

Την επέκταση της ρύθμισης για την καταβολή των αναδρομικών των συντάξεων με τροπολογία που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας τοποθετώντας χρονικά την πίστωση των σχετικών ποσών στους δικαιούχους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα από το τέλος Αυγούστου.

Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα mononews.gr ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η ρύθμιση αφορά περίπου 1,7 εκατομμύρια συντάξεις του ιδιωτικού και περίπου 500.000 συντάξεις του δημοσίου τομέα. Τόνισε μάλιστα ότι με διάταξη που θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και οι συνταξιούχοι του δημόσιου τομέα θα καταστούν και τυπικά δικαιούχοι της καταβολής των αναδρομικών.

«Τα ποσά θα καταβληθούν πριν το τέλος της χρονιάς. Επιδίωξή μας είναι όσο νωρίτερα πιστωθούν αυτά τα ποσά τόσο καλύτερα», είπε ο υπουργός, για να προσθέσει ότι θα πρέπει στο τέλος Αυγούστου να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κρίση σε δημοσιονομικό επίπεδο και να μετρηθούν οι άμεσες ανάγκες που θα έχουν δημιουργηθεί για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο πριν προχωρήσει η καταβολή των αναδρομικών.

Ρύθμιση χρεών

Τόνισε επίσης ότι επίκειται άμεση νομοθέτηση για τη ρύθμιση των συσσωρευμένων υποχρεώσεων που ανεστάλησαν από τον Μάρτιο και μετά για όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που επλήγησαν άμεσα από τον κορονοϊό. Θύμισε μάλιστα ότι η ρύθμιση αυτή θα προβλέπει πληρωμή των οφειλών αυτών από τις αρχές του 2021 σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο της τάξης του 2,5% ενώ η πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων έχει επιτόκιο 5%.

Μεγαλύτερο έλλειμμα

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, θεωρείται βέβαιο ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα ξεπεράσει τον στόχο για 2,9% του ΑΕΠ που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο, καθώς το σύνολο του κόστους των αναδρομικών θα περιληφθεί δημοσιονομικά στο 2020. Τόνισε πάντως ότι η απόκλιση του ελλείμματος θα είναι ένα θέμα που θα έχει συζητηθεί με τους θεσμούς.

Σε ό,τι αφορά την ύφεση της οικονομίας παραδέχθηκε ότι τα δεδομένα στην Ευρωζώνη επιδεινώνονται συνεχώς αλλά παρόλα αυτά η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα στις καλοκαιρινές εκτιμήσεις βελτιώθηκε και αντί της πρόβλεψης για ύφεση 9,7% του ΑΕΠ προβλέπει πλέον ύφεση 9% του ΑΕΠ.

Για τη δημιουργία bad bank που προωθεί η Τράπεζα της Ελλάδας είπε ότι στην παρούσα φάση το APS «Ηρακλής» προχωράει αλλά η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών είναι ανοιχτό να ακούσει πρόσθετες λύσεις και προτάσεις για μειωθεί ο όγκος των κόκκινων δανείων.

Γκάζι στις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις

Στο μεταξύ με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Σκυλακάκη που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ προβλέπεται ότι όλοι οι έλεγχοι εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων σε βάθος χρόνου 5 ετών μεταφέρονται αν αφορούν φυσικά πρόσωπα στο Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και όσες αφορούν επιχειρήσεις στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΠ) προκειμένου να ολοκληρωθούν.

Για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των ως άνω εκκρεμών ελέγχων και επανελέγχων, καθώς και την περαιτέρω παρακολούθηση και διεκπεραίωση των μεταφερόμενων υποθέσεων εκδίδεται νέα εντολή ελέγχου από το κατά περίπτωση αρμόδιο Ελεγκτικό Κέντρο που κοινοποιείται στο ελεγχόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 4174/2013. Οι ελεγκτικές διαδικασίες συνεχίζονται κατά τα λοιπά από το στάδιο στο οποίο εκκρεμούν κατά τον χρόνο της μεταφοράς των υποθέσεων (30.7.2020).

Για να επιταχυνθεί η διαδικασία επανελέγχων αποκλειστικά για τις ως άνω μεταφερόμενες εκκρεμείς υποθέσεις που θα μεταφερθούν είτε στο ΚΕΦΟΜΕΠ είτε στο ΚΕΜΕΠ ο προϊστάμενος και τα μέλη της ομάδας ελέγχου αποσπώνται στις υπηρεσίες αλλά απασχολούνται αποκλειστικά με τον έλεγχο των εκκρεμών υποθέσεων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Αποκάλυψη «Ε.Τ.»: Πώς θα φορολογηθούν τα αναδρομικά – Τα σενάρια για τις επιστροφές

Kon

Τα «ψιλά γράμματα» για να πάρετε τα αναδρομικά – Οδηγός «Ε.Τ.» για τις διεκδικήσεις

Tinad

Τα 12 SOS για τα αναδρομικά – Πώς, πότε και πόσα θα πάρουν 2,5 εκατ. συνταξιούχοι

Μιχάλης Μάρδας

Πέτσας για Barbaros: Έμπρακτη συνέχεια της τουρκικής προκλητικότητας

Tinad

Πληρωμή αναδρομικών μόνο για κύριες συντάξεις – Τι θα γίνει με δώρα και επικουρικές [πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Ο Σταϊκούρας περιέγραψε πότε θα δοθούν τα αναδρομικά

Μιχάλης Μάρδας

Αναδρομικά: Ποιοι θα τα πάρουν έως το τέλος του χρόνου και ποιοι εξαιρούνται

Μιχάλης Μάρδας

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση θα καταβάλλει στους συνταξιούχους εφάπαξ τα αναδρομικά μέσα στο 2020

Μιχάλης Μάρδας

Δώδεκα μήνες αναδρομικά σε ποσά έως και 2.640 ευρώ στις κύριες συντάξεις [αναλυτικοί πίνακες]

Ανδρέας Ντίνης