Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάνουμε 24.600 θέσεις εργασίας το χρόνο λόγω των μαϊμού προϊόντων

Για την καρατόμηση χιλιάδων θέσεων εργασίας από εννέα κλάδους της οικονομίας, που είναι… επιρρεπείς στην απομίμηση, ευθύνονται τα «μαϊμού» προϊόντα. Σύμφωνα με σειρά μελετών, που εκπόνησε το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUIPO) μέσω του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου παραβίασης των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, η Ελλάδα φέρεται να χάνει περισσότερες από 24.600 θέσεις εργασίας ετησίως από την κυκλοφορία προϊόντων παραποίησης/απομίμησης, γεγονός που την κατατάσσει στην πρώτη θέση μεταξύ των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Όσον αφορά στις πωλήσεις, οι απώλειες «αγγίζουν» τα 2,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ποσό που αντιστοιχεί στο 15,6% του συνόλου των πωλήσεων στους εν λόγω τομείς (πρόκειται για προϊόντα καλλωπισμού και προσωπικής φροντίδας, είδη ένδυσης, υπόδησης και συναφή συμπληρώματα, αθλητικά είδη, παιχνίδια, κοσμήματα και ρολόγια, τσάντες χειρός, ηχογραφημένη μουσική, αλκοολούχα ποτά και κρασιά και φαρμακευτικά σκευάσματα).

«Οι απώλειες για την Ευρώπη ξεπερνούν τα 48 δισ. ευρώ, ή το 7,4% του συνόλου των πωλήσεων. Η οικονομία της Ε.Ε., δε, χάνει επιπλέον 35 δισ. ευρώ λόγω των έμμεσων επιπτώσεων της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας», σημειώνεται από την EUIPO και προστίθεται: «Οι απολεσθείσες αυτές πωλήσεις συνεπάγονται άμεση απώλεια ή μη δημιουργία περίπου 500.000 θέσεων εργασίας στους συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας της Ε.Ε. Εάν ληφθούν υπόψη και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις, τότε στις ήδη απολεσθείσες θέσεις εργασίας προστίθενται ακόμη 290.000 θέσεις».

Ενδυση-υπόδηση και φάρμακα

Οι εγχώριοι κλάδοι της ένδυσης-υπόδησης και του φαρμάκου είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των «μαϊμού» προϊόντων. Ειδικότερα, οι απώλειες από τις πωλήσεις υπολογίζονται σε 953 εκατ. ευρώ και 684 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, με τις χαμένες θέσεις εργασίας να ξεπερνούν σωρευτικά τις 22.173 (19.803 και 2.370 έκαστος κλάδος). Το τελευταίο κρούσμα, πάντως, αφορούσε σε περίπου 117.000 απομιμητικά προϊόντα, τα οποία εντοπίστηκαν στην Ομόνοια.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Πρόγραμμα για 100.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας: Ποιοι προστατεύονται – Πότε ξεκινάει

Ανδρέας Ντίνης

Η νέα προκήρυξη για 1.209 μόνιμες θέσεις σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Kon

«Άνοιξαν» 36.500 θέσεις εργασίας σε Δήμους – Περιφέρειες: Πώς θα κάνετε την αίτηση και τα κριτήρια [πίνακες]

Tinad

Κορωνοϊός: Μπορεί να χαθούν έως και 25 εκατ. θέσεις εργασίας

Ανδρέας Ντίνης

Έρχονται προσλήψεις: 36.546 αιτήματα στο υπ. Εσωτερικών από υπουργεία, δήμους, φορείς

Δημήτρης Κατσάκος

3+1 προκηρύξεις από το ΑΣΕΠ: 4.370 προσλήψεις σε τρία υπουργεία

Δημήτρης Κατσάκος

Θέσεις εργασίας για 55.489 ανέργους από ανοιχτά προγράμματα του ΟΑΕΔ

Δημήτρης Κατσάκος

Νέα ανοιχτά προγράμματα από τον ΟΑΕΔ με 55.489 προσφερόμενες θέσεις απασχόλησης

Ανδρέας Ντίνης

ΕΡΓΑΝΗ: Χάθηκαν 120.087 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο

Μιχάλης Μάρδας