Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εως 6.500 ευρώ επιδότηση για ηλεκτρικά ΙΧ – Τα κίνητρα και οι τιμές

Μαρίνα Ξυπνητού

Γκάζι στην… ηλεκτροκίνηση με φορολογικά και οικονομικά κίνητρα πατάει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια οι μεταφορές στο άμεσο μέλλον να γίνονται με περιβαλλοντικό αποτύπωμα – δεδομένου ότι 1 στα 3 οχήματα θα είναι ηλεκτροκίνητο μέχρι το 2030.

Η πρώτη σημαντική παρέμβαση του νομοσχεδίου που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση και θα διαρκέσει έως την 1η Ιουλίου αφορά συγκεκριμένα στην παροχή φορολογικών κινήτρων με στόχο την ελάφρυνση του κόστους χρήσης ενός ηλεκτρικού οχήματος αλλά και την ανάπτυξη σημείων φόρτισης. Ειδικότερα, τα κίνητρα που παρέχονται περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων έκπτωση δαπάνης για την αγορά και τη μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικού ή και plug-in υβριδικού οχήματος με την προσαύξηση να ανέρχεται στο 50% και 35% αντίστοιχα (75% ή 35% για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νησιωτικές περιοχές), κάλυψη του κόστους φόρτισης και της παροχής οχήματος σε εργαζόμενους χωρίς αυτά να τους επιβαρύνουν ως φορολογητέο εισόδημα.

Ταυτόχρονα, ενθαρρύνεται μέσω φορολογικών κινήτρων και η ανάπτυξη υποδομών φόρτισης, καθώς προβλέπεται αυξημένος συντελεστής απόσβεσης παγίων και έκπτωση δαπάνης για την αγορά και εγκατάσταση δημόσια προσβάσιμων σημείων φόρτισης με την προσαύξηση να φτάνει το 50% και το 70% σε νησιωτικές περιοχές, ενώ στην περίπτωση αποκλειστικής χρήσης αυτών από τους εργαζόμενους η προσαύξηση θα ανέρχεται στο 30%.

Οι τιμές

Τι θα κερδίσουν όμως οι πολίτες; Η δέσμη των μέτρων ενίσχυσης της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων έχει σε πρώτη φάση προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, ποσό με το οποίο θα επιδοτηθεί η αγορά 1.700 Ι.Χ., 3.000 δικύκλων (εκ των οποίων 1.500 ποδήλατα), 1.000 ταξί, 6.000 εταιρικών οχημάτων και η εγκατάσταση 1.000 οικιακών σημείων φόρτισης.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι διαθέσιμα 13 ηλεκτροκίνητα οχήματα. Μετά την επιδότηση που θα δοθεί για παράδειγμα στο Skoda Citigoe iV, η τιμή καταλόγου από 22.300 ευρώ που είναι τώρα με την επιδότηση θα πέσει στα 18.951 ευρώ.

Αντίστοιχα, τα Smart EQ ForTwo, Fortwo Cabrio και EQ ForFour αυτή τη στιγμή κοστίζουν από 23.740 ευρώ (fortwo coupe), 24.450 ευρώ (forfour), 26.970 ευρώ (fortwo cabrio), ενώ με την επιδότηση από 21.141 ευρώ (fortwo coupe), 21.824 ευρώ (forfour), 24.213 ευρώ (fortwo cabrio).

Ταυτόχρονα, το Volkswagen eUP! σήμερα έχει από 23.300 ευρώ, ενώ με επιδότηση θα «ξεκινάει» από 18.951 ευρώ.

Κίνητρα

Αναλυτικότερα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται:

* Για αγορά ηλεκτρικού Ι.Χ. η επιδότηση καλύπτει το 15% επί της λιανικής τιμής πώλησης προ φόρων και έως 5.500 ευρώ.

* Χωριστή ενίσχυση 500 ευρώ για την εγκατάσταση «έξυπνου» οικιακού σημείου επαναφόρτισης.

* Περαιτέρω ενίσχυση 1.000 ευρώ για την απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου.

* Για την αγορά ηλεκτρικού scooter: επιδότηση στο 20% επί της αξίας αγοράς και έως 800 ευρώ. Περαιτέρω επιδότηση 400 ευρώ για αντικατάσταση παλαιού δικύκλου (εξαιρουμένων των ποδηλάτων).

* Για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου, η επιδότηση θα φτάνει το 40% της αξίας του και έως 800 ευρώ.

Το συνολικό πακέτο κινήτρων μειώνει την τιμή απόκτησης ηλεκτρικού οχήματος κατά περίπου 25%, ενώ σημαντικά μειωμένο είναι και το κόστος χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων συγκριτικά με τα συμβατικά. Ετσι το κόστος καυσίμου για 10.000 χιλιόμετρα που είναι κατά μέσο όρο 1.200 ευρώ για βενζινοκίνητα πέφτει στα 420 ευρώ για τα ηλεκτρικά (ή 220 ευρώ αν η φόρτιση γίνεται με νυχτερινό τιμολόγιο). Σημειώνεται ότι το ηλεκτρικό όχημα απαλλάσσεται από τέλη κυκλοφορίας, θα σταθμεύει δωρεάν στους δημόσιους χώρους, θα εισέρχεται χωρίς περιορισμούς στον δακτύλιο και θα έχει χαμηλότερο κόστος σέρβις (ενδεικτικά, 100 ευρώ έναντι 350 ευρώ για τα συμβατικά).

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Ηλεκτροκίνηση με… γκάζι 200 εκατ.: Σταθμοί φόρτισης, ηλεκτρικά λεωφορεία και ταξί με κονδύλια του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τα σχέδια για τις «πρίζες» στα ηλεκτρικά οχήματα – Τι αναφέρει η εγκύκλιος του υπ. Περιβάλλοντος

Λιοσίων: Όχημα ξέφυγε από την πορεία του σε καταδίωξη της ΕΛΑΣ – 4 τραυματίες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δημήτρης Μαγγιώρος: Ηλεκτροκίνηση, μεγαλύτερη ψηφιοποίηση και ευέλικτα προϊόντα οι νέες προκλήσεις για την Autohellas-Hertz

Δημήτρης Ντόγκας

Καυστική απάντηση της ΝΔ στην κριτική του ΚΙΝΑΛ περί «εισαγόμενης ηλεκτροκίνησης»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης: Πήγε στο υπουργείο Περιβάλλοντος με ηλεκτρικό αυτοκίνητο – Τι συζήτησε με τον Κώστα Σκρέκα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αύξηση ορίου επιβατών σε ΙΧ και ταξί από σήμερα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αλλάζουν από Δευτέρα τα όρια επιβατών – Τι θα ισχύει για ΙΧ, ταξί και φορτηγά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Το Φυσικό Αέριο ΕΕΕ στο 4ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης: Ανοίγει τον δρόμο στην ηλεκτροκίνηση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom