Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση 7.000 ευρώ ανά αγρότη ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο από την Κομισιόν

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ

Την αύξηση της έκτακτης ενίσχυσης που θα δοθεί στους Ευρωπαίους αγρότες κατά 2.000 ευρώ, αλλά και του ανώτατου ορίου από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης κατά 2% προτείνει η Επιτροπή Γεωργίας των ευρωβουλευτών στην Κομισιόν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Αν πρόταση γίνει δεκτή, οι παραγωγοί θα λάβουν 7.000 ευρώ αντί 5.000 ευρώ που έχει αποφασιστεί. Σε συνεδρίαση που είχαν τα μέλη της Επιτροπής ψήφισαν υπέρ της αύξησης της οικονομικής στήριξης που θα λάβουν οι αγρότες και οι μικρές επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων.

Οι εν λόγω τροπολογίες θα τεθούν σε ψηφοφορία στην επόμενη Ολομέλεια της Ευρωβουλής, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 17-19 Ιουνίου.

Αναλυτικά, οι αποφάσεις που έλαβαν οι ευρωβουλευτές είναι οι παρακάτω:

• Ανώτατο όριο στήριξης 7.000 ευρώ ανά αγρότη και 50.000 ευρώ ανά μεταποιητή τροφίμων.
• Καταβολή της ενίσχυσης έως τις 30 Ιουνίου 2021 και έγκριση των αιτήσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020..
• Αύξηση κατά 2% του ανώτατου ορίου στήριξης από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτρέπει στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να χρησιμοποιούν πόρους από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης για να αποζημιώνουν τους αγρότες και τις μικρές επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό και για την επίσπευση των διαδικασιών, η Επιτροπή αποφάσισε να προτείνει την απόφαση απευθείας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν τις παραπάνω τροπολογίες προκειμένου να αυξηθεί η υποστήριξη.

Οπως ανέφερε ο εισηγητής και πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Norbert Lins, «χαιρετίζω θερμά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Επιτροπή. Αυτό αποδεικνύει και πάλι ότι το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο μπορούν να συνεργαστούν στενά και γρήγορα όταν η γεωργία της Ε.Ε. χρειάζεται επειγόντως βοήθεια. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ολομέλεια θα εγκρίνει αυτήν τη συμφωνία την επόμενη εβδομάδα και, ως εκ τούτου, θα δώσει στις χώρες της Ε.Ε. ένα άλλο μέσο για την παροχή οικονομικής βοήθειας στους αγρότες κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονoϊού».

Αποζημιώσεις για Ελληνες παραγωγούς

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, έχει ξεκινήσει την κατανομή των ενισχύσεων για τους Ελληνες παραγωγούς από τους διαθέσιμους «κουμπαράδες», τα κονδύλια των οποίων αγγίζουν τα 340 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών για τον πρωτογενή τομέα, πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ενισχύσεις de minimis και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, 31 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους αιγοπροβατοτρόφους που επλήγησαν την περίοδο του Πάσχα εξαιτίας των χαμηλών τιμών που πούλησαν τα ζώα τους. Η ενίσχυση ανέρχεται στα 4 ευρώ ανά θηλυκό ζώο υπό την προϋπόθεση ότι ο κτηνοτρόφος αιτείται συνδεδεμένη ενίσχυση και το σύνολο του κοπαδιού παραδίδει τουλάχιστον 100 κιλά γάλα, ενώ ορίζει ένα ανώτατο πλαφόν στα 500 ζώα ανά εκμετάλλευση.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και 500.000 αιγοπρόβατα κτηνοτρόφων από μικρά νησιά και μειονεκτικές περιοχές, που για διάφορους λόγους δεν παρέδωσαν γάλα (π.χ. δεν υπάρχει τυροκομείο στο νησί).

Δεδομένου ότι πρόκειται για κρατική ενίσχυση, απαιτείται έγκριση από την Κομισιόν και στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα ενίσχυσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να προχωρήσουν οι πληρωμές.

Αντίστοιχα, οι παράκτιοι αλιείς θα λάβουν 15 εκατ. ευρώ από τις ενισχύσεις de minimis, βάσει των δηλώσεων ΟΣΔΕ, ενώ οι ανθοπαραγωγοί θα αποζημιωθούν από τον «κουμπαρά» των 150 εκατ. ευρώ με το ποσό των 10,5 εκατ. ευρώ. Ηδη, για τους τελευταίους «τρέχει» η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τις 22 Ιουνίου.

Από το ίδιο «πακέτο» θα ενισχυθούν και οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών, για τους οποίους έχουν προβλεφθεί πόροι ύψους 15 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση κυμαίνεται από τα 500 ευρώ για αυτούς που πωλούν τα προϊόντα τους σε τοπικές λαϊκές και φτάνουν τα 1.500 ευρώ για αυτούς που τους απαγορεύθηκε η μετακίνηση σε λαϊκή αγορά άλλης περιφέρειας είτε οι λαϊκές στην περιοχή τους έκλεισαν λόγω της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά στους οινοποιούς, αναμένεται η έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο για το μέτρο της απόσταξης κρίσης οίνου στην Ε.Ε., καθώς την προηγούμενη φορά η πρόταση είχε απορριφθεί. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Βορίδη, για τους Ελληνες οινοποιούς έχει προϋπολογιστεί κονδύλι ύψους 17 εκατ. ευρώ, ενώ για πράσινο τρύγο, ανάλογα με τις αιτήσεις, οι ενισχύσεις αναμένεται να φτάσουν τα 2 εκατ. ευρώ.

Γύρω στα 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθούν οι αποζημιώσεις για τους μεγάλους ιχθυοκαλλιεργητές και τους αλιείς, οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από όλους τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα από την παγκόσμια υγειονομική κρίση. Σημειώνεται ότι τα κονδύλια αυτά θα αντληθούν από αδιάθετους πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ).

Σχετικά με τους μικρούς ιχθυοκαλλιεργητές, περίπου 60 επιχειρήσεις αναμένεται να λάβουν στήριξη συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ από τα de minimis, που αντιστοιχεί σε ποσό έως 120.000 ευρώ στην κάθε μία.

Παράλληλα, 5 εκατ. ευρώ θα λάβουν οι παραγωγοί σπαραγγιών βάσει των δηλώσεων ΟΣΔΕ με ενίσχυση 300 ευρώ το στρέμμα, ενώ 3 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στους παραγωγούς γουνοφόρων ζώων, ανάλογα με το κόστος εκτροφής και τον αριθμό των ζώων ανά εκμετάλλευση.

Τέλος, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, εξετάζεται η χορήγηση ενισχύσεων σε παραγωγούς φράουλας, χοιροτρόφους, καθώς και στους καλλιεργητές σε θερμοκηπιακής ντομάτας και αγγουριών.

Από το ένθετο «Αγροτικός» που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο

Προτεινόμενα για εσάς

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το «Κομφούζιο»: Οι δικαιούχοι και οι δενδροκαλλιέργειες που επιδοτούνται!

Tinad

Απαλλάσσονται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από το τέλος επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2019

Μιχάλης Μάρδας

Ενισχύσεις από 500 έως 1.500 ευρώ στους παραγωγούς λαϊκών αγορών

Μιχάλης Μάρδας

Από το χωράφι στο… e-ράφι: Ο Μάκης Βορίδης μιλά στον «Ε.Τ.» για τη νέα εποχή στον πρωτογενή τομέα

Tinad

Κορωνοϊός: 190 εκατ. ευρώ σε αγρότες και αλιείς

Μιχάλης Μάρδας

Ευρωβουλή: Την Πέμπτη η έκτακτη Ολομέλεια για την υιοθέτηση μέτρων κατά της πανδημίας

Kon

Συνωστισμός στις… φθηνές εισφορές

Kon

Κορωνοϊός: Σε οικειοθελή καραντίνα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Ανδρέας Ντίνης

Οδηγός ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2020