Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup – «Από Γενάρη για το χρέος»

«Χιλιογράφτηκε» τις τελευταίες ημέρες πως η 5η Δεκεμβρίου είναι μια ημερομηνία – ορόσημο για το ελληνικό χρέος, κάτι που είναι και η αλήθεια

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup κρίνει τα πάντα. Κυρίως την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που αν επιτευχθεί ανοίγει το δρόμο της συζήτησης -σε πραγματικά πλαίσια πια- για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Μια συζήτηση στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει επενδύσει… όλο του το πολιτικό “είναι”. Μια συζήτηση, όμως, που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φροντίζει διαρκώς να υποβαθμίζει, αν όχι να απορρίπτει.

“Μεταρρυθμίσεις χρειάζεται η Ελλάδα και όχι μείωση του χρέους”, είναι η ατάκα που… έχει βαρεθεί να λέει καιρό τώρα και τα σημερινά (άκρως αποθαρρυντικά) δημοσιεύματα, αποδεικνύουν πως φυσικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν άλλαξε γνώμη ξαφνικά και πως η αποψινή βαρδιά αναμένεται… μεγάλη.

Εγκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί

Την έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα προσχέδια των προϋπολογισμών των 18 κρατών-μελών της Ευρωζώνης ενέκρινε σήμερα το Eurogroup, στην πρωινή του συνεδρίαση που δεν αφορούσε την Ελλάδα.

Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζήτησαν από τις χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο να παραβιάσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας για το 2017 (Βέλγιο, Ιταλία, Κύπρος, Λιθουανία, Σλοβενία, Φινλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία), να λάβουν πρόσθετα μέτρα, ωστόσο, δεδομένης της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στην Ιταλία μετά το δημοψήφισμα υιοθέτησαν μια πιο επιεική στάση απέναντί της.

«Η Ιταλία πρέπει να λάβει σημαντικά μέτρα έτσι ώστε να διασφαλίσει τη συμμόρφωσή της με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ωστόσο, είναι αδύνατο να ζητήσουμε από την Ιταλία να δεσμευτεί σε πρόσθετα μέτρα αυτή τη στιγμή. Εάν αναμένεται νέα κυβέρνηση, τότε πρέπει να περιμένει και το Eurogroup», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης μαζί με τον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η οποία βρίσκεται επίσης ανάμεσα στις χώρες των οποίων ο προϋπολογισμός είναι σε κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι «τα μέτρα αυτά θα ζητηθούν μόνο αν επαληθευθεί όντως η απόκλιση από τον διαρθρωτικό στόχο».

Εξάλλου, το Eurogroup απέρριψε τη γνωμάτευση της Επιτροπής σχετικά με την ανάγκη μιας θετικής δημοσιονομικής στάσης ύψους 0,5% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το 2017. «Το Eurogroup δε συμφώνησε στο να μπει ένας αριθμός, ένας στόχος για το 2017, αλλά δέχθηκε μια ελαφρώς πιο επεκτατική δημιοσιονομική πολιτική. Υπάρχει πάντα απογοήτευση όταν δεν γίνεται αποδεκτή μια πρόταση, ωστόσο αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η οικονομική λογική που επικρατεί», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως οι τρεις χώρες οι οποίες έχουν δημοσιονομικό χώρο για μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική είναι η Γερμανία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο και πως το Eurogroup «χαιρετίζει» τη λήψη μέτρων σε αυτές τις χώρες για την τόνωση των επενδύσεων και της εσωτερικής ζήτησης, «εφόσον το επιθυμούν».

Προτεινόμενα για εσάς

Και άλλο καλό μαντάτο από τον ESM για το ελληνικό χρέος

Μιχάλης Μάρδας

Δεύτερη σερί έκδοση 3μηνων εντόκων με αρνητικό επιτόκιο

Μιχάλης Μάρδας

Moody’s: Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα βελτιώνει τη βιωσιμότητα του χρέους της

Μιχάλης Μάρδας

«Μπλόκο» από Γερμανία σε… έξωση του ΔΝΤ από την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους

Δημήτρης Κατσάκος

Tageszeitung για την ελληνική οικονομία: Χρέη προπαππούδων στις πλάτες των δισέγγονων

Δημήτρης Κατσάκος

Βαρουφάκης: Λάθος που εμπιστεύτηκα τον Τσίπρα – Δεν θα πληρωθεί το ελληνικό χρέος [βίντεο]

Ανδρέας Ντίνης

Σεντένο: Μέχρι το 2022 η ενισχυμένη επιτήρηση στην Ελλάδα

Ανδρέας Ντίνης

Moody’s: Επιβεβλημένη η ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα – Θα παραμείνει υψηλό για δεκαετίες

Evanthia Karra

Guardian: Κανείς δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει το χρέος

Ανδρέας Ντίνης