Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης η δόση των 748 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

ΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΤΟΥ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗ ΜΑΣ ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ

Το Εurogroup αναμένεται να επικυρώσει σήμερα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και να εγκρίνει την εκταμίευση των κερδών της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών κρατών μελών από τα ομόλογα, τα οποία μαζί με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους φτάνουν τα 748 εκατ. ευρώ.
Αυτό προκύπτει από την άτυπη ενημέρωση που έκανε χθες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης για τις εργασίες της σημερινής συνεδρίασης του Εurogroup, όπου η Ελλάδα θα είναι στην ημερήσια διάταξη.
Οπως ανέφερε ο αξιωματούχος, η ελληνική οικονομία θα πληγεί σημαντικά από την πανδημία, όχι μόνο εξαιτίας της καραντίνας, αλλά και του τουρισμού. Μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, η έκτη έκθεση της Κομισιόν για την αξιολόγηση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας είναι θετική, ενώ οι ελληνικές αρχές παραμένουν προσηλωμένες στην τήρηση των δεσμεύσεων, ανέφερε. Με βάση τα παραπάνω ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι η σημερινή απόφαση των υπουργών θα είναι θετική για την εκταμίευση των χρημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έκρινε στις 20 Μαΐου ότι η Ελλάδα, λαμβανομένων υπόψη των ειδικών συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού, ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας για μεταρρυθμίσεις, ενώ εισηγήθηκε να εκταμιευθούν στη χώρα τα κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα ύψους 640 εκατ. ευρώ. Το συνολικό όφελος για τη χώρα θα φτάσει μαζί με κάποιες ελαφρύνσεις χρέους στα 748 εκατ. ευρώ.
Πάντως, για να γίνει η εκταμίευση θα πρέπει καταρχήν να αποφασίσουν σήμερα οι υπουργοί την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στη συνέχεια να επικυρώσουν την απόφαση κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό.

Για πλεονάσματα

Ερωτηθείς σε σχέση με την υποχρέωση της Ελλάδας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, εκτίμησε ότι λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία για φέτος και το 2021 δεν θα ισχύσει ο παραπάνω στόχος, αλλά θα υπολογιστούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ό,τι προβλεπόταν.

Οπως είναι γνωστό, η συμφωνία εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 προβλέπει την ετήσια επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ από την Ελλάδα μέχρι και το τέλος του 2022.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης την πρόταση της Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ. Η συζήτηση θα είναι μια ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με παραμέτρους της πρότασης, όπως το συνολικό μέγεθος του ταμείου, η φύση και τα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων και το πλαίσιο διακυβέρνησης.

Καμία απόφαση

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο αξιωματούχος, δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που αφορά και τα 27 κράτη μέλη, οπότε ο κατάλληλος χώρος των αποφάσεων είναι το Συμβούλιο ΕCO-FIN.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο αναμένεται να ανακοινώσει στους συναδέλφους του ότι δεν θα επιδιώξει την ανανέωση της θητείας, δεδομένου ότι την Τρίτη παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας. Παράλληλα θα ξεκινήσει και επίσημα τη διαδικασία διαδοχής του, απευθύνοντας πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τις υποψηφιότητές τους. Η επιλογή του προσώπου που θα διαδεχθεί τον κ. Σεντένο θα γίνει στις 9 Ιουλίου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ως ενδιαφερόμενη και φαβορί εμφανίζεται η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο, ενώ ακούγεται επίσης το όνομα και του ΟΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου Πολ Γκραμένια.

Προτεινόμενα για εσάς

Νέος πρόεδρος του Eurogroup ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Πασκάλ Ντόναχιου

Tinad

Ο Μητσοτάκης «διέλυσε» ακόμη ένα fake news του Τσίπρα – Τι είπε για το Eurogroup και το πλεόνασμα

Ανδρέας Ντίνης

Eurogroup: Έγκριση εκταμίευσης 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα

Tinad

«Ναι» από την Κομισιόν για την εκταμίευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Tinad

Ρέγκλινγκ: Εξοικονόμηση ως και 800 εκατ. ευρώ μέσω ESM για την Ελλάδα

Tinad

Σταϊκούρας για Eurogroup: Μία πολύ καλή συμφωνία για τους όρους και τα χαρακτηριστικά αξιοποίησης

Μιχάλης Μάρδας

Γεννηματά για Eurogroup: Συμβιβασμός ανάσας χωρίς αλλαγή πορείας

Μιχάλης Μάρδας

Τσίπρας: Κατώτερη των περιστάσεων η απόφαση του Eurogroup

Μιχάλης Μάρδας

Eurogroup: Συμφωνία – θρίλερ για το δράμα στην Ευρώπη και το πακέτο στήριξης 540 δισ. ευρώ

Ανδρέας Ντίνης