Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: Από Δευτέρα ο έλεγχος για τα ακίνητα της Αθήνας

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

Χιλιάδες «ραβασάκια» από την ΑΑΔΕ λαμβάνουν από χθες το πρωί οι ιδιοκτήτες της πρωτεύουσας, αφού τη Δευτέρα 1η Ιουνίου ξεκινά η ανάρτηση της Αθήνας.

Ηδη, σε μεγάλη μερίδα πολιτών έχουν αποσταλεί από το ανάδοχο σχήμα τα αντίγραφα κτηματολογικών αποσπασμάτων προκειμένου να εφοδιαστούν με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και μέχρι τις 3 Αυγούστου, όπου θα εκπνεύσει η προθεσμία, να… τσεκάρουν ότι όλα τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα είναι ορθά.

Πρόκειται συγκεκριμένα για την τελευταία φάση της κτηματογράφησης, κατά την οποία οι πολίτες ελέγχουν για την ορθότητα των στοιχείων της ατομικής τους ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα, κατά το στάδιο της ανάρτησης οι ιδιοκτήτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ελέγχουν και επιβεβαιώνουν ή διορθώνουν τυχόν σφάλματα στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο.

Η ανάρτηση θα κρατήσει 2 μήνες για τους κατοίκους της Ελλάδας και θα λήξει συγκεκριμένα στις 3 Αυγούστου, ενώ για Δημόσιο και όσους ζουν στο εξωτερικό θα έχει διάρκεια τέσσερις, δηλαδή έως τη 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, η διαδικασία της ανάρτησης θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά πλήρως ηλεκτρονικά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία κτηματογράφησης.

Ωστόσο, η συμμετοχή των ιδιοκτητών είναι κομβικής σημασίας καθώς είναι το τελευταίο στάδιο πριν καταγραφεί οριστικά η ατομική τους ιδιοκτησία στο Κτηματολόγιο.

Ετσι, με λίγα… κλικ και μέσα σε ελάχιστα λεπτά αποφεύγεται μια άσκοπη ταλαιπωρία και ολοκληρώνεται με επιτυχία η δήλωση της ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, τυχόν διορθώσεις σφαλμάτων μελλοντικά θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσα από δικαστικές περιπέτειες που κοστίζουν χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.

Στο διαδικαστικό κομμάτι, για να συμμετέχουν οι ιδιοκτήτες στη διαδικασία της ανάρτησης, είναι απαραίτητο πρώτα να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr. Αφού γίνει αυτό, θα πρέπει να επισκεφθούν το σύνδεσμο: http://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/InfoAnartisi_Page.aspx,

όπου:

  • Θα δουν το απόσπασμα του Κτηματολογικού Πίνακα και του Κτηματολογικού Διαγράμματος με τις καταχωρισμένες πληροφορίες που αφορούν τις ιδιοκτησίες τους.
  • Θα ελέγξουν την ορθότητά τους.
  • Εάν συμφωνούν, δεν κάνουν καμία ενέργεια, αφού η καταγραφή είναι σωστή.
  • Εφόσον δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία αυτά, έχουν δικαίωμα εντός δύο μηνών από την έναρξη της ανάρτησης (και τεσσάρων εάν είστε κάτοικος εξωτερικού) να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων, ηλεκτρονικά μέσω του «E- ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ανάδοχου σχήματος, η ανάρτηση αφορά 542.988 φυσικά και 8.002 νομικά πρόσωπα, με το πλήθος των ακινήτων να είναι 729.223 και τα γεωτεμάχια 65.367. Μέχρι τις 25 Νοεμβρίου τα δικαιώματα που δηλώθηκαν είναι 1.582.064, ενώ οι δηλώσεις ανέρχονται στις 876.529.

Πάντως, όπως προκύπτει από το φορέα, μόλις 1 στους 5 μπήκε στη φάση της προανάρτησης να ελέγξει τα δεδομένα που είχαν καταγραφεί πριν από 12 χρόνια, πράγμα που σημαίνει πως είναι περισσότερο από απαραίτητη η συμμετοχή του κοινού. Ετσι, όσοι δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια κατά τις προηγούμενες διαδικασίες, θα έχουν τώρα τη δυνατότητα να το κάνουν γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα φανούν στο μέλλον ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με στόχο τη συνολική και έγκαιρη ενημέρωση, από σήμερα Πέμπτη 28 Μαΐου θα αποσταλεί σταδιακά σε όλες και όλους τους ιδιοκτήτες εντός του Δήμου της Αθήνας e-mail από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχετικό με τη διαδικασία της ανάρτησης.

Ποιες άλλες αναρτήσεις θα «τρέξουν» το καλοκαίρι

Βέβαια, το Κτηματολόγιο, πέρα από τη συλλογή δηλώσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα «τρέξει» και άλλες αναρτήσεις εντός καλοκαιριού σε διάφορες περιοχές της χώρας. Πρόκειται για τις: ΠΕ Κιλκίς (Περιφ. Κεντρικής Μακεδονίας), ΠΕ Ημαθίας (Περιφ. Κεντρικής Μακεδονίας), ΠΕ Λάρισας (Περιφ. Θεσσαλίας), ΠΕ Κορινθίας (Περ. Πελοποννήσου), ΠΕ Αχαΐας (Περιφ. Δυτικής Ελλάδας), ΠΕ Αχαΐας (Περιφ. Δυτικής Ελλάδας), ΠΕ Βοιωτίας + ΠΕ Εύβοιας (Περιφ. Στερεάς Ελλάδας), ΠΕ Ηλείας (Περιφ. Πελοποννήσου), ΠΕ Μαγνησίας (Περιφ. Θεσσαλίας), ΠΕ Κοζάνης (Περιφ. Δυτικής Μακεδονίας), ΠΕ Πιερίας (Περιφ. Κεντρικής Μακεδονίας), ΠΕ Βοιωτίας/ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Θεσσαλονίκης, Αρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Κτηματολόγιο: Διορθώσεις για Αθήνα, δηλώσεις σε όλη την χώρα

Ανδρέας Ντίνης

Κτηματολόγιο: Νέα εφαρμογή – Ελεύθερη διάθεση των χαρτών μέσω διαδικτύου

Tinad

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η επικαιροποίηση στοιχείων σε Θεσσαλονίκη και Ηλεία

Δημήτρης Ντόγκας

Κτηματολόγιο: Παράταση για δήλωση περιουσιών σε 7 περιοχές

Tinad

Κτηματολόγιο: Οι προθεσμίες που τρέχουν για όλες τις ιδιοκτησίες – Τι ισχύει για τα κλιμακωτά πρόστιμα

Tinad

Κτηματολόγιο: Δηλώσεις πριν από τα πρόστιμα – Πως εξελίσσονται οι αναρτήσεις και ποια η διαδικασία

Μιχάλης Μάρδας

Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Tinad

Δόθηκε παράταση στην διαδικασία Ανάρτησης για το Κτηματολόγιο στην Αθήνα

Ανδρέας Ντίνης

Κτηματολόγιο: Για πρώτη φορά ψηφιακά ξεκίνησε η ανάρτηση του σε εννέα περιοχές

Ανδρέας Ντίνης