Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Οπλοστάσιο» 24 δισ. ευρώ για να βγει η οικονομία από την «εντατική»

«Οπλοστάσιο» 24 δισ. ευρώ για να βγει η οικονομία από την «εντατική»

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Στην πιο κρίσιμη φάση εισέρχεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να αφήσει πίσω της την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που χτύπησε και την Ελλάδα και να βγάλει την οικονομία από την «εντατική» με ένα οπλοστάσιο μέτρων που μπορεί να φτάσει τα 24 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία που συνηγορούν στο ότι και η οικονομία και η κοινωνία βρίσκονται από τις αρχές του μήνα σε φάση μετάβασης είναι ότι τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν στην α’ και στη β’ φάση της κρίσης δεν διακόπτονται αλλά περιορίζονται. Η στήριξη από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας του εισοδήματος λόγω προσωρινής αναστολής εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις που αναμένεται να ανοίξουν τον Ιούνιο (π.χ. οι τουριστικές) θα συνεχιστεί και τον Μάιο και τον Ιούνιο. Ωστόσο, τα δύο συναρμόδια υπουργεία θα αρχίσουν από τον επόμενο μήνα να στηρίζουν και τη μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση εργαζομένων σε επιχειρήσεις που άνοιξαν μεν αλλά δεν μπορούν προς το παρόν να απασχολήσουν το σύνολο του προσωπικού τους. Μάλιστα, για το σκοπό θα διατεθούν 820 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη για τους μερικά απασχολούμενους να πάρουν επίδομα ανεργίας ή εποχικό επίδομα.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομιών διατηρεί την έκπτωση του ενοικίου κατά 40% για πληττόμενες επιχειρήσεις, εργαζομένους και φοιτητές και για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Ταυτόχρονα, όμως, ετοιμάζεται να αναπληρώσει μεσοσταθμικά το 50% της απώλειας εισοδήματος που είχαν ιδιοκτήτες με μείωση φόρου και μάλιστα φέτος. Την ίδια ώρα, παίρνει μέτρα για τουρισμό, μεταφορές και εστίαση. Μειώνει τον ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα ποτά και αναψυκτικά στην εστίαση, που ανοίγει τη Δευτέρα, βάζει στο 13% το 90% του τουριστικού πακέτου το σύνολο των εισιτηρίων σε αεροπλάνα, καράβια και λεωφορεία. Ετοιμάζεται να επιδοτήσει σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50% για εννέα μήνες «κόκκινα» και -για πρώτη φορά- «πράσινα» δάνεια που κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν» λόγω της κρίσης. Ετοιμάζεται, ακόμη, να δώσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε επιστρεπτέα προκαταβολή στη δεύτερη φάση του προγράμματος, που θα εκτυλιχθεί μέσα το καλοκαίρι και θα έχει βασικό στόχο να παράσχει φθηνή ρευστότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης δρομολογεί από τον επόμενο μήνα το πρόγραμμα για την εγγυοδοσία ύψους 2 δισ. ευρώ που έχει στόχο να μεγαλώσει στα 7 δισ. ευρώ με τη μόχλευση που θα έχει και από τις εμπορικές τράπεζες. Πέρα από τις εγγυήσεις, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να περιμένουν την 4η φάση από την αρχή της κρίσης, που θα ξεκινήσει από τον Νοέμβριο. Σε αυτήν το βασικό ζητούμενο θα είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και μέχρι τότε θα έχουν ξεκαθαρίσει και οι συντεταγμένες του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, που θα είναι διαθέσιμο από το 2021.

Προτεινόμενα για εσάς

Η ΕΚΤ ετοιμάζει νέα στήριξη στην οικονομία της Ευρωζώνης

Tinad

Ανακοινώθηκε το σχέδιο στήριξης των αερομεταφορών -Τι προβλέπει

Ανδρέας Ντίνης

Κομισιόν: Η συμβιβαστική πρόταση 750 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη – 32 δισ. για την Ελλάδα σε επιχορηγήσεις και δάνεια

Tinad

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το νέο σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για την Οικονομία – Τι περιλαμβάνει

Tinad

Ο Μητσοτάκης κοιτάει την οικονομία, όχι τις… κάλπες!

Μιχάλης Μάρδας

Επιδότηση μισθού: Πώς θα λειτουργεί ο νέος μηχανισμός – Δείτε πίνακες και παραδείγματα

Ανδρέας Ντίνης

Ελληνικός τουρισμός: Ολο το σχέδιο επανεκκίνησης – Ποδαρικό από 20 χώρες στις 15 Ιουνίου

Ανδρέας Ντίνης

Μητσοτάκης: Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για τους εργαζόμενους, μείωση ΦΠΑ σε εισιτήρια ΜΜΜ, καφέ, αναψυκτικά, παράταση μειωμένου ενοικίου

Ανδρέας Ντίνης

Όλα τα μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων έως τον Οκτώβριο – Τι θα συμβεί με τους μισθούς και που θα μειωθεί ο ΦΠΑ

Μιχάλης Μάρδας