Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκάλυψη «Ε.Τ.»: Αυξήσεις ως 295,51 ευρώ για 253.817 επικουρικές συντάξεις

Συντάξεις: Αναδρομικά με ποσά έως 11.254 ευρώ στο Δημόσιο - Ο πίνακας των πληρωμών ανά Ταμείο

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Αυξήσεις επικουρικών συντάξεων, που σε ορισμένα Ταμεία φτάνουν ως 295,51 ευρώ, θα πάρουν 253.817 συνταξιούχοι με την πληρωμή του Ιουνίου, ενώ τον Οκτώβριο έρχονται και τα αναδρομικά με ποσά ως 2.364 ευρώ.
Τα ποσά ανά Ταμείο αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος με τον τελικό -επίσημο- πίνακα του ΕΦΚΑ-ΕΤΕΑΕΠ για τα ποσά που επιστρέφονται στους συνταξιούχους ανά Ταμείο προς αποκατάσταση των περικοπών που είχαν το 2016.

Η μέση αύξηση για το σύνολο των 253.817 συνταξιούχων βγαίνει στα 108 ευρώ μικτά, και τα αναδρομικά της αύξησης, που θα είναι για 8 μήνες, από Οκτώβριο 2019 ως και Μάιο 2020, ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 864 ευρώ.

Οι αυξήσεις επικουρικών αφορούν τους συνταξιούχους που ως τον Μάιο του 2016 είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ (μικτά) και με αυτό το κριτήριο επιβλήθηκαν μειώσεις των επικουρικών τους από τον Ιούνιο του 2016 και μετά με το νόμο 4387 του ΣΥΡΙΖΑ (γνωστός και ως «νόμος Κατρούγκαλου»).

Περικοπές

Οι μειώσεις ήταν από 2% ως και 55% και καθορίστηκαν με έναν μαθηματικό τύπο που σε πολλά Ταμεία (αυτά που πλήρωσαν τη νύφη των περικοπών) ήταν οριζόντιος, δηλαδή επέβαλε ψαλίδι ανεξάρτητα από το αν είχαν πληρωθεί εισφορές για 20 ή για 40 χρόνια με χαμηλούς ή υψηλότερους μισθούς. Σε αυτά τα Ταμεία (ΙΚΑ, ΝΑΤ, τραπεζών κ.ά.) οι αυξήσεις στις 2 Ιουνίου θα είναι μεγάλες, γιατί ήταν μεγάλες και οι μειώσεις.

Σε άλλα Ταμεία με μικρότερες περικοπές θα είναι μικρότερες και οι αυξήσεις. Υπήρξαν και Ταμεία (ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΔΥ, ΟΤΕ κ.ά.) που λόγω του μαθηματικού τύπου που εφαρμόστηκε είχαν ελάχιστες ή και καθόλου μειώσεις επικουρικών, οπότε τώρα θα είναι μικρές και οι αυξήσεις για τους συνταξιούχους.
Δεν παίρνουν αυξήσεις γιατί δεν είχαν μειώσεις στις επικουρικές τους με τον επανυπολογισμό το 2016 οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ, του ΤΑΠΙΕΝ (επικουρικό Εμπορικού Ναυτικού), του ΤΕΑΕΧ (επικουρικό Χημικών), του ΤΕΑΥΑΠ (Επικουρικό Σωμάτων Ασφαλείας), και του ΤΕΑΑ (Επικουρικό Αρτοποιών).

Ο επίσημος πίνακας του ΕΦΚΑ-ΕΤΕΑΕΠ που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» δείχνει τα μικτά ποσά της μέσης μηνιαίας αύξησης που θα πάρουν οι συνταξιούχοι 20 επικουρικών ταμείων. Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 6,5 ευρώ το μήνα ως και 295,51 ευρώ το μήνα για όσους είχαν, αντίστοιχα, μικρές και μεγάλες μειώσεις το 2016.

Διαβάστε την συνέχεια στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου που κυκλοφορεί

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ξεμπλοκάρουν 60.000 συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο – Τα ανακαλύφθηκε σε ξεχασμένα αρχεία στον ΕΦΚΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις Νοεμβρίου: Ξεκίνησε η πληρωμή – Ποιες είναι οι ημερομηνίες για όλα τα ταμεία – Ποιοι θα δουν αυξήσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΦΚΑ: Τρεις συντάξεις ανά υπάλληλο την ημέρα – Σε λειτουργία ο «Πύργος Ελέγχου»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέο πακέτο αναδρομικών για 400.000 συντάξεις του Δημοσίου [αναλυτικοί πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου – Ποιοι θα δουν αυξήσεις [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αποκάλυψη Ε.Τ.: Ανατροπή στα αναδρομικά για συντάξεις του Δημοσίου [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ξεμπλοκάρουν συντάξεις Μηχανικών, Υγειονομικών, Νομικών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι πίνακες του επανυπολογισμού και οι νέες συντάξεις με τις πραγματικές αυξήσεις από το 2023

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις: Οι τελικές αυξήσεις για 795.736 συνταξιούχους με 30 έτη και άνω [αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom