Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός – ΣΒΕ: Θετικά βλέπουν 8 στις 10 επιχειρήσεις τα μέτρα στήριξης – Επικροτούν τους κυβερνητικούς χειρισμούς

Κορωνοϊός - ΣΒΕ: Θετικά βλέπουν 8 στις 10 επιχειρήσεις τα μέτρα στήριξης - Επικροτούν τους κυβερνητικούς χειρισμούς

Newsroom eleftherostypos.gr

Θετικά αξιολογούν οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις (79%) τους χειρισμούς και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με έρευνα Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), η οποία διεξήχθη στις 11-15 Μαΐου, σε δείγμα 189 μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων της ελληνικής περιφέρειας.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, τα μέτρα που ελήφθησαν αξιολογούνται θετικά από το 89% των ερωτηθέντων, ενώ το 62% δίνει θετική «ψήφο» στις κινήσεις για τη στήριξη της οικονομίας, έναντι ποσοστού 14%, που έχει αρνητική γνώμη και 24% που δηλώνει ουδέτερη άποψη.

Η έρευνα παρουσιάστηκε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό, Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Χαμηλή «βαθμολογία» για την ΕΕ

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση της συνεισφοράς των θεσμικών φορέων εν μέσω πανδημίας, μόλις το 30% κρίνει θετικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το τραπεζικό σύστημα αξιολογείται ευνοϊκά από το 48% και αρνητικά από το 40%. «Αντίθετα, οι θετικές γνώμες για την κυβέρνηση (91%), τους επιχειρηματικούς φορείς (84%) και τη δημόσια διοίκηση (75%) τους αναδεικνύουν στους βασικούς πυλώνες υποστήριξης των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΣΒΕ.

Εντονότερο πρόβλημα ρευστότητας το επόμενο δίμηνο;

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, βασικό εύρημα της έρευνας αποτελεί το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν ήδη -και «θα αντιμετωπίσουν εντονότερα το επόμενο δίμηνο»- οι μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις της ελληνικής περιφέρειας. Ως επόμενα κυριότερα προβλήματα δηλώνονται: μείωση πωλήσεων, αύξηση του λειτουργικού κόστους λόγω των μεταφορικών, των πρώτων υλών και της εφαρμογής ειδικών μέτρων καθώς και αδυναμία υλοποίησης επενδύσεων.

Το αίτημα του ΣΒΕ στον Χρήστο Σταϊκούρα

Για το θέμα της ρευστότητας, ο ΣΒΕ ζήτησε από τον κ. Σταϊκούρα να υπάρξει κυβερνητική πρωτοβουλία για την προσαρμογή του τραπεζικού συστήματος στα νέα δεδομένα λόγω πανδημίας, ώστε να υποστηριχθούν οι υγιείς βιομηχανίες.

Ο κ .Σταϊκούρας δήλωσε -σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΒΕ- ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα βρίσκεται η δραστηριοποίηση του τραπεζικού συστήματος για την έμπρακτη υποστήριξη των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. Υπογράμμισε ακόμα ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων βρίσκονται σε στενή συνεργασία για την εύρεση των προσφορότερων λύσεων για τα θέματα των εγγυήσεων και επιταγών.

Αυτά είναι τα 5 μέτρα που θεωρούν ως αποτελεσματικότερα οι επιχειρηματίες
Στην έρευνα κατεγράφη το ποια είναι, κατά την άποψη των επιχειρηματιών, τα πέντε πιο αποτελεσματικά ειδικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας: η ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων με συμβάσεις υπό αναστολή, η αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων για συνεπείς επιχειρήσεις και των προθεσμιών της φορολογικής διοίκησης, η τηλεργασία κι η αναστολή συμβάσεων.

Αντιθέτως, τα ζητήματα/προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη λήψη των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι -κατά τους επιχειρηματίες- η ηλεκτρονική γραφειοκρατία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ο οριζόντιος χαρακτήρας των μέτρων κι η αδυναμία επιλογής σύμφωνα με τις ανάγκες, η απουσία ειδικών μέτρων στήριξης για μεγάλες επιχειρήσεις και τα τραπεζικά κριτήρια στα εγγυημένα δάνεια κι επιταγές.

Προτεινόμενα για εσάς

Τεστ για κορωνοϊό στους τουρίστες που επιστρέφουν στο Βέλγιο από την Ελλάδα

Μιχάλης Μάρδας

Η στιγμή που όλοι περίμεναν στο Μπέργκαμο: Κανένας ασθενής σε ΜΕΘ μετά από 137 ημέρες!

Tinad

Κορωνοϊός: Αισιόδοξος ο Μόσιαλος για το εμβόλιο της Οξφόρδης – «Περιμένουμε εξελίξεις τον Αύγουστο»

Tinad

Κορωνοϊός: «Εισαγόμενα» τα 24 από τα 33 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Πού εντοπίστηκαν

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: «Είμαστε ύποπτα κρούσματα» – Έδωσαν… χαρτί σε τουρίστες για να μετακινηθούν στην Αιδηψό [βίντεο]

Evanthia Karra

«Θύμα» του κορωνοϊού και η Brooks Brothers – Κήρυξε πτώχευση η γνωστή εταιρεία ένδυσης

Tinad

Κορωνοϊός: 33 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα

Evanthia Karra

Ο Βούτσιτς πήρε πίσω την απόφαση για το lockdown στο Βελιγράδι

Μιχάλης Μάρδας

Στο πλευρό 140 οικογενειών με ανήλικα παιδιά ο Δήμος Αθηναίων

Tinad