Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσοχή: Νέα απάτη με την… ανταλλαγή κάρτας SIM – Συναγερμός λόγω e-banking

Προσοχή: Νέα απάτη με την… ανταλλαγή κάρτας SIM - Συναγερμός λόγω e-banking

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ

Απίστευτα κόλπα «σκαρφίζονται» οι… επιτήδειοι του Διαδικτύου προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά – οικονομικά δεδομένα ανυποψίαστων καταναλωτών, όπως κλήσεις, κωδικούς μιας χρήσης ή μηνύματα επαλήθευσης ασφάλειας.
Σύμφωνα με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ), η νέα τακτική ακούει στο όνομα SIM Swapping (ανταλλαγή καρτών) και λειτουργεί ως εξής: Οι δράστες εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα αλλαγής κάρτας SIM και προσποιούνται είτε τον κάτοχο της κάρτας SIM είτε κάποιον εξουσιοδοτημένο από τον νόμιμο συνδρομητή, προσπαθώντας, έτσι, να εξαπατήσουν τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και να αποκτήσουν νέα κάρτα προς αντικατάσταση αυτής που έχει ο νόμιμος κάτοχος.

Μόλις ενεργοποιήσουν τη νέα κάρτα, η παλιά, που βρίσκεται στην κατοχή του νόμιμου συνδρομητή, απενεργοποιείται και, έτσι, όλες οι υπηρεσίες (κλήσεις, SMS, πρόσβαση στο Διαδίκτυο) λαμβάνονται στη συσκευή που βρίσκεται στην κατοχή του εξαπατήσαντος δράστη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διεξάγουν παράνομες δραστηριότητες εν αγνοία των νόμιμων συνδρομητών.

«Η μη εξουσιοδοτημένη αντικατάσταση/ανταλλαγή της κάρτας SIM αποτελεί συνήθως το δεύτερο σκέλος του παραπάνω παράνομου τρόπου δράσης. Κατά το πρώτο σκέλος οι δράστες έχουν καταφέρει να υποκλέψουν τους κωδικούς e-banking, συνήθως μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος «ψαρέματος» (phishing) ή μέσω κακόβουλου λογισμικού (trojan/malware), που έχουν εγκαταστήσει στον υπολογιστή του θύματος», σημειώνει η ΕΕΤ, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

* Εάν το κινητό σας σταματήσει να λειτουργεί για ασυνήθιστους λόγους, επικοινωνήστε αμέσως με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας σας.

* Μην αποκαλύπτετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

* Εγγραφείτε στις υπηρεσίες των οργανισμών που παρέχουν ειδοποιήσεις SMS και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν εκτελούνται συναλλαγές σας.

* Μην απαντάτε ποτέ σε άγνωστα μηνύματα ή κλήσεις, που σας ζητούν τα στοιχεία λογαριασμών σας και τον καταχωρισμένο αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου.

* Μην ακολουθείτε συνδέσμους (links) ιστοσελίδων και μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία που μπορεί να λάβετε από άγνωστους αποστολείς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

* Μην κοινοποιείτε σε κανέναν και μην εισάγετε σε άγνωστες ιστοσελίδες τους κωδικούς e-banking σας (username και password) ή αριθμούς καρτών.

* Ο υπολογιστής και οι συσκευές σας (tablet, έξυπνα κινητά) να έχουν πάντα τις τελευταίες ενημερώσεις λειτουργικού και εφαρμογών.

* Να ελέγχετε συχνά τις κινήσεις των λογαριασμών σας.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Moody’s: Υποβαθμίζει 13 τουρκικές τράπεζες – Ορατός ο κίνδυνος για capital controls

Tinad

Αναστέλλονται από τις τράπεζες οι πλειστηριασμοί 1ης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών μέχρι τέλος του έτους

Evanthia Karra

Τηλεφωνήματα για βόμβες σε τράπεζες στη Θεσσαλονίκη

Ανδρέας Ντίνης

Εύβοια: Οι τράπεζες έτοιμες να συνδράμουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά που επλήγησαν

Ανδρέας Ντίνης

Τράπεζες: Αλλάζουν από αύριο οι συναλλαγές – Ποιες απαγορεύουν οι τράπεζες στα γκισέ

Ανδρέας Ντίνης

Τραπεζική «τυραννία» θα ισχύει και για τα 32 δισ.;

Kon

Τράπεζες: Αποφασισμένες να ανοίξουν τη στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων προς την αγορά

Ανδρέας Ντίνης

Τράπεζες – Συρρίκνωση: Μαχαίρι 28% στο δίκτυο και 20% στο προσωπικό

Ανδρέας Ντίνης

Αργία Αγίου Πνεύματος: Ποια καταστήματα λειτουργούν – Τι ισχύει για σούπερ μάρκετ, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες

Tinad