Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς και πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Ιουνίου – Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών

Πώς και πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Ιουνίου - Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Πληρωμές κύριων συντάξεων μηνός Ιουνίου με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΚΑ των συνταξιούχων θα γίνουν και αυτόν το μήνα, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός όλων στις τράπεζες την ίδια μέρα.
Οι πληρωμές, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΦΚΑ, θα ξεκινήσουν από την Παρασκευή 22 Μαΐου για τους συνταξιούχους που προέρχονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΑΤ, τράπεζες και ΟΤΕ, και το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΚΑ τους είναι 1, 3, 5, 7, 9.

Ακολουθεί επόμενη πληρωμή τη Δευτέρα 25 Μαΐου για συνταξιούχους από τα ίδια Ταμεία με ΑΜΚΑ που λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Την Τετάρτη 27 Μαΐου θα πληρωθούν οι συντάξεις των μη μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ για όλους τους ΑΜΚΑ.

Τελευταίοι προς πληρωμή για την Παρασκευή 29 Μαΐου -ανεξαρτήτως ΑΜΚΑ- είναι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, του ΝΑΤ, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

Σημειώνεται πως η σειρά πληρωμών με βάση τον ΑΜΚΑ, την ημέρα και το Ταμείο πληρωμής, ισχύει και για τα ΑΤΜ των τραπεζών. Δεν θα μπορεί δηλαδή να πάρει χρήματα από μηχάνημα ένας συνταξιούχος στις 22 Μαΐου, ενώ η σειρά του για να πληρωθεί είναι στις 27 Μαΐου.

Και οι επόμενες

Το ίδιο πλάνο πληρωμών για τα 2,7 εκατ. των συνταξιούχων, δηλαδή με βάση τα τελευταία ψηφία του ΑΜΚΑ και σε 4 διαφορετικές ημερομηνίες, εξετάζεται να εφαρμοστεί και τον Ιούνιο, που θα πληρωθούν οι συντάξεις μηνός Ιουλίου.

Επικουρικές

Για τις επικουρικές συντάξεις δεν έχουν αλλάξει οι ημερομηνίες πληρωμών καθώς πληρώνονται τη σύνταξη του τρέχοντος μήνα τη δεύτερη εργάσιμη μέρα κάθε μήνα. Στις 2 Ιουνίου οι συνταξιούχοι θα πληρωθούν την επικουρική μηνός Ιουνίου και μάλιστα για 250.000 εξ αυτών θα είναι αυξημένη με 99 ευρώ κατά μέσο όρο. Η αύξηση στις επικουρικές προβλέφθηκε στον νέο νόμο 4670/2020 κατόπιν αποφάσεων του ΣτΕ (1890-1892/2019) με τις οποίες ακυρώθηκαν ως αντισυνταγματικές οι μειώσεις που έγιναν τον Ιούνιο του 2016 (με το νόμο Κατρούγκαλου) σε όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από τα 1.300 ευρώ.

Ανοίγουν τα ΚΕΠΑ

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε σταδιακά η επαναλειτουργία των ΚΕΠΑ και όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μέχρι τις 10 Ιουνίου θα εξεταστούν τα 7.981 πρωτοείσακτα περιστατικά ιατρικής γνωμάτευσης ποσοστού αναπηρίας που είχαν ανασταλεί λόγω της καραντίνας για τον κορονοϊό.
Οι υγειονομικές επιτροπές θα εξετάζουν από Δευτέρα ως Παρασκευή, από τις 8:00 έως τις 16:30, περιστατικά για τα οποία θα υπάρχει προηγούμενη ειδοποίηση των ενδιαφερομένων με τηλεφωνική κλήση ή sms στα οποία θα ενημερώνονται για την ακριβή ώρα εξέτασής τους.
Προς αποφυγή συνωστισμού προτείνεται οι ενδιαφερόμενοι να προσέρχονται το νωρίτερο ένα πεντάλεπτο πριν από το προκαθορισμένο ραντεβού.

Ασφαλιστική ενημερότητα

Αλλο ένα μέτρο που στοχεύει στην αποφυγή ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων αλλά και στη μόνιμη αποσυμφόρηση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ είναι αυτό της ηλεκτρονικής έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας για 1,5 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, περί τις 750.000 ασφαλιστικές ενημερότητες κάθε χρόνο θα δίνονται, πλέον, ηλεκτρονικά και όχι χειρόγραφα. Με τη νέα υπηρεσία οι ασφαλισμένοι θα μπορούν από τον υπολογιστή τους με απλά βήματα, σε δευτερόλεπτα και χωρίς φυσική τους παρουσία σε κατάστημα του e-ΕΦΚΑ, να λάβουν το Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας για κάθε νόμιμη χρήση σε κάθε φορέα που θα το ζητήσει.

Ειδικά για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ θα απαιτηθεί μόνο για την πρώτη φορά να επισκεφθούν την αρμόδια υπηρεσία προκειμένου να γίνει έλεγχος πληρωμής των εισφορών τους για το διάστημα έως 31/12/2016.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Συντάξεις: Ανακοινώθηκαν οι τρεις ημερομηνίες πληρωμής των επικουρικών τον Ιούλιο

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις: Αναδρομικά 10 μηνών κλειδώνει το ΣτΕ [πίνακες με ποσά για κύριες και επικουρικές σε όλα τα ταμεία]

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις: Τρεις πληρωμές επικουρικών τον Ιούλιο – Ολο το χρονοδιάγραμμα των καταβολών

Μιχάλης Μάρδας

Σας ενδιαφέρει: Θα καταβάλλονται την ίδια μέρα κύριες και επικουρικές συντάξεις

Μιχάλης Μάρδας

Αυξήσεις στους απόστρατους με τον νέο επανυπολογισμό [πίνακες και παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Οι τελικές αυξήσεις για 900.000 κύριες συντάξεις – Τι ισχύει για απόστρατους [παραδείγματα και πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

e-ΕΦΚΑ: Αυτές οι συντάξεις καταβάλλονται σήμερα – Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών

Μιχάλης Μάρδας

Πλήρης επιβεβαίωση του Ε.Τ.: Στις 9 Ιουλίου 250.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά 8μηνων των επικουρικών [πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Αποκλειστικό: Στις 9 Ιουλίου αναδρομικά για 245.000 επικουρικές συντάξεις – Το χρονοδιάγραμμα και οι αναλυτικοί πίνακες

Μιχάλης Μάρδας