ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς και πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Ιουνίου – Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Πληρωμές κύριων συντάξεων μηνός Ιουνίου με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΚΑ των συνταξιούχων θα γίνουν και αυτόν το μήνα, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός όλων στις τράπεζες την ίδια μέρα.
Οι πληρωμές, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΦΚΑ, θα ξεκινήσουν από την Παρασκευή 22 Μαΐου για τους συνταξιούχους που προέρχονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΑΤ, τράπεζες και ΟΤΕ, και το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΚΑ τους είναι 1, 3, 5, 7, 9.

Ακολουθεί επόμενη πληρωμή τη Δευτέρα 25 Μαΐου για συνταξιούχους από τα ίδια Ταμεία με ΑΜΚΑ που λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Την Τετάρτη 27 Μαΐου θα πληρωθούν οι συντάξεις των μη μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ για όλους τους ΑΜΚΑ.

Τελευταίοι προς πληρωμή για την Παρασκευή 29 Μαΐου -ανεξαρτήτως ΑΜΚΑ- είναι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, του ΝΑΤ, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

Σημειώνεται πως η σειρά πληρωμών με βάση τον ΑΜΚΑ, την ημέρα και το Ταμείο πληρωμής, ισχύει και για τα ΑΤΜ των τραπεζών. Δεν θα μπορεί δηλαδή να πάρει χρήματα από μηχάνημα ένας συνταξιούχος στις 22 Μαΐου, ενώ η σειρά του για να πληρωθεί είναι στις 27 Μαΐου.

Και οι επόμενες

Το ίδιο πλάνο πληρωμών για τα 2,7 εκατ. των συνταξιούχων, δηλαδή με βάση τα τελευταία ψηφία του ΑΜΚΑ και σε 4 διαφορετικές ημερομηνίες, εξετάζεται να εφαρμοστεί και τον Ιούνιο, που θα πληρωθούν οι συντάξεις μηνός Ιουλίου.

Επικουρικές

Για τις επικουρικές συντάξεις δεν έχουν αλλάξει οι ημερομηνίες πληρωμών καθώς πληρώνονται τη σύνταξη του τρέχοντος μήνα τη δεύτερη εργάσιμη μέρα κάθε μήνα. Στις 2 Ιουνίου οι συνταξιούχοι θα πληρωθούν την επικουρική μηνός Ιουνίου και μάλιστα για 250.000 εξ αυτών θα είναι αυξημένη με 99 ευρώ κατά μέσο όρο. Η αύξηση στις επικουρικές προβλέφθηκε στον νέο νόμο 4670/2020 κατόπιν αποφάσεων του ΣτΕ (1890-1892/2019) με τις οποίες ακυρώθηκαν ως αντισυνταγματικές οι μειώσεις που έγιναν τον Ιούνιο του 2016 (με το νόμο Κατρούγκαλου) σε όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από τα 1.300 ευρώ.

Ανοίγουν τα ΚΕΠΑ

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε σταδιακά η επαναλειτουργία των ΚΕΠΑ και όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μέχρι τις 10 Ιουνίου θα εξεταστούν τα 7.981 πρωτοείσακτα περιστατικά ιατρικής γνωμάτευσης ποσοστού αναπηρίας που είχαν ανασταλεί λόγω της καραντίνας για τον κορονοϊό.
Οι υγειονομικές επιτροπές θα εξετάζουν από Δευτέρα ως Παρασκευή, από τις 8:00 έως τις 16:30, περιστατικά για τα οποία θα υπάρχει προηγούμενη ειδοποίηση των ενδιαφερομένων με τηλεφωνική κλήση ή sms στα οποία θα ενημερώνονται για την ακριβή ώρα εξέτασής τους.
Προς αποφυγή συνωστισμού προτείνεται οι ενδιαφερόμενοι να προσέρχονται το νωρίτερο ένα πεντάλεπτο πριν από το προκαθορισμένο ραντεβού.

Ασφαλιστική ενημερότητα

Αλλο ένα μέτρο που στοχεύει στην αποφυγή ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων αλλά και στη μόνιμη αποσυμφόρηση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ είναι αυτό της ηλεκτρονικής έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας για 1,5 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, περί τις 750.000 ασφαλιστικές ενημερότητες κάθε χρόνο θα δίνονται, πλέον, ηλεκτρονικά και όχι χειρόγραφα. Με τη νέα υπηρεσία οι ασφαλισμένοι θα μπορούν από τον υπολογιστή τους με απλά βήματα, σε δευτερόλεπτα και χωρίς φυσική τους παρουσία σε κατάστημα του e-ΕΦΚΑ, να λάβουν το Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας για κάθε νόμιμη χρήση σε κάθε φορέα που θα το ζητήσει.

Ειδικά για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ θα απαιτηθεί μόνο για την πρώτη φορά να επισκεφθούν την αρμόδια υπηρεσία προκειμένου να γίνει έλεγχος πληρωμής των εισφορών τους για το διάστημα έως 31/12/2016.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Συντάξεις: Πόσο κοστίζει η εξαγορά πλασματικών ετών [πίνακες & παραδείγματα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις Ιουλίου: Πότε γίνονται οι πληρωμές σε όλα τα ταμεία

Συντάξεις: Πότε θα πληρωθούν αυξήσεις και αναδρομικά [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυξήσεις ως 450 ευρώ στις συντάξεις του Δημοσίου στις 29 Ιουνίου [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυξήσεις συντάξεων και αναδρομικά στις 29-30 Ιουνίου – «Kλείδωσαν» τα νέα ποσά του επανυπολογισμού [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πότε και πόσα αναδρομικά παίρνουν (σίγουρα) 400.000 συνταξιούχοι [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις-Αναδρομικά: Νέα ρύθμιση για πληρωμές έως και 10.296 ευρώ [πίνακας]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις Ιουλίου: Καταβολή από 24 ως 29 Ιουνίου – Για ποιους προβλέπεται ξεχωριστή πίστωση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις: Ο ΕΤ αποκαλύπτει το έγγραφο του ΓΕΣ για τις αυξήσεις των απόστρατων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom