Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοροτιμωρία σε εργαζόμενους με δύο παιδιά – 4 στα 10 ευρώ τα δίνουμε για φόρους και εισφορές

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Τη 2η θέση όσον αφορά την υψηλότερη φορολόγηση εργαζομένων με παιδιά κατείχε το 2019 η Ελλάδα ανάμεσα στις 36 χώρες του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τη συγκριτική έκθεση φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας που δημοσίευσε το Tax Foundation και παρουσίασε στη χώρα μας το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ).

Στην έκθεση λαμβάνεται υπόψη ότι οι φόροι εισοδήματος, οι ασφαλιστικές εισφορές και οι φόροι επί της κατανάλωσης, όπως ο ΦΠΑ, αποτελούν μεγάλο μέρος των φορολογικών εσόδων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Θεωρείται δε ότι ο συνδυασμός αυτών των φόρων αποτελεί αυτό που ονομάζεται «φορολογική επιβάρυνση της εργασίας».

Ευρήματα

Σύμφωνα με τα κυριότερα ευρήματα της έκθεσης για την Ελλάδα:

* Η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στην Ελλάδα είναι σχετικά υψηλή, καθώς ανέρχεται στο 40,8% του μέσου ακαθάριστου ποσού ετήσιων αποδοχών ανά εργαζόμενο, έναντι μέσου όρου 36%, για το σύνολο των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.

* Η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στη χώρα μας είναι η 14η υψηλότερη μεταξύ των 36 χωρών του ΟΟΣΑ.

* Η προοδευτικότητα της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας στη χώρα μας είναι επίσης η 14η υψηλότερη μεταξύ των 36 χωρών του ΟΟΣΑ.

* Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες με υψηλή φορολογική επιβάρυνση στην εργασία, η χώρα μας δεν παρέχει σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις σε οικογένειες με παιδιά. Μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έχει μια από τις μικρότερες διαφορές μεταξύ των δύο φορολογικών επιβαρύνσεων, με 40,8% για εργαζομένους και 37,8% ειδικά για εργαζομένους με οικογένειες με δύο παιδιά.

* Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη υψηλότερη οικογενειακή φορολογική επιβάρυνση στην εργασία η οποία φθάνει στο 37,8%. Στην πρώτη θέση είναι η Ιταλία με 39,2%.

 Στις υπόλοιπες χώρες…

Κύρια ευρήματα για τις χώρες του ΟΟΣΑ:

* Οι μεμονωμένοι εργαζόμενοι μέσου εισοδήματος που ζουν σε χώρες του ΟΟΣΑ κατέβαλαν το 2019 πάνω από 1/3 ή 36% του μισθού τους σε φόρους εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές.

* Η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας για τους εργαζομένους χωρίς παιδιά στον ΟΟΣΑ κυμαίνεται από μόλις 7% στη Χιλή έως 52,2% στο Βέλγιο.

* Από τις 36 χώρες του ΟΟΣΑ, σε 14 η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας ξεπερνά το 40%, σε 14 χώρες κυμαίνεται μεταξύ 40-30% και σε 8 χώρες είναι κάτω από 30%.

* Οι χώρες με την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση στην εργασία είναι το Βέλγιο (52,2%), η Γερμανία (49,4%), η Ιταλία (48,0%), η Αυστρία (47,9%) και η Γαλλία (46,7%).

* Οι χώρες με τη χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση στην εργασία είναι η Χιλή (7%), η Νέα Ζηλανδία (18,8%), το Μεξικό (20,1%), η Ελβετία (22,3%) και το Ισραήλ (22,7%).

«Βαρίδι»

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση για τη χώρα μας, «οι οικονομολόγοι συμφωνούν γενικά ότι η υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας οδηγεί τόσο σε χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης όσο και σε χαμηλότερους μισθούς».

Ο πρόεδρος του ΚΕΦΙΜ Αλέξανδρος Σκούρας σχολίασε σχετικά με την έρευνα: «Η μελέτη του Tax Foundation εντοπίζει δύο κρίσιμα προβλήματα. Πρώτον, τη σημαντική οικογενειακή φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στην Ελλάδα και στην Ιταλία, που σίγουρα επιδεινώνει τα προβλήματα υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες. Και, δεύτερον, την υψηλή φορολογική επιβάρυνση της εργασίας, που σε συνδυασμό με την προοδευτικότητά της αυξάνουν ιδιαίτερα τους φορολογικούς συντελεστές στα υψηλά εισοδήματα συμβάλλοντας σε σημαντικό βαθμό στη φυγή από τη χώρα εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού και διευθυντικών στελεχών».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

ΟΟΣΑ: Οι μεγάλες εταιρίες θα πληρώνουν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15%

ΟΟΣΑ: Ελάχιστος εταιρικός φόρος 15% για πολυεθνικούς κολοσσούς – Ιστορική συμφωνία 130 χωρών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΟΟΣΑ: Στην Ελλάδα η 4η υψηλότερη φορολόγηση εργαζομένων με παιδιά

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Με βρετανικό μοντέλο το νέο πλαίσιο προστασίας του ανταγωνισμού

Δημήτρης Ντόγκας

Αννα Διαμαντοπούλου: Απέσυρε την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΟΟΣΑ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αλλάζουν όλα στο ΕΣΠΑ: Στις περιφέρειες η διαχείριση άνω του 30% των κονδυλίων – Που θα διοχετευτούν οι πόροι

Δημήτρης Ντόγκας

Φιλελεύθερες επιλογές…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η υποκρισία για την Διαμαντοπούλου

Kon

Την Αννα Διαμαντοπούλου πρότεινε ο Μητσοτάκης για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom