Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Περιορισμός της ύφεσης με μέτρα ύψους 24 δισ. ευρώ – Ισχυρή ανάπτυξη το 2021

Σταϊκούρας: Περιορισμός της ύφεσης με μέτρα ύψους 24 δισ. Ευρώ - Ισχυρή ανάπτυξη το 2021

Newsroom eleftherostypos.gr

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα περιορισμού της ύφεσης στο 5 με 8% του ΑΕΠ για το 2020 με «οπλοστάσιο» τα μέτρα συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ έχει λάβει, λαμβάνει και θα λάβει σε βάθος χρόνου επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως διευκρίνισε πάντως ο υπουργός Οικονομικών, αν υπάρξει 1 επιπλέον μήνας καραντίνας ή δυσκολίας στις αεροπορικές μεταφορές η ύφεση στο ΑΕΠ μπορεί να είναι περίπου 2,5 με 3%. Ειδικά στην Ελλάδα που έχει μεγάλη εξάρτηση στον τουρισμό μπορεί να υπερβαίνει το 3% για Ιούλιο και Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις που έχουν σταλεί από το ΥΠΟΙΚ στην Κομισιόν αναφέρουν 10 έως 13,2% ύφεση στην Ελλάδα για το 2020, ενώ η ΕΚΤ στο τελευταίο Eurogroup προβλέπει ύφεση από 5% έως 12% σε επίπεδο οικονομίας της Ευρωζώνης. «Θα υπάρχει διαρκής επικαιροποίηση» αποσαφήνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι τη θέση της βαθιάς ύφεσης το 2020 θα δώσει ισχυρή ανάπτυξη το 2021.

Στα φορολογικά ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε φοροελαφρύνσεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε εστίαση – εποχιακό τουρισμό που θα ανακοινωθούν εντός του μήνα περιλαμβάνουν ( μείωση ΦΠ και προκαταβολής φόρου) ανάλογα με τις επιλογές που θα γίνουν από 1ης Ιουνίου.

«Μετά το Σεπτέμβριο θα υπάρξει δρομολόγηση άλλων πολιτικών, με μονιμότερα χαρακτηριστικά, εφόσον θα έχουμε καλύτερη εικόνα της πορείας της υγειονομικής κρίσης του προϋπολογισμού και των ταμειακών διαθεσίμων» επισήμανε.

Εξάλλου, την Παρασκευή θα γίνει η δεύτερη πληρωμή στις επιχειρήσεις που θα έχουν κάνει αίτηση μέχρι τότε (η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή μέχρι την Παρασκευή). «Προσδοκούμε να ρίξουμε στην αγορά 1 δισ. ευρώ τις επόμενες 10 ημέρες» δήλωσε χαρακτηριστικά. Για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ σχολίασε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τις επιχειρήσεις.

«Πρέπει να γίνει γρήγορα κατανομή από τις τράπεζες για να πέσει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία… Μέχρι την Τρίτη είχαν εγκριθεί περίπου 87 εκατ. δάνεια» είπε.

Ο υπουργός πρόσθεσε δε ότι από το Ταμείο Εγγυοδοσίας των επιχειρήσεων για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις θα δοθούν 2 δισ. ευρώ που μοχλευμένα θα είναι 7 δισ. «Αυτή τη στιγμή κάποια μεταβολή του τρέχοντος ΕΝΦΙΑ δεν μπορούμε να συζητήσουμε» ξεκαθάρισε επίσης ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Προτεινόμενα για εσάς

Υποχρεωτικό το PCR τεστ για τους στρατεύσιμους που θα καταταγούν τον Νοέμβριο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο ΕΜΑ ενέκρινε τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων με το εμβόλιο της Moderna

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου και Κορονοϊός: Πού δεν θα γίνει καθόλου – Η ανησυχία και τα μέτρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο για την αποσυμπίεση του ΕΣΥ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκατομμύρια παιδικά εμβόλια «χάθηκαν» λόγω πανδημίας

Leonidas Kallidonis

Μητροπολίτης Μάνης: Διασωληνωμένος στον Ευαγγελισμό με κορονοϊό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τα βήματα εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γκάγκα: Έρχονται οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ ενόψει τέταρτου κύματος

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Ανεμβολίαστοι, γρίπη και ιώσεις πιέζουν το ΕΣΥ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom