Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άμεση αποβολή φορολογουμένων από την ρύθμιση 100 δόσεων – Τι αλλάζει από την Πρωτοχρονιά

Την ώρα που οι θεσμοί μπλοκάρουν οποιαδήποτε νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών χιλιάδες φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πεταχτούν εκτός των 100 δόσεων με τις αλλαγές που φέρνει ο νόμος από την 1η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, όσοι έχουν εντάξει παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο στη ρύθμιση του ν. 4321/2015, προκειμένου να τις εξοφλήσουν τμηματικά έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, θα τίθενται από την 1η Ιανουαρίου 2017 εκτός της ρύθμισης αυτής, αν, για 2η φορά μέσα στους τελευταίους έξι μήνες, αφήσουν απλήρωτη -έστω και για μία μέρα μετά τη λήξη της κανονικής προθεσμίας καταβολής- οποιαδήποτε νέα οφειλή τους προς την εφορία.

Στην περίπτωση αυτή, οι αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες θα διεκδικούν το σύνολο των ανεξόφλητων υπολοίπων των ρυθμισμένων έως και σε 100 δόσεις οφειλών τους, εφαρμόζοντας σε βάρος τους όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή προχωρώντας σε κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών τους στοιχείων.

Οπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, από την 1η Ιουλίου όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του ν. 4321/2015 για τις «100 δόσεις» τίθενται εκτός της ρύθμισης αυτής, εφόσον καθυστερήσουν να πληρώσουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών οποιαδήποτε νέα οφειλή προς το Δημόσιο έχει βεβαιωθεί ή βεβαιώνεται στο όνομά τους από τις 15 Δεκεμβρίου 2015 και μετά. Αν προλάβουν να πληρώσουν ολόκληρη τη νέα οφειλή μέσα στο 15νθήμερο ή εάν προλάβουν να τη ρυθμίσουν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις με την «πάγια ρύθμιση» πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη, τότε γλιτώνουν από την απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Από την 1η Ιανουαρίου 2017, όμως, τίθεται σε εφαρμογή ένα ακόμη πιο αυστηρό καθεστώς, το οποίο προβλέπει ότι εάν ο οφειλέτης που έχει ενταχθεί στις «100 δόσεις» καθυστερήσει να εξοφλήσει (δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα) μια οποιαδήποτε νέα οφειλή του προς το Δημόσιο για δεύτερη φορά μέσα στους τελευταίους έξι μήνες, τότε θα χάνει άμεσα τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Προτεινόμενα για εσάς

Η ΑΑΔΕ στο gov.gr: Απόδοση κλειδάριθμου με ψηφιακό ραντεβού

Tinad

Αναλυτικός οδηγός: Πώς θα ελαφρύνετε τα εκκαθαριστικά με διορθώσεις στις δηλώσεις Ε9

Δημήτρης Κατσάκος

Απίστευτο: 367.253 οφειλέτες της Εφορίας χρωστούν κάτω από 1 ευρώ!

Δημήτρης Κατσάκος

Από σήμερα με το…χέρι στην τσέπη για φόρους 10,5 δισ. ευρώ

Δημήτρης Κατσάκος

Τελευταία ημέρα η Τρίτη για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Δημήτρης Κατσάκος

20 μυστικά πριν από το φετινό «ραντεβού» με την εφορία

Δημήτρης Κατσάκος

Τρεις στους 10 φορολογούμενους πιάστηκαν στα δίχτυα των τεκμηρίων

Δημήτρης Κατσάκος

Πέντε παγίδες στα τεκμήρια διαβίωσης για χιλιάδες φορολογούμενους

Evanthia Karra

4 φορολογικές εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετήσετε σε 3 εργάσιμες

Δημήτρης Κατσάκος