ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

30 μέρες η νέα αναστολή συμβάσεων, 533 € η αποζημίωση

Κ. ΚΑΤΙΚΟΣ

Καταβάλλεται μέχρι την Παρασκευή η αποζημίωση 600 ευρώ σε 165.000 επιστήμονες που είχαν ήδη κάνει αιτήσεις στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης πριν καταργηθεί, ενώ όσοι δεν είχαν δηλώσει συμμετοχή θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέχρι 8 Μαΐου στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr για να πληρωθούν το 600άρι.

Την ίδια στιγμή, επιβολή ορίου στις επιχειρήσεις που ανοίγουν να επαναφέρουν κατ’ ελάχιστον σε ενεργή απασχόληση το 50% των εργαζομένων τους προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο της «επόμενης ημέρας» για τη σταδιακή άρση της καραντίνας λόγω του κορονοϊού.

Το υπόλοιπο 50% των εργαζομένων που θα παραμείνει εκτός εργασίας, αν δεν τους χρειάζεται μια επιχείρηση, θα μπορεί να τίθεται εκ νέου σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, όχι όμως με αποζημίωση 800 ευρώ για 45 ημέρες, αλλά με αποζημίωση 533 ευρώ για διάστημα αναστολής 30 ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», το καθεστώς της αναστολής σύμβασης εργασίας για τις επιχειρήσεις που είχαν κλείσει από τα μέσα Μαρτίου, δεν θα παραταθεί πέραν της 31ης Μαΐου, με βάση στις διατάξεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, για να περιληφθούν πιθανότατα στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού.

Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που δεν είχαν κλείσει αλλά λειτουργούν με ζημιές λόγω των μέτρων, η δυνατότητα να αναστείλουν εκ νέου τις συμβάσεις των εργαζομένων τους, αφού λήξει η αναστολή των πρώτων 45 ημερών, θα ισχύσει επίσης για άλλες 30 ημέρες.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι η ρήτρα της «μη απόλυσης» θα εξακολουθήσει να ισχύει για τους εργαζομένους που θα επιστρέψουν με το άνοιγμα των καταστημάτων από τις 4 Μαΐου, όπως και για όσους παραμείνουν σε αναστολή εργασίας, ενώ σε περιπτώσεις που γίνουν απολύσεις αυτές θα θεωρηθούν άκυρες αν δεν αντικατασταθούν οι εργαζόμενοι με νέες -ισάριθμες- προσλήψεις.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

ΟΑΕΔ: Επίδομα 400 ευρώ σε 96.767 μακροχρόνια ανέργους

Δημήτρης Ντόγκας

Αναστολή συμβάσεων εργασίας – Δεκέμβριος: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους

Ανδρέας Ντίνης

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Σήμερα η καταβολή σε 3.051 δικαιούχους

Tinad

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Νέα πληρωμή σήμερα – Οι δικαιούχοι

Tinad

Μακροχρόνια άνεργοι: Τα κλικ στην πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για να κατοχυρώσετε τα 400€

Δημήτρης Ντόγκας

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Την Παρασκευή η καταβολή της – Οι δικαιούχοι

Tinad

Επίδομα 400 ευρώ: Οι προϋποθέσεις για μακροχρόνια ανέργους – Η διαδικασία

Tinad

Ποιοι δικαιούνται το διπλό επίδομα Χριστουγέννων – Πότε θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς

Δημήτρης Ντόγκας

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Νέα πληρωμή σε 201.819 δικαιούχους

Tinad