Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

30 μέρες η νέα αναστολή συμβάσεων, 533 € η αποζημίωση

30 μέρες η νέα αναστολή συμβάσεων, 533 € η αποζημίωση

Κ. ΚΑΤΙΚΟΣ

Καταβάλλεται μέχρι την Παρασκευή η αποζημίωση 600 ευρώ σε 165.000 επιστήμονες που είχαν ήδη κάνει αιτήσεις στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης πριν καταργηθεί, ενώ όσοι δεν είχαν δηλώσει συμμετοχή θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέχρι 8 Μαΐου στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr για να πληρωθούν το 600άρι.

Την ίδια στιγμή, επιβολή ορίου στις επιχειρήσεις που ανοίγουν να επαναφέρουν κατ’ ελάχιστον σε ενεργή απασχόληση το 50% των εργαζομένων τους προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο της «επόμενης ημέρας» για τη σταδιακή άρση της καραντίνας λόγω του κορονοϊού.

Το υπόλοιπο 50% των εργαζομένων που θα παραμείνει εκτός εργασίας, αν δεν τους χρειάζεται μια επιχείρηση, θα μπορεί να τίθεται εκ νέου σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, όχι όμως με αποζημίωση 800 ευρώ για 45 ημέρες, αλλά με αποζημίωση 533 ευρώ για διάστημα αναστολής 30 ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», το καθεστώς της αναστολής σύμβασης εργασίας για τις επιχειρήσεις που είχαν κλείσει από τα μέσα Μαρτίου, δεν θα παραταθεί πέραν της 31ης Μαΐου, με βάση στις διατάξεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, για να περιληφθούν πιθανότατα στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού.

Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που δεν είχαν κλείσει αλλά λειτουργούν με ζημιές λόγω των μέτρων, η δυνατότητα να αναστείλουν εκ νέου τις συμβάσεις των εργαζομένων τους, αφού λήξει η αναστολή των πρώτων 45 ημερών, θα ισχύσει επίσης για άλλες 30 ημέρες.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι η ρήτρα της «μη απόλυσης» θα εξακολουθήσει να ισχύει για τους εργαζομένους που θα επιστρέψουν με το άνοιγμα των καταστημάτων από τις 4 Μαΐου, όπως και για όσους παραμείνουν σε αναστολή εργασίας, ενώ σε περιπτώσεις που γίνουν απολύσεις αυτές θα θεωρηθούν άκυρες αν δεν αντικατασταθούν οι εργαζόμενοι με νέες -ισάριθμες- προσλήψεις.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Επίδομα 534 ευρώ για εποχικούς – Πως θα δοθεί και ποιους αφορά

Μιχάλης Μάρδας

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι θα πληρωθούν την Παρασκευή

Ανδρέας Ντίνης

Επίδομα 534 ευρώ: Την Παρασκευή η καταβολή του – Οι δικαιούχοι

Tinad

Επίδομα 534 και 800 ευρώ: Πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι, τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις

Μιχάλης Μάρδας

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πότε θα καταβληθεί

Tinad

Επίδομα 800 ευρώ: Οι νέες κατηγορίες εργαζομένων – Δείτε την απόφαση

Tinad

Πώς θα καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές λόγω αναστολής συμβάσεων – Τι αναφέρει η ΚΥΑ

Tinad

Επίδομα ειδικού σκοπού: από 54 έως και 534 ευρώ θα πάρουν οι εργαζόμενοι

Ανδρέας Ντίνης

Λήγει η προθεσμία υποβολής ΙΒΑΝ για το επίδομα των 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους

Evanthia Karra