Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδηγός επιβίωσης εν όψει εφορίας – Διαβάστε στον Ε.Τ. όλα όσα πρέπει να ξέρετε

24 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις δηλώσεις ΦΠΑ και την πληρωμή του φόρου

Newsroom eleftherostypos.gr

Ελάχιστες αλλαγές σε σύγκριση με πέρυσι έχει το έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα κληθούν να υποβάλουν και φέτος στο TAXISnet περίπου 9 εκατ. φορολογούμενοι.

Η τελική μορφή του εντύπου οριστικοποιήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Η ηλεκτρονική εφαρμογή του ΤΑΧΙSnet για την υποβολή των φετινών δηλώσεων θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία με σκοπό όσοι φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφών φόρου να τις λάβουν το συντομότερο δυνατό.

Για τους υπόλοιπους που θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους, οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων και καταβολής των φόρων θα παραταθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι δε δόσεις θα αυξηθούν σημαντικά, καθώς οι έκτακτες περιστάσεις που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας του κορονοϊού καθιστούν αναγκαία τη διευκόλυνσή τους στην εκπλήρωση αυτής της τακτικής φορολογικής υποχρέωσης.

Οι αλλαγές στο έντυπο Ε1 της φετινής φορολογικής δήλωσης είναι 3 και αφορούν στην ανάρτηση των ποσών των καταβληθέντων εντός του 2019 διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων σε πληροφοριακό πίνακα που θα εμφανίζει η Φορολογική Διοίκηση κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση του σχετικού κωδικού, στην κατάργηση του πίνακα 10 στον οποίο οι φορολογούμενοι ανέγραφαν κάθε χρόνο τους αριθμούς ΙΒΑΝ των τραπεζικών τους λογαριασμών για την καταβολή επιστροφών φόρου και στην προσθήκη νέων κωδικών για τους φορολογουμένους που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και έχουν υπαχθεί στο καθεστώς εναλλακτικής φορολόγησης του εισοδήματος που απέκτησαν στην αλλοδαπή.

Επιπλέον, από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις οι πολύτεκνοι (οι βαρυνόμενοι με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα) απαλλάσσονται από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού που κατέχουν.

Η προθεσμία υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου, όμως λόγω των τεράστιων προβλημάτων που προκαλεί στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας μας η πανδημία του κορονοϊού η κυβέρνηση αναμένεται να την παρατείνει τουλάχιστον κατά 2-3 μήνες. Επιπλέον, θα παρατείνει κατά 2-3 μήνες και τις προθεσμίες καταβολής των φόρων για όσους φορολογουμένους λάβουν φέτος χρεωστικά εκκαθαριστικά, καθώς και θα τους διευκολύνει περαιτέρω παρέχοντάς εναλλακτικά τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα ποσά με τα οποία θα επιβαρυνθούν σε πολλές μηνιαίες δόσεις, αντί των τριών διμηνιαίων που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Διαβάστε στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου:

  1. Ανατροπές λόγω κορονοϊού. Προς γενναία παράταση της προθεσμίας υποβολής

 2. Τι αλλάζει στα ανανεωμένα έντυπα Ε1. Μυστικά, παγίδες και νέοι κωδικοί

 3. Πώς κατοχυρώνουμε το αφορολόγητο των 8.636-9.545€ και ο κίνδυνος για έξτρα φόρο 22%

4. Δυνατότητα σε εγγάμους για κοινή ή χωριστή δήλωση. Ατομικό εκκαθαριστικό για όλους

Προτεινόμενα για εσάς

Οι 5 κινήσεις που θα σας απαλλάξουν από τα φορολογικά βάρη – Πώς θα γλιτώσετε επιπλέον φόρους, τεκμήρια και ανατιμήσεις στα καύσιμα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΝΦΙΑ: Αναρτώνται σήμερα τα εκκαθαριστικά – Οι δόσεις και οι προθεσμίες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

myAADE: Η εφορία στο κινητό σας με ένα κλικ – Δείτε τι μπορείτε να κάνετε από το σπίτι σας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ξαναγράφεται ο φορολογικός χάρτης – Τι αλλαγές έρχονται το επόμενο χρονικό διάστημα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οι παγίδες για τεκμήρια και ενοίκια – Τι χαρτιά ψάχνει η εφορία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φορολογικός οδηγός: Αυτά είναι τα 11 μυστικά για ελαφρύτερο εκκαθαριστικό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ποιοι δικαιούνται ρύθμιση έως 72 δόσεις στην εφορία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ρύθμιση οφειλών στην εφορία: Ετσι θα πληρωθούν τα κορονοχρέη σε έως 72 δόσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μείωση ΕΝΦΙΑ 8% το 2022 – Τα τρία σενάρια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom