Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση ΕΝΦΙΑ φέρνει το κούρεμα στα ενοίκια για όσους εισπράξουν μειωμένο μίσθωμα

Μείωση ΕΝΦΙΑ φέρνει το κούρεμα στα ενοίκια για όσους εισπράξουν μειωμένο μίσθωμα

ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ

Φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές εξετάζει η κυβέρνηση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εισπράξουν ενοίκιο «ψαλιδισμένο» κατά 40%. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν σκέψεις για «κούρεμα» στον ΕΝΦΙΑ τους της τάξεως του 25%, όπως έχει αιτηθεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

«Θα δούμε πόσο θα είναι», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, αναφερόμενος στο ποσοστό της έκπτωσης που θα έχουν στον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από την αναγκαστική μείωση των ενοικίων τους. Ο ίδιος αποκάλυψε πως είναι σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Στράτο Παραδιά. «Από την αρχή προσπαθεί να μας πει τί πρέπει να κάνουμε και γι’ αυτούς τους ιδιοκτήτες. Θα δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και αυτήν την πλευρά», πρόσθεσε ο υπουργός.

Επισημαίνεται πως σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ τόνιζε πως «η απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει την υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% σε όλους τους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας (και όχι μόνο σε όσες επιχειρήσεις έκλεισαν μετά από κρατική εντολή) αποτελεί μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που συνιστά πρόκληση και εμπαιγμό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων». Στην ίδια ανακοίνωση εκφράζεται η ελπίδα να υιοθετήσει η κυβέρνηση την πρόταση της Ομοσπονδίας περί μείωσης «του ΕΝΦΙΑ κατά 25% για όλους τους φορολογουμένους, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που θα κατορθώσουν να είναι εφέτος συνεπείς στην πληρωμή του».

Τουρισμός

Από εκεί και πέρα, ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. «Για να ξέρεις πόσα θα ξοδέψεις πρέπει να ξέρεις τον λογαριασμό», υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής. Ο ίδιος επισήμανε πως «το 2020 θα είναι μια χρόνια με ύφεση», διευκρινίζοντας πως ακόμη δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτή θα είναι μεγάλη, μεσαία ή μικρή, αφού η υγειονομική κρίση είναι σε εξέλιξη.

Τέλος, εκτίμησε πως φέτος «θα είναι μια κακή τουριστική χρόνια, ίσως και η επόμενη αν συνεχίσει ο ιός», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι υπερβολική εξάρτηση από τον συγκεκριμένο κλάδο είναι μια στρέβλωση. «Υπάρχει ανάγκη να συζητήσουμε ήρεμα πώς θα φτιάξουμε σωστά την επόμενη μέρα, να ξαναδούμε το παραγωγικό μοντέλο. Ο τουρισμός δεν είναι καθόλου κακός, αλλά χρειάζεται να δούμε συνολικά το παραγωγικό μοντέλο. Μόνο ο τουρισμός δεν φτάνει. Εχουμε κατευθύνει πόρους ΕΣΠΑ στη βιομηχανία, αλλά σήμερα δεν υπάρχει κανένας τομέας που δεν έχει επηρεαστεί», σημείωσε.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Τέλος ο ΕΝΦΙΑ για τα ακριτικά νησιά με λιγότερους από 1.200 κατοίκους – Tι προβλέπει η τροπολογία

Ανδρέας Ντίνης

Εισφορά αλληλεγγύης: Απαλλάσσονται και τα εισοδήματα από μερίσματα, ενοίκια – Σε 28 νησιά καταργείται ο ΕΝΦΙΑ

Μιχάλης Μάρδας

Σε ποια νησιά καταργείται ο ΕΝΦΙΑ

Evanthia Karra

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης, τον Οκτώβριο τα αναδρομικά, για ποιους καταργείται ο ΕΝΦΙΑ – Ολα τα νέα μέτρα για την οικονομία

Μιχάλης Μάρδας

Ο απόλυτος οδηγός για τα μυστικά του νέου ΕΝΦΙΑ – Πώς θα γλιτώσετε φόρους, τι ισχύει για αυθαίρετα

Μιχάλης Μάρδας

ΔΕΘ: Στο τραπέζι μειώσεις ΕΝΦΙΑ, εισφοράς αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος

Μιχάλης Μάρδας

Μόνο στον «Ε.Τ.»: Αυτοί είναι οι πίνακες για τον ΕΝΦΙΑ σε όλη την Ελλάδα

Μιχάλης Μάρδας

Αντίστροφη μέτρηση για την αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

Ανδρέας Ντίνης

Μόνο στον «Ε.Τ.»: Ξεκινούν οι συμψηφισμοί φόρων με «χαμένα» ενοίκια – Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι ιδιοκτήτες [αναλυτικοί πίνακες]

Tinad