Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγώνας δρόμου για το επίδομα των 800 ευρώ των ελεύθερων επαγγελματιών

Προς… γενναία αύξηση 24,4% στον κατώτατο μισθό

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Προσπάθεια να ανοίξει έως τις 15 Απριλίου την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων για την είσπραξη της αποζημιώσεως των 800 ευρώ από περίπου 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που απασχολούν έως και 5 άτομα προσωπικό, καταβάλλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Στην πλατφόρμα θα μπορούν να συμπληρώσουν και να καταθέσουν αιτήσεις ακόμη και εργαζόμενοι με «μπλοκάκια», ενώ δεν θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις οι επιστήμονες οι οποίοι για το μήνα Απρίλιο δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ, εφόσον λάβουν μέρος στα επιδοτούμενα σεμινάρια τηλεκπαίδευσης. Η καταβολή των 800 ευρώ στους 750.000 δικαιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, περί τα τέλη Απριλίου.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, επεσήμανε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αρχής εργάζονται εντατικά για να ανοίξει μέχρι τις 15 Απριλίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την πληρωμή των 800 ευρώ σε όλους τους δικαιούχους, δηλαδή στους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες για τους οποίους η σχετική διαδικασία δεν διεκπεραιώνεται μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών του υπουργείου Εργασίας.

Στη σχετική υπουργική απόφαση, η οποία θα εκδοθεί σύντομα, θα καθοριστούν επακριβώς οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια χορήγησης της έκτακτης ενίσχυσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους λοιπούς μικροεπαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.

Μεταξύ άλλων θα προβλέπει:

*** Αποζημίωση των 800 ευρώ που θα καλύπτει χρονικό διάστημα 45 ημερών.

*** Δικαιούχοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων κάθε νομικής μορφής. Θα εξαιρούνται μόνο οι ανώνυμες εταιρίες.

***Προϋπόθεση είναι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να απασχολούν έως πέντε άτομα προσωπικό.

***Δεν θα καταβληθεί επίδομα σε όσους επαγγελματίες και σε όσες επιχειρήσεις έχουν υποβάλει μηδενική δήλωση ΦΠΑ κατά τους τελευταίους έξι μήνες.

***Σε περίπτωση εταιρίας, το επίδομα θα καταβάλλεται στον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό του νομικού προσώπου. Αυτό σημαίνει ότι σε μια ομόρρυθμη εταιρία, ή σε μια ετερόρρυθμη εταιρία ή ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία, δεν θα δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ για κάθε εταίρο χωριστά αλλά μία φορά στο όνομα της επιχείρησης, ανεξαρτήτως αν έχουν περισσότερους από έναν εταίρους ή μετόχους.

***Για τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται πρόγραμμα τηλε-κατάρτισης 30 ημερών, με αμοιβή 600 ευρώ, η οποία επίσης θα καταβληθεί σε δύο δόσεις μέσα στον Απρίλιο, με το ποσό των 400 ευρώ να δίνεται προκαταβολικά.

Aνάγκη παράτασης

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ ανακοίνωσε επίσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος TAXISnet για την υποβολή των νέων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων θα τεθεί σε λειτουργία προς το τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Ωστόσο, για το ζήτημα που ανακύπτει σχετικά με την ανάγκη να παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων αυτών, λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού στη λειτουργία όλων των επιχειρήσεων και των λογιστικών γραφείων αλλά και στην καθημερινότητα όλων γενικά των φορολογουμένων, ο κ. Πιτσιλής παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών. Το ίδιο έκανε κι όταν ρωτήθηκε για το εάν θα ισχύσει τελικά φέτος η υποχρέωση των φυσικών προσώπων να καλύψουν ποσοστά έως και 30% από τα ετήσια εισοδήματα του τρέχοντος έτους με δαπάνες αγοράς αγαθών και υπηρεσιών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Αντιδράσεις από τους λογιστές

Η απόφαση του κ. Πιτσιλή να ανοίξει την εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος τώρα, εν μέσω της κρίσης από την πανδημία, προκαλεί από χθες την αντίδραση χιλιάδων λογιστών σε όλη τη χώρα. Ο λόγος είναι ότι τα λογιστικά-φοροτεχνικά γραφεία έχουν επιβαρυνθεί αυτή την περίοδο με υπέρογκο φόρτο εργασίας, καθώς καλούνται να διεκπεραιώσουν εξ αποστάσεως και με δυσκολίες πολύ μεγάλο αριθμό διαφορετικών και πολύπλοκων διαδικασιών προκειμένου να κατοχυρώσουν για λογαριασμό εκατομμυρίων φορολογουμένων πελατών τους τα δικαιώματα διευκολύνσεων και είσπραξης ενισχύσεων της Πολιτείας, λόγω του κορωνοϊού.

Την ώρα λοιπόν που «πνίγονται στη δουλειά», η ΑΑΔΕ τους αναγκάζει να αρχίζουν να υποβάλλουν και δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος! Τους προσθέτει δηλαδή μία ακόμη διαδικασία, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να αναβληθεί για τουλάχιστον 2-3 μήνες, καθώς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα. Το πρόβλημα για τους λογιστές είναι ότι πολλοί πελάτες τους έχουν ήδη αρχίσει να επικοινωνούν μαζί τους και να τους πιέζουν επίμονα να προχωρήσουν άμεσα στην υποβολή των δηλώσεών τους γιατί δικαιούνται επιστροφή φόρου! Επιβαρύνονται έτσι με φόρτο εργασίας στον οποίο είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ανταποκριθούν.

Ο επικεφαλής της Φορολογικής Διοίκησης ανέφερε επίσης, στον ΣΚΑΪ 100,3, ότι ετοιμάζεται η όλη διαδικασία ώστε οι 35.000 νέοι κλειδάριθμοι που εκδόθηκαν πρόσφατα για ισάριθμους νέους φορολογουμένους που υπέβαλαν πρόσφατα αιτήσεις για την πιστοποίησή τους στο σύστημα TAXISnet να αποσταλούν στους αιτούντες δικαιούχους τους σε δύο τμήματα: ένα μέσω κινητού τηλεφώνου και ένα μέσω e-mail.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Συντάξεις-Πλασματικά έτη: Πώς θα αποφύγουν τη σύνταξη στα 67 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στο κυνήγι των φοροφυγάδων: Πρόστιμα «φωτιά» αντί «λουκέτου» σε 15 κλάδους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης: Νέα δέσμη μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΦΚΑ: Από 31 Μαρτίου και σε 5 δόσεις η εξόφληση των έξτρα εισφορών από 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Δημήτρης Ντόγκας

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για 7.000 θέσεις εργασίας – Τα ποσά επιχορήγησης μισθού και εισφορών για 12 μήνες

Δημήτρης Ντόγκας

Επιστρεπτέα προκαταβολή 1,7 δισ.: Ποιοι πηγαίνουν ταμείο με τζίρο αναφοράς 300 ευρώ- Επιδότηση το 50% του ποσού

Δημήτρης Ντόγκας

Πόσο θα μειωθούν οι φόροι για τους ελεύθερους επαγγελματίες [πίνακες και παραδείγματα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρατείνεται η αναστολή πληρωμών φόρων – Ποιους αφορά

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σταϊκούρας: Ποιοι εργαζόμενοι θα σταματήσουν να παίρνουν το επίδομα των 800 ευρώ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom