Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Προς μείωση ενοικίου 40% για πληττόμενες επιχειρήσεις

Newsroom eleftherostypos.gr

Διεύρυνση του μέτρου στήριξης μείωσης κατά 40% των ενοικίων και στις επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί πλήγμα αλλά και στους εργαζομένους σε αυτές προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ανέφερε πως «χωρίς να θεωρήσετε κάτι δεδομένο, κατά πάσα πιθανότητα τις επόμενες ώρες και ημέρες θα νομοθετήσουμε και για όλες τις άλλες επιχειρήσεις που πλήττονται και δεν έκλεισαν με κυβερνητική εντολή τη μείωση του ενοικίου κατά 40%».

Επίσης, προανήγγειλε ρύθμιση οφειλών μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης για τους μήνες που διήρκεσε η αναστολή αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αναστολής αν απαιτηθεί για υγειονομικούς λόγους. Για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε πιο πολλές δόσεις είπε επίσης πως «τελεί υπό αξιολόγηση».

Έκανε σαφές πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμβιβασμός σε επίπεδο Eurogroup και ευχήθηκε αυτό να συμβεί αύριο. Επίσης, άφησε να εννοηθεί πως θα υπάρξει παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ακόμη και χωρίς τη συμφωνία με τους θεσμούς.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως δεν έχει κοστολογήσει επαρκώς τα μέτρα που εξήγγειλε και πως ξεπερνούν μαζί με την αναβολή φόρων τα διαθέσιμα των κρατικών ταμείων.

Η διαπραγμάτευση στην ΕΕ

Για την αυριανή διαπραγμάτευση σε επίπεδο Eurogroup ανέφερε πως το πρόβλημα παραμένει. «Δεν είναι νεκρή η ιδέα του ευρωομολόγου υπάρχει μία συζήτηση για αμοιβαιοποίηση του χρέους» μέσα από «ένα ταμείο αλληλεγγύης», παράλληλα με την πολύ μεγαλύτερη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση στην Ευρώπη και άλλες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, είπε.

Αναφέρθηκε και στις προληπτικές πιστοληπτικές γραμμές του ESM λέγοντας πως «εμείς ζητάμε να μην έχει τις προϋποθέσεις του παρελθόντος».

«Ευελπιστώ ότι αύριο θα δούμε μία απόφαση γιατί ο εχθρός είναι κοινός», ανέφερε. «Αυτή την περίοδο απολύτως ασφαλή και μόνιμα καταφύγια δεν υπάρχουν ούτε για τα βουβάλια ούτε όμως για τους βατράχους» πρόσθεσε.

Πλειστηριασμοί – ρύθμιση οφειλών

Για το περιθώριο παράτασης της προστασίας πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «από τον Ιούλιο του 2019 στις βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση έχει πετύχει τους στόχους της. Ακόμα και αν ορισμένες φορές οι θεσμοί δεν ήταν σύμφωνοι μαζί μας. Σας θυμίζω ότι πέτυχε και την παράταση της πρώτης κατοικίας για τέσσερις μήνες μέχρι το τέλος Απριλίου όταν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί η εν λόγω παράταση να λήξει τον Δεκέμβριο. Άρα την κατάλληλη στιγμή, με υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία θα αναλάβουμε την κατάλληλη πρωτοβουλία».

Για το θέμα των οφειλών και της νέας ρύθμισης έκανε σαφές «να ευχηθούμε καταρχάς οι αναστολές που έχουμε δώσει για τρεις και τέσσερις μήνες να είναι επαρκείς και να μη χρειαστεί να επαναλάβουμε αυτή την παράταση».

«Προφανώς στη συνέχεια δεν θα έχουμε καμία απαίτηση από τον πολίτη να πληρώσει όλες αυτές τις οφειλές που έχουν συσσωρευτεί».

Προτεινόμενα για εσάς

Ανακοινώθηκε το σχέδιο στήριξης των αερομεταφορών -Τι προβλέπει

Ανδρέας Ντίνης

Ταμείο Ανάκαμψης: Χαμόγελα στην Ελλάδα για την πρόταση που δίνει 33 δισ. – Ολo το σχέδιο και οι αντιδράσεις

Μιχάλης Μάρδας

Κομισιόν: Η συμβιβαστική πρόταση 750 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη – 32 δισ. για την Ελλάδα σε επιχορηγήσεις και δάνεια

Tinad

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το νέο σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για την Οικονομία – Τι περιλαμβάνει

Tinad

Ο Μητσοτάκης κοιτάει την οικονομία, όχι τις… κάλπες!

Μιχάλης Μάρδας

Οδηγός E.Ε.: Αυτοί είναι οι νέοι κανονισμοί για τις πτήσεις – Σε ποιους δεν θα επιτρέπεται το ταξίδι

Ανδρέας Ντίνης

Σταϊκούρας για την έκθεση της Κομισιόν: Επιβεβαιώνει την επάρκεια των μέτρων στήριξης της Κυβέρνησης

Μιχάλης Μάρδας

Επιδότηση μισθού: Πώς θα λειτουργεί ο νέος μηχανισμός – Δείτε πίνακες και παραδείγματα

Ανδρέας Ντίνης

«Οπλοστάσιο» 24 δισ. ευρώ για να βγει η οικονομία από την «εντατική»

Ανδρέας Ντίνης