Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απλώθηκε το… δίχτυ ασφαλείας: Η αναθεωρημένη λίστα με τους ΚΑΔ

Τι προβλέπουν τα δύο νομοσχέδια που ξεκινούν την ανατροπή της υπερφορολόγησης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ gpalaitsakis@e-typos.com

Τη νέα – αναθεωρημένη για δεύτερη φορά – λίστα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων (Κ.Α.Δ.) των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των λοιπών αυτοαπασχολουμένων που μπορούν να ενταχθούν στο νέο διευρυμένο πλαίσιο μέτρων οικονομικής στήριξης ανακοίνωσε το υπ. Οικονομικών. Επιπλέον, δοθήκαν διευκρινίσεις για τα οικονομικά μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ειδικότερα:

1 Στα μέτρα οικονομικής στήριξης για Μάρτιο και Απρίλιο εντάσσονται επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και λοιποί αυτοαπασχολούμενοι που ασκούν είτε ως κύρια δραστηριότητα είτε ως δραστηριότητα με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα φορολογικού έτους 2018 μία από αυτές που περιγράφονται στους ΚΑΔ που είχαν ανακοινωθεί στις 26/3/2020 και περιλαμβάνονται και στη νέα ανανεωμένη λίστα («πλαίσιο 1»).

2 Στα μέτρα στήριξης Απριλίου υπάγονται επιπλέον επιχειρήσεις των κλάδων της βιομηχανίας, χονδρεμπορίου, ασφάλισης, ελεγκτικές και χρηματιστηριακές εταιρίες, οι οποίες εντάσσονται, βάσει ΚΑΔ, στο «πλαίσιο 2», καθώς επίσης και επιχειρήσεις των κλάδων της ενέργειας, τα πρατήρια καυσίμων και οι επιχειρήσεις διαχείρισης απορριμμάτων και εκτέλεσης έργων υποδομών, οι οποίες εντάσσονται στο «πλαίσιο 3».

3 Για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους, καθώς επίσης και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους λοιπούς αυτοαπασχολούμενους που εντάσσονται στα τρία «πλαίσια» ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα:

* Δυνατότητα αναστολής καταβολής μέχρι και την 31/8/2020 των οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ, καθώς και των δόσεων των βεβαιωμένων οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες προς τις ΔΟΥ, μέχρι την 30ή/4/2020. Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών που πρέπει να πληρωθούν τον μήνα Μάρτιο, η προθεσμία παρατείνεται μέχρι 10/4/2020, ενώ ταυτόχρονα παρέχεται έκπτωση 25% για εμπρόθεσμη καταβολή. Από την έκπτωση εξαιρούνται οι οφειλές από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Ομως παρέχεται η δυνατότητα συμψηφισμού ποσοστού ύψους 25% της αξίας του ΦΠΑ (βεβαιωμένου και πληρωτέου τον μήνα Απρίλιο) που θα εξοφληθεί ολοσχερώς και εμπρόθεσμα μέχρι και την 30ή/4/2020 με οφειλές των ίδιων προσώπων που είναι βεβαιωμένες ή πρόκειται να βεβαιωθούν από τη φορολογική διοίκηση και οι οποίες είναι πληρωτέες από τον Μάιο και μετά. Από τον Απρίλιο το ανωτέρω μέτρο ισχύει εφόσον έχουν καταβληθεί οι οφειλές ΦΠΑ Μαρτίου.

* Δυνατότητα αναστολής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών έως 30/09/2020 για όσες έπρεπε να πληρωθούν τον Μάρτιο και έως 30/10/2020 για όσες έπρεπε να πληρωθούν τον Απρίλιο. Επίσης δυνατότητα αναστολής της καταβολής των δόσεων προς ΕΦΚΑ έως 30/06/2020 για τις δόσεις Μαρτίου και έως 31/7/2020 για τις δόσεις Απριλίου. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, οι υπό αναστολή οφειλές θα πρέπει να εξοφληθούν σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από 30/9/2020 ή 30/10/2020 κατά περίπτωση.

* Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, παρέχεται έκπτωση 40% επί των ενοικίων για Μάρτιο και Απρίλιο. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές παρατείνονται μέχρι και τις 31/8/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις ΔΟΥ οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες μέχρι την 30/4/2020. Εκπτωση 40% επί του ενοικίου για κύρια κατοικία ισχύει για τους εργαζομένους-μισθωτούς των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή, εφόσον η σύμβαση εργασίας τίθεται σε προσωρινή αναστολή.

* Αποζημίωση 800 ευρώ για 45 ημέρες (που θα καταβληθεί εντός Απριλίου) για τους εργαζομένους-μισθωτούς των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε προσωρινή αναστολή, καθώς επίσης και για τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων (εκτός Α.Ε.) που απασχολούν έως 5 άτομα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και λοιπούς αυτοαπασχολούμενους. Στους εργαζομένους-μισθωτούς παρέχεται και πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Για τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται πρόγραμμα τηλε-κατάρτισης, με αμοιβή 600 €.

* Για εργαζομένους-μισθωτούς, με σύμβαση σε προσωρινή αναστολή, προβλέπεται αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών Μαρτίου και Απριλίου προς τη φορολογική διοίκηση για 4 μήνες.

*Οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να παρατείνουν την καταβολή του δώρου Πάσχα μέχρι τις 30 Ιουνίου. Για εργαζομένους με αναστολή σύμβασης εργασίας το ποσοστό του δώρου για τις ημέρες αναστολής θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.

* Για όσους εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις παρέχεται έκπτωση 25%.

 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Αυτές είναι οι δραστηριότητες που παραμένουν κλειστές μέχρι νεωτέρας!

Tinad

Άρση μέτρων: Ποιες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές

Ανδρέας Ντίνης

Μάχη επιβίωσης για τις επιχειρήσεις στη «μετά κορωνοϊού» εποχή

Ανδρέας Ντίνης

Προσοχή: Αυτές είναι οι επιχειρήσεις που επανεκκινούν από Δευτέρα 1 Ιουνίου

Μιχάλης Μάρδας

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με εργαζόμενους: Βάζουμε τις βάσεις για μία δυναμική ανάπτυξη το 2021

Tinad

Δημοσκόπηση Opinion Poll: «Λουκέτο» ή απολύσεις βλέπει 1 στους 4 επαγγελματίες – Το 81% υπέστη ζημιές εν μέσω καραντίνας

Tinad

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το νέο σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για την Οικονομία – Τι περιλαμβάνει

Tinad

Αυτές θα είναι οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές έως τα τέλη Μαΐου (αναλυτική λίστα)

Ανδρέας Ντίνης

Προσοχή: Αυτές θα είναι οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές έως τα τέλη Μαΐου (αναλυτική λίστα)

Μιχάλης Μάρδας