ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα σκαριά κορονο-ομόλογα: Πρόταση της Κομισιόν για νέα γραμμή ρευστότητας μέσω του ΕΜΣ

Νϊκος Μπέλλος, Τάσος Δασόπουλος

Ενα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EMΣ) που θα παρέχει ρευστότητα για όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης μέσω «κορονομολόγων» αναμένεται να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, κατά τη σημερινή τους τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, δήλωσε από χθες στη Λισαβόνα ότι η απάντηση της ευρωζώνης στην κρίση θα είναι «χωρίς όρια» αλλά με «πολλή αλληλεγγύη» για τα μέλη της.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, η ΕΚΤ με τα 750 δισ. ευρώ που αποφάσισε να διαθέσει για την αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων διασφαλίζει την αποφυγή μιας νέας κρίσης δημοσίου χρέους προς το παρόν. Ωστόσο, η Κομισιόν θέλει να έχει στο τραπέζι και ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, με απεριόριστη «ισχύ πυρός», ώστε η ευρωζώνη να μπορέσει να ξεπεράσει το ταχύτερο δυνατόν την υγειονομική κρίση, και έχει ήδη ετοιμάσει τη σχετική πρόταση.

Ο μηχανισμός

Η ιδέα της Επιτροπής είναι σχετικά απλή: Λόγω ύφεσης της οικονομίας και αδυναμίας πολλών κρατών να στηρίξουν επί μακρόν τις οικονομίες τους, η ευρωζώνη χρειάζεται φθηνή χρηματοδότηση για να ξεπεράσει τις συνέπειες της επιδημίας του κορονοϊού. Στην κατεύθυνση αυτή, η Κομισιόν προτείνει ο EMΣ να μπορεί να αγοράζει τα ομόλογα των κρατών-μελών από τις αρχικές εκδόσεις τους (πρωτογενή αγορά) και στη συνέχεια να μπορεί να τα μεταπουλά στην ΕΚΤ μέσω της δευτερογενούς αγοράς. Δεδομένο είναι πως ένα τέτοιο εργαλείο, εκτός από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, θα ευνοήσει και την Ελλάδα.

Στην παρούσα φάση το αποθεματικό των 410 εκατ. ευρώ που έχει ο Μηχανισμός δεν θεωρείται αρκετό για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όλων των κρατών-μελών και μάλιστα τη στιγμή που κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα εξελιχθεί η κρίση. Η πρόταση της Επιτροπής είναι ότι ο ΕΜΣ μπορεί, και θα μπορεί και στο μέλλον, να δανειστεί λόγω της υψηλής του πιστοληπτικής ικανότητας από τις αγορές με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Τα ομόλογα αυτά που θα εκδίδει ο Μηχανισμός θα είναι τα «κορονο-ομολόγα» και θα εκδίδονται με την προϋπόθεση ότι η ισόποση ρευστότητα που θα απελευθερώνει ο Μηχανισμός θα έχει στόχο αποκλειστικά και μόνο να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τη διάδοση του κορονοϊού.

Η πρόταση της Επιτροπής είναι η παρέμβαση αυτή του ΕΜΣ να μην έχει το περιβάλλον μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής, αφού κάτι τέτοιο θα άφηνε το στίγμα μιας κακής δημοσιονομικής διαχείρισης. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς το πρόβλημα έχει βάση μια παγκόσμια επιδημία.

Ο αποκλεισμός της μεθοδολογίας της Ενισχυμένης Προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής είναι και το πρώτο στοιχείο που δείχνει ότι το νέο εργαλείο θα είναι ο πρόδρομος του ευρωομολόγου, αφού θα στηρίζει τις χώρες της ευρωζώνης χωρίς να ζητάει επώδυνα μέτρα.

Ρήτρα διαφυγής

Εν τω μεταξύ, το ECOFIN στη χθεσινή του συνεδρίαση ενέκρινε την πρόταση της Κομισιόν για ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την ταχεία, αποφασιστική και συντονισμένη αντίδραση στην πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την απόφαση, η πανδημία μπορεί να θεωρηθεί «ασυνήθης περίσταση που εκφεύγει του ελέγχου της κυβέρνησης» και προκαλεί σημαντικό κλυδωνισμό στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, χαιρετίζοντας την έγκριση της Γενικής Ρήτρας Διαφυγής, σημείωνε σε δήλωσή του πως πλέον η Ελλάδα, αλλά και το σύνολο της ευρωζώνης, έχει την κατάλληλη δημοσιονομική ευελιξία να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας. «Η ρήτρα αυτή, που θεσπίστηκε το 2011, ενεργοποιείται για πρώτη φορά, σηματοδοτώντας την ισχυρή βούληση των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό κάθε διαθέσιμο εργαλείο προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και να διασφαλιστεί ότι αυτές θα είναι παροδικές», είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί

Προτεινόμενα για εσάς

Άγαλμα σε βουδιστικό ναό της Ιαπωνίας φορά μάσκα προστασίας, αναμένοντας το τέλος του κορονοϊού

Μαρίνα Μπενέκου

Κιμ Γιονγκ Ουν: Εμφανώς αδυνατισμένος μιλά για το επισιτιστικό πρόβλημα της Β. Κορέας- Οι ανησυχίες για την υγεία του

Μαρίνα Μπενέκου

Πιλότος που απέσυρε το αεροσκάφος του λόγω πανδημίας αφήνει «ραβασάκι» για τους επόμενους- Τι έγραφε

Μαρίνα Μπενέκου

Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα: Τι είναι, πώς θα χρησιμοποιείται – Το πλαίσιο που προτείνει η Κομισιόν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τζεντιλόνι: Το σχέδιο της Ελλάδας θα είναι από τα πρώτα που θα αξιολογήσει η Κομισιόν

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

«Πράσινο φως» από την Κομισιόν στο πρόγραμμα στήριξης του τουριστικού κλάδου ύψους 800 εκατ. ευρώ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πώς θα μπορούν να ταξιδεύουν οι πλήρως εμβολιασμένοι – Οι πέντε προτάσεις της Κομισιόν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επαναστατική γυμναστική του πληκτρολογίου

Kon

Μοναδικό «όπλο»

Kon