ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περικοπές 1 δισ. ευρώ από συντάξεις και αύξηση εισφορών 1,37 δισ. ευρώ

Μέτρα-φωτιά με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,37 δισ. ευρώ και με νέες μειώσεις συντάξεων (κύριων, επικουρικών και χηρείας), που φτάνουν συνολικά στα 984 εκατ. ευρώ μαζί με το μεγάλο ψαλίδι που έρχεται στο ΕΚΑΣ, προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2017.

Τι αλλάζει

Μέσα στο 2017, όπως προβλέπεται στο νέο Προϋπολογισμό:

* Ερχεται νέα περικοπή στο ΕΚΑΣ κατά 431 εκατ. ευρώ. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν συνολικά 320 εκατ. ευρώ από το ΕΚΑΣ το 2017, από 751 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν φέτος.

* Προβλέπεται μείωση κατά 10,6 εκατ. ευρώ στα οικογενειακά επιδόματα. Η μείωση θα προέλθει από τη θέσπιση χαμηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων για όσους παίρνουν σήμερα το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων από τον ΟΓΑ.

* Προβλέπεται μείωση κατά 27 εκατ. ευρώ από τις νέες επικουρικές λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού τους.

* Μειώνονται κατά 86 εκατ. ευρώ τα ποσά για τις νέες κύριες συντάξεις που θα υπολογιστούν με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου.

* Κόβονται άλλα 234 εκατ. ευρώ από τις υφιστάμενες επικουρικές συντάξεις με νέες περικοπές και για το 2017, πέραν αυτών που άρχισε να εφαρμόζει το ΕΤΕΑ αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2016. Η εξοικονόμηση των 234 εκατ. ευρώ από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις δεν θα προέλθει μόνον από την παρακράτηση των 50 ευρώ της αναδρομικής μείωσης, αλλά ενδεχομένως και από την ενεργοποίηση της ρήτρας του νόμου 4387/16 που προβλέπει αναπροσαρμογή συντάξεων αν υπάρχει απόκλιση άνω του 0,5% μεταξύ δαπανών και εσόδων.

* Μπαίνει σε εφαρμογή το νέο και μικρότερο πλαφόν σε όσους έχουν μία σύνταξη ή περισσότερες συντάξεις. Το πλαφόν για τη μία σύνταξη κατεβαίνει στα 2.000 ευρώ μικτά (ήτοι 1.740 ευρώ μετά τις μειώσεις και πριν από το φόρο) ενώ για το άθροισμα συντάξεων το πλαφόν είναι 3.000 ευρώ μικτά ή 2.600 ευρώ μετά τις μειώσεις και πριν από το φόρο. Από τη μείωση αυτή αναμένεται να εξοικονομηθούν 132,4 εκατ. ευρώ από συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΙΚΑ, των ΔΕΚΟ και άλλων φορέων που παίρνουν μία σύνταξη.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

[email protected]

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Επίδομα 534 ευρώ: Αυτές είναι οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται από τις αναστολές Μαρτίου

Tinad

Συντάξεις: Φόρος 22% έως 55% στα αναδρομικά που καταβλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2020 – Ποιους αφορά

Μιχάλης Μάρδας

Δικαστικές αποφάσεις ανοίγουν τον δρόμο για αναδρομικά Δώρων σε όλες τις συντάξεις

Μιχάλης Μάρδας

Ποιοι «κλείδωσαν» αναδρομικά έως 3.400 ευρώ από επικουρικές και έως 800 ευρώ από κομμένα Δώρα [πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Υπουργείο Οικονομικών: Η παράταση του lockdown βάζει στο τραπέζι νέο δυσμενέστερο σενάριο – Η δύσκολη εξίσωση των μέτρων στήριξης

Δημήτρης Ντόγκας

Συντάξεις: Ερχονται νέα αναδρομικά από 1.000 έως 21.000 ευρώ για 11-60 μήνες – Τι θα πάρουν απόστρατοι και συνταξιούχοι δημοσίου [αναλυτικοί πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις-αναδρομικά: Τι παίρνουν οι «απόμαχοι» όλων των ταμείων – Ποιοι κερδίζουν έως 3.500 ευρώ και τι προβλέπεται για τους απόστρατους [αναλυτικοί πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Χρήστος Σταϊκούρας: Η διπλή άσκηση για μείωση του ΕΝΦΙΑ μέσα στο χρόνο

Δημήτρης Ντόγκας

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών

Tinad