Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

40% κάτω τα ενοίκια σε ακίνητα και οχήματα leasing

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ avelesioti@e-typos.com

Την έκπτωση 40% στα ενοίκια ακινήτων -επαγγελματικών και οικιστικών- αλλά και οχημάτων (φορτηγά ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, λεωφορεία, πούλμαν κ.λπ.), τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί μέσω τραπεζικού leasing, αποφάσισε να χορηγήσει η κυβέρνηση ως «φάρμακο» για επιχειρήσεις και εργαζoμένους που… νοσούν από τον κορονοϊό.

Πιο αναλυτικά, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που δημοσιεύθηκε το περασμένο Σάββατο, αναφέρονται τα εξής:

  • Ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους, που σχετίζονται με τον κορονοϊό (Covid-19), απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων. Τέλος χαρτοσήμου και ΦΠΑ κατά περίπτωση υπολογίζονται εκ νέου και επιβάλλονται επί του μισθώματος που προκύπτει από την ανωτέρω μερική καταβολή. Η μερική μη καταβολή του μισθώματος του πρώτου εδαφίου δεν γεννά δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης εις βάρος του μισθωτή, ούτε οποιαδήποτε άλλη αστική αξίωση.
  • Μείωση 40% θα ισχύσει και για την περίπτωση μισθωτών, στους οποίους έχει παραχωρηθεί έναντι μισθώματος η χρήση πράγματος -κινητού ή ακινήτου ή και των δύο μαζί- που προορίζεται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση, στο πλαίσιο χρηματοδοτικής μίσθωσης.
  • Η ίδια διευκόλυνση παρέχεται και για τις συμβάσεις μίσθωσης κύριας κατοικίας, στις οποίες ο μισθωτής είναι εργαζόμενος σε πληττόμενη επιχείρηση, του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού Covid-19. Για την εφαρμογή, ωστόσο, απαιτείται ο εργαζόμενος να συνδεόταν με σχέση εργασίας με την επιχείρηση κατά το χρόνο έναρξης εφαρμογής των ειδικών και έκτακτων μέτρων.

Ζητούν αντιστάθμισμα

«Η αναγκαστική μείωση των μισθωμάτων κατά 40% χωρίς κανένα απολύτως, έστω και στοιχειώδες αντιστάθμισμα, όπως για όλους τους άλλους, αποτελεί βαρύτατη αδικία, η οποία καθιστά θύμα της ένα μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας και ιδιαίτερα εκείνους που μόνος πόρος επιβίωσής τους είναι κάποιο μίσθωμα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), ζητώντας από την κυβέρνηση τα ποσά, κατά τα οποία μειώνονται αναγκαστικά κατά 40% τα μισθώματα, να εκπέσουν από την οφειλή σε φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ 2020. Αξίζει να σημειωθεί πως το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται με ειδική κλίμακα, που επιβάλλει φόρο από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Συγκεκριμένα, για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 15%, από 12.001 έως 35.000 ευρώ είναι 35% και πάνω από 35.001 ευρώ είναι 45%. Οσον αφορά στην εισφορά αλληλεγγύης, αυτή -εφόσον ξεπεραστεί το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ- επιβάλλεται με κλιμακωτό συντελεστή (2,2% για ετήσιο εισόδημα από 12.001 έως 20.000 ευρώ, 5% από 20.001 έως 30.000 ευρώ, 6,5% από 30.001 έως 40.000 ευρώ, 7,5% από 40.001 έως και 65.000 ευρώ, 9% από 65.001 έως και 220.000 ευρώ και 10% από 220.001 ευρώ και πάνω).

Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός και δωρεές: Μαρινάκης, Φράγκου και ΙΟΝ καλύπτουν το κόστος για 12 κλίνες στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νίκαιας

Μιχάλης Μάρδας

Τα τρελά του κορωνοϊού: 26χρονος χτύπησε την μητέρα του γιατί δεν του έλεγε που είχε κρύψει το χαρτί υγείας

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Πέφτει η καμπύλη των θανάτων στην Ισπανία – 605 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Μιχάλης Μάρδας

Άλυτο μυστήριο γιατί ο κορωνοϊός πλήττει τους άνδρες και το τι συμβαίνει με τους καπνιστές

Μιχάλης Μάρδας

«Λουκέτο» έως τις 10 Μαΐου στα σχολεία λόγω κορωνοϊού

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Συγκλονίζει η εξομολόγηση ασθενούς του ιού στον «Ε.Τ.» – «Είχα αφόρητους πόνους»

Ανδρέας Ντίνης

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Μπλόκα παντού, 150 παραβάσεις και αστείες δικαιολογίες για να κάνουν Πάσχα στο χωριό

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Εικόνες – σοκ με ομαδικούς τάφους στη Νέα Υόρκη

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Νέος συναγερμός στην Λάρισα: Σε καραντίνα οικισμός Ρομά και δομή προσφύγων

Ανδρέας Ντίνης