Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε θα δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ!

Έρχεται μεγάλος διαγωνισμός για 1.000 μόνιμους υπαλλήλους μέσω ΑΣΕΠ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Αμεσα ξεκινά η εφαρμογή των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης σχεδόν 1 εκατ. εργαζομένων και επαγγελματιών από την κυβέρνηση λόγω του κορονοϊού.

Το πιο σημαντικό είναι το επίδομα των 800 ευρώ, που θα δοθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου (καθαρό χωρίς κρατήσεις).

Καλύπτει για διάστημα 45 ημερών, ήτοι από 15 Μαρτίου ως 30 Απριλίου εργαζομένους που απολύθηκαν από 1 ως 18 Μαρτίου, εργαζομένους που διακόπτουν εργασία επειδή το κράτος κλείνει την επιχείρηση και εργαζομένους που τους βάζει σε αναστολή εργασίας ο εργοδότης επειδή δεν έχει δουλειά. Μισθός οφείλεται μέχρι την ημέρα της αναστολής. Από το διάστημα της αναστολής μέχρι τη λήξη της, καταβάλλεται το 800άρι.

Ως τις 31 Μαρτίου θα πρέπει να δηλωθούν στην «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας οι μισθωτοί που μπαίνουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας με απόφαση του εργοδότη, αλλά και όσοι είναι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική απόφαση.

Το επίδομα των 800 ευρώ δικαιούνται και ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις (μπλοκάκια) που πλήττονται, είτε αναστέλλουν είτε όχι τη δραστηριότητα.

Παράλληλα, 108.000 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ και τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παίρνουν εκτάκτως Δώρο Πάσχα για τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν στη μάχη κατά της νόσου.

Παράταση καταβολής 2 μηνών δίδεται στα επιδόματα ανεργίας μετά την 31η Μαρτίου, ήτοι για Απρίλιο και Μάιο.

Η πληρωμή συντάξεων θα γίνει νωρίτερα και τμηματικά για να μην υπάρχει προσέλευση στις τράπεζες. Οι συντάξεις ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ πληρώνονται στις 24 Μαρτίου 2020, ημέρα Τρίτη, του Δημοσίου στις 27 Μαρτίου 2020, ημέρα Παρασκευή, και του ΙΚΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, τραπεζών, ΔΕΗ, ΟΤΕ στις 30 Μαρτίου 2020, ημέρα Δευτέρα.

Για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπονται:

  1. Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.
  2. Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη.
  3. Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων μηνός Φεβρουαρίου για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
  4. Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Φεβρουαρίου για 3 μήνες (εργοδότη και εργαζομένου) χωρίς τόκους και προσαυξήσεις για επιχειρήσεις που πλήττονται.
  5. Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για τρεις (3) μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Για το Δώρο Πάσχα, δόθηκε η δυνατότητα να πάει πιο πίσω και να πληρωθεί Ιούνιο με το επίδομα αδείας. Ωστόσο, ως Μεγάλη Τετάρτη όσες επιχειρήσεις μπορούν και θέλουν θα πρέπει να το καταβάλουν στο προσωπικό τους.

Ολόκληρο το Δώρο είναι μισός μισθός+προσαύξηση 4,16% από το επίδομα αδείας, εφόσον ο εργαζόμενος έχει 120 ημερολογιακές ημέρες με σύμβαση εργασίας από 1ης/1/2020 ως 30/4/2020. Για λιγότερες μέρες (90, 80, 75) λόγω των μέτρων του κορονοϊού, οι εργαζόμενοι που διέκοψαν εργασία με αναστολή της επιχείρησης θα πάρουν αναλογία Δώρου για όσο εργάστηκαν.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Προτεινόμενα για εσάς

Τα τρελά του κορωνοϊού: 26χρονος χτύπησε την μητέρα του γιατί δεν του έλεγε που είχε κρύψει το χαρτί υγείας

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Πέφτει η καμπύλη των θανάτων στην Ισπανία – 605 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Μιχάλης Μάρδας

Άλυτο μυστήριο γιατί ο κορωνοϊός πλήττει τους άνδρες και το τι συμβαίνει με τους καπνιστές

Μιχάλης Μάρδας

«Λουκέτο» έως τις 10 Μαΐου στα σχολεία λόγω κορωνοϊού

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Συγκλονίζει η εξομολόγηση ασθενούς του ιού στον «Ε.Τ.» – «Είχα αφόρητους πόνους»

Ανδρέας Ντίνης

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Μπλόκα παντού, 150 παραβάσεις και αστείες δικαιολογίες για να κάνουν Πάσχα στο χωριό

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Εικόνες – σοκ με ομαδικούς τάφους στη Νέα Υόρκη

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Νέος συναγερμός στην Λάρισα: Σε καραντίνα οικισμός Ρομά και δομή προσφύγων

Ανδρέας Ντίνης

Ο κορωνοϊός… περιμένει τη χαλάρωση των μέτρων – Καμπανάκι για νέο κύμα του ιού από τον ΠΟΥ

Ανδρέας Ντίνης