Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η λίστα με τις επιχειρήσεις που υπάγονται στα πακέτα στήριξης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ gpalaitsakis@e-typos.com

Λίστα με 235 κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θεωρείται ότι πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού και μπορούν να υπαχθούν στα εξαγγελθέντα μέτρα οικονομικής στήριξης ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν δηλωμένες στις ΔΟΥ κύριες δραστηριότητες με έναν ή περισσότερους από τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που αναγράφονται στην ανακοινωθείσα λίστα θα εντάσσονται στα μέτρα στήριξης. Σε κάθε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ, συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση εξαψήφιου, συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες οκταψήφιων.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η λίστα αυτή καλύπτει συνολικά περί τις 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις με 1 εκατομμύριο εργαζομένους και μηνιαίο τζίρο περί τα 6,5 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα

Για τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους επιτηδευματίες που ασκούν τις δραστηριότητες οι οποίες περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη λίστα ισχύουν τα εξής:

* Εφόσον πρόκειται για επιχειρήσεις με προσωπικό, θα δίδεται η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, οι οποίοι στη συνέχεια θα υπάγονται στο καθεστώς της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ.

* Δικαίωμα πληρωμής του 60% του ενοικίου επαγγελματικής εγκατάστασης για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

* Εφόσον πρόκειται για ατομικές επιχειρήσεις και επιτηδευματίες-αυτοαπασχολούμενους ή ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους, δικαίωμα είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ και τρίμηνη αναστολή πληρωμών δόσεων δανείων στις τράπεζες.

* Αναστολή υποχρεώσεων πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που πρέπει κανονικά να έχουν εξοφληθεί έως το τέλος Μαρτίου.

* Εφόσον πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν τη μορφή νομικών προσώπων και έχουν λάβει επιχειρηματικά δάνεια εξάμηνη αναστολή πληρωμών των ποσών του κεφαλαίου από τις τοκοχρεολυτικές δόσεις των συγκεκριμένων δανείων τους.

Οπως διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών, η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες Υπουργικές Αποφάσεις ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης.

Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί

Προτεινόμενα για εσάς

Διευκρινίσεις του Yπ. Εργασίας για το επίδομα Ιουνίου: Οι αιτήσεις, οι ημερομηνίες και οι πληρωμές

Tinad

Σας ενδιαφέρει – Επίδομα 534 ευρώ: Αυτές είναι οι ημερομηνίες καταβολής μέχρι και τον Οκτώβριο

Tinad

Αυτά είναι τα νέα μέτρα-ανάσα, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, για εργαζόμενους και επιχειρήσεις – Ποιους αφορούν και μέχρι πότε

Μιχάλης Μάρδας

Έρχεται στήριξη στις μικρές επιχειρήσεις από την Κομισιόν

Tinad

Τελευταία ευκαιρία – Επιστρεπτέα προκαταβολή: Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων

Tinad

Επιδότηση τόκων δανείων για 18.314 επιχειρήσεις – Όροι και προϋποθέσεις

Μιχάλης Μάρδας

Αυτές είναι οι επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές από 17 ως 28 Ιουνίου

Ανδρέας Ντίνης

Ποιες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές έως και 28 Ιουνίου – Αναλυτικά η λίστα

Tinad

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι θα πληρωθούν την Παρασκευή

Ανδρέας Ντίνης