Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η λίστα με τις επιχειρήσεις που υπάγονται στα πακέτα στήριξης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ gpalaitsakis@e-typos.com

Λίστα με 235 κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θεωρείται ότι πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού και μπορούν να υπαχθούν στα εξαγγελθέντα μέτρα οικονομικής στήριξης ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν δηλωμένες στις ΔΟΥ κύριες δραστηριότητες με έναν ή περισσότερους από τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που αναγράφονται στην ανακοινωθείσα λίστα θα εντάσσονται στα μέτρα στήριξης. Σε κάθε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ, συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση εξαψήφιου, συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες οκταψήφιων.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η λίστα αυτή καλύπτει συνολικά περί τις 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις με 1 εκατομμύριο εργαζομένους και μηνιαίο τζίρο περί τα 6,5 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα

Για τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους επιτηδευματίες που ασκούν τις δραστηριότητες οι οποίες περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη λίστα ισχύουν τα εξής:

* Εφόσον πρόκειται για επιχειρήσεις με προσωπικό, θα δίδεται η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, οι οποίοι στη συνέχεια θα υπάγονται στο καθεστώς της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ.

* Δικαίωμα πληρωμής του 60% του ενοικίου επαγγελματικής εγκατάστασης για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

* Εφόσον πρόκειται για ατομικές επιχειρήσεις και επιτηδευματίες-αυτοαπασχολούμενους ή ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους, δικαίωμα είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ και τρίμηνη αναστολή πληρωμών δόσεων δανείων στις τράπεζες.

* Αναστολή υποχρεώσεων πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που πρέπει κανονικά να έχουν εξοφληθεί έως το τέλος Μαρτίου.

* Εφόσον πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν τη μορφή νομικών προσώπων και έχουν λάβει επιχειρηματικά δάνεια εξάμηνη αναστολή πληρωμών των ποσών του κεφαλαίου από τις τοκοχρεολυτικές δόσεις των συγκεκριμένων δανείων τους.

Οπως διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών, η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες Υπουργικές Αποφάσεις ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης.

Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση

Tinad

Προσφορά στην κοινωνία και τους εργαζόμενους από την Κρι Κρι

Κώστας Σκαναβής

Κορωνοϊός: Αναλυτικά τα μέτρα για εργαζόμενους, ανέργους, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Tinad

Αυτά είναι τα νέα μέτρα ανακούφισης της κυβέρνησης για επιχειρήσεις και πολίτες

Μιχάλης Μάρδας

40% κάτω τα ενοίκια σε ακίνητα και οχήματα leasing

Κώστας Σκαναβής

Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι επιχειρήσεις που μπορούν να κάνουν αναστολή συμβάσεων και εντάσσονται στα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης

Μιχάλης Μάρδας

Σπείρα «άνοιγε» επιχειρήσεις που έχουν κλείσει λόγω κορωνοϊού – Στις 50.000 ευρώ ανέρχεται η λεία

Tinad

Κορωνοϊός: Δεν συμμορφώνονται οι Έλληνες με τα μέτρα – 194 συλλήψεις

Tinad

Aύξηση τζίρου και κερδών για Μυτιληναίο

Κώστας Σκαναβής