Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε καραντίνα και τα ξενοδοχεία

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας ανακοίνωσης που δίνει το φιλί της ζωής στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας της χώρας πραγματοποιήθηκε χθες. Η κυβέρνηση διά του υπουργείου Τουρισμού, με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας τους από την προσεχή Δευτέρα 23 Μαρτίου έως τέλος Απριλίου, με την υποχρέωση να λειτουργεί 1 ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και 3 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μέχρι αργά χθες το βράδυ και έως ότου αποσαφηνισθούν οι σχετικές διατάξεις για τη σημερινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με τις ξενοδοχειακές ενώσεις, προχωρούσε στην επιλογή των εν λόγω μονάδων, δίχως να αποκλείεται να υπάρξουν εξαιρέσεις όπου απαιτηθεί. Προσώρας δεν έχει αποφασισθεί η απαγόρευση πτήσεων από το εξωτερικό προς την Ελλάδα και αντίθετα, μολονότι είχε διαρρεύσει από κυβερνητικούς κύκλους.

Μέριμνα

Παράλληλα, το υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, εφαρμόζει άμεσα ευρύ δίχτυ προστασίας για όλες τις πληττόμενες κατηγορίες εργαζομένων από το αιφνίδιο κλείσιμο των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας. Ειδικότερα:

* Οι εργαζόμενοι των οποίων έληξε η κάρτα ανεργίας τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα λάβουν επιπλέον το επίδομα ανεργίας για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

* Οι εργαζόμενοι του τουριστικού κλάδου, οι οποίοι υπό ομαλές συνθήκες δεν θα είχαν απώλειες εισοδημάτων, θα λάβουν το ειδικό προνoιακό επίδομα των 800 ευρώ.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι προστατεύονται από απόλυση από τις 18/3 και μετά. Ομως, ακόμα και για όσους απολύθηκαν πριν από την ημερομηνία αυτή, θα υπάρξει συγκεκριμένη μέριμνα και ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το υπουργείο Εργασίας, ώστε να προστατευθούν εισοδηματικά.

Αχαρτογράφητα νερά

Αναφορικά με την κυβερνητική απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την αναπόφευκτη κυβερνητική απόφαση για την αναστολή εργασιών και στα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας, επισφραγίζεται το γεγονός πως ο ελληνικός τουρισμός βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση χωρίς προηγούμενο και τα ελληνικά ξενοδοχεία βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά. Εν αναμονή των ειδικών κυβερνητικών μέτρων για τον τουρισμό, στο πλαίσιο της στήριξης όλων των κλάδων, οι Ελληνες ξενοδόχοι είμαστε έτοιμοι, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, να πρωταγωνιστήσουμε και πάλι στην ανάταξη της οικονομίας, όπως κάναμε και κατά τη διάρκεια της κρίσης, στηρίζοντας την κοινωνία».

Υπουργείο Μεταφορών

Εν τω μεταξύ, αναστέλλεται η πληρωμή προστίμων για μη καταβολή κομίστρου σε μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ και ηλεκτρικός), λεωφορεία και τρόλεϊ μέχρι τις 31 Μαΐου 2020, κατόπιν εντολής του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Ταυτόχρονα, παρατείνεται η ισχύς των ειδικών αδειών οδήγησης Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης (ΕΔΧ) Αυτοκινήτων και, ταυτόχρονα, επιβάλλεται προσωρινή εξαίρεση από τον σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό για τις ώρες οδήγησης και ανάπαυσης των επαγγελματιών οδηγών, στο πλαίσιο λήψης έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, με αποφάσεις του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη. Ειδικότερα, σχετικά με τις ειδικές άδειες οδήγησης ΕΔΧ:

* Παρατείνεται έως και την 31η Μαΐου 2020 η ισχύς των ειδικών αδειών Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης (ΕΔΧ) αυτοκινήτων, των οποίων η λήξη έχει προσδιοριστεί σε ημερομηνία εντός του χρονικού διαστήματος από 16.03.2020 έως και τις 31.05.2020.

* Εως και τις 31 Μαΐου 2020 δεν επιτρέπεται στους πολίτες να προσέρχονται στις υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των οικείων Περιφερειών, καθώς και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) της χώρας για την υποβολή αίτησης ανανέωσης των ειδικών οδήγησης ΕΔΧ αυτοκινήτων.

Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί

Προτεινόμενα για εσάς

Δωρεάν τηλεκπαίδευση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στον τουρισμό από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Μιχάλης Μάρδας

Τουρισμός: Το σχέδιο για τον ελέγχο ταξιδιωτών – 20 δείγματα με 1 τεστ

Ανδρέας Ντίνης

Οι «αερογέφυρες» που εξετάζει η Βρετανία για να παρακαμφθεί η καραντίνα στους ταξιδιώτες

Tinad

Ρώμη σε Αθήνα: Να δεχθεί η Ελλάδα Ιταλούς τουρίστες – Αντιδράσεις στη γειτονική χώρα για την καραντίνα

Tinad

Στις αεροπορικές συνδέσεις η… τύχη της τουριστικής σεζόν – Ελπίδες από την αραβική αγορά

Ανδρέας Ντίνης

Δημιουργείται ο γαστρονομικός χάρτης της Ελλάδας – «Ταξίδι γεύσεων» για τον επισκέπτη

Kon

Επιχείρηση «ξενοδοχεία»: Ανοίγουν τις πόρτες τους – Τι προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Tinad

Πώς θα γίνεται η υποδοχή των ξένων τουριστών στην Ελλάδα – Όλοι οι κανόνες

Tinad

Με δειγματοληπτικά τεστ και προσοχή «ξανά-ανοίγει» ο τουρισμός τις πύλες του – Ποιες είναι οι πρώτες 29 χώρες που θα μας στείλουν τουρίστες

Μιχάλης Μάρδας