Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δίχτυα» σε Κομισιόν για ενίσχυση των ιχθυοκαλλιεργητών

Newsroom eleftherostypos.gr

Αίτημα για την ενίσχυση των Ελλήνων ιχθυοκαλλιεργητών από τις επιπτώσεις του κορονοϊού αναμένεται να στείλει τις επόμενες μέρες στην Κομισιόν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, καθώς οι πωλήσεις στην Ιταλία, η οποία απορροφά το 40% της εγχώριας παραγωγής ψαριών, έχουν μειωθεί από 30% έως 60%.

Οπως ανέφερε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ευελιξία» για τη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) 2014-2020 για την οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών.

Στο μεταξύ, ο αγροτικός κόσμος, αν και συνεχίζει κανονικά τη δραστηριότητά του, αναμένει την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών προκειμένου να δει αν υπάγονται και οι γεωργοί σε αυτά.

Την ίδια ώρα, o ΕΛΓΑ ανακοίνωσε δίμηνη παράταση για την καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς για το 2019, μεταθέτοντας την καταληκτική ημερομηνία από τις 31 Μαρτίου στις 31 Μαΐου 2020.

Μάλιστα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ο Οργανισμός παρέχει στους ασφαλισμένους παραγωγούς νέες δυνατότητες ηλεκτρονικών υπηρεσιών και οδηγίες για τη διεκπεραίωση του ασφαλιστικού έργου προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Ενημέρωση για ζημιές

Αναλυτικά, για τις αναγγελίες ζημιάς, δεδομένου ότι οι δήμοι είναι κλειστοί για το κοινό, οι παραγωγοί μπορούν τηλεφωνικά να ενημερώνουν τους ανταποκριτές του δήμου για τις ζημιές που καλύπτονται ασφαλιστικά. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, δύνανται να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το αρμόδιο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ προκειμένου να ενεργοποιηθεί η αναγγελία ζημιάς.

Οσον αφορά στις δηλώσεις ζημιάς, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού η Προσωρινή Δήλωση Ζημιάς, την οποία οι παραγωγοί μπορούν να εκτυπώνουν και να συμπληρώνουν. Τις συμπληρωμένες Δηλώσεις, που μπορούν να παραλαμβάνουν κενές και από ειδικά διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους των Δημοτικών Διαμερισμάτων, θα τις εναποθέτουν σε προβλεπόμενα διαμορφωμένα σημεία προκειμένου να πρωτοκολληθούν.

Τέλη εκτίμησης

Για τις προσωρινές δηλώσεις τα τέλη εκτίμησης θα καταβληθούν αργότερα, όταν υποβληθούν οι οριστικές δηλώσεις ζημιάς φυτικού.

Σε περιπτώσεις πολύ σοβαρής ζημιάς που χρήζει άμεσης εκτίμησης, η ανταπόκριση του ΕΛΓΑ θα είναι άμεση. Ωστόσο, οι πίνακες ζημιάς που συντάσσονται από τους εκτιμητές δεν θα κοινοποιούνται στα Δημοτικά Διαμερίσματα, καθώς δεν υπάρχει προς το παρόν δυνατότητα δημόσιας έκθεσης και τυχόν υποβολής ένστασης επί των πορισμάτων ζημιάς. Παρ’ όλα αυτά, οι παραγωγοί θα έχουν πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού, μετά από σύνδεση με τους κωδικούς Τaxis στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι αποζημιώσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά σε μηνιαία βάση και ήδη προετοιμάζεται η πληρωμή για τις αρχές Απριλίου.

Προτεινόμενα για εσάς

«Η μάχη της τσιπούρας»: Ο Βορίδης έθεσε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ την παραβατικότητα των Τούρκων αλιέων στο Αιγαίο

Μιχάλης Μάρδας

«Βόμβες» Βορίδη τον «Ε.Τ.»: Συντονιστικό κέντρο στοχοποιούσε τους «εχθρούς του καθεστώτος ΣΥΡΙΖΑ»

Μιχάλης Μάρδας

Ο Βορίδης ενεργοποιεί τη νομική διαδικασία για τη διεθνή προστασία της φέτας

Tinad

Βορίδης: Κάναμε σε 10 μήνες όσα δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε 4,5 χρόνια

Μιχάλης Μάρδας

Με απόφαση Βορίδη τουλάχιστον 200.000€ για την ενίσχυση της Ελληνικής Μελισσοκομίας

Μιχάλης Μάρδας

Ενισχύσεις για ντομάτες και αγγούρια εξετάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Kon

Από το χωράφι στο… e-ράφι: Ο Μάκης Βορίδης μιλά στον «Ε.Τ.» για τη νέα εποχή στον πρωτογενή τομέα

Tinad

Βορίδης: Θα στηριχθούν εμπράκτως όσοι παραγωγοί έχουν υποστεί ζημία από τον κορωνοϊό

Evanthia Karra

Λύση στην έκδοση Κάρτας Αγρότη μετά από παρέμβαση του Μάκη Βορίδη

Evanthia Karra