Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: SOS από την Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης – Τι μέτρα προτείνει

Κορωνοϊός: SOS από την Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης – Τι μέτρα προτείνει

Newsroom eleftherostypos.gr

Την αγωνία της για την κατάσταση του κλάδου της οργανωμένης εστίασης μετά τα υποχρεωτικά, περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, εκφράζει με έκτακτη ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ).

Η Ένωση αναμένει από την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την επιβίωση του κλάδου, προτείνοντας μάλιστα μια σειρά από μέτρα που θεωρεί πως μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΟΕΣ:

«Καθώς η Ελλάδα, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, αντιμετωπίζει μία πρωτοφανή κρίση, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή, η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) εκφράζει την αγωνία της για την επιβίωση ενός κλάδου ο οποίος συνεισφέρει τα μέγιστα στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας και προσφέρει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ελληνικές οικογένειες.

Αναγνωρίζοντας αφενός τα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης στη λήψη μέτρων τόσο για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού όσο και για τη στήριξη της αγοράς και αφετέρου το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η παρούσα κρίση πλήττει ταυτόχρονα πολλούς και διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την ανάγκη ειδικής μέριμνας για έναν κλάδο εντάσεως εργασίας όπως είναι η εστίαση, που έχει ειδικό βάρος για τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αλυσίδας τροφοδοσίας των πολιτών, παρότι ταυτόχρονα υφίσταται σοβαρούς περιορισμούς στη λειτουργία του.

Τα παραπάνω είμαστε βέβαιοι ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη από τα συναρμόδια υπουργεία που σχεδιάζουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της αγοράς, τα οποία πρόκειται να ανακοινωθούν αύριο. Μεταξύ των μέτρων που θεωρούμε απαραίτητα όχι μόνο για την άμεση στήριξη του δοκιμαζόμενου κλάδου μας αλλά και για την εξασφάλιση της επιβίωσης των επιχειρήσεων και τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας σε αυτές και μετά την ύφεση της πανδημίας, προτάσσουμε τα παρακάτω:

1. Μείωση κατά 50% των μισθωμάτων που αφορούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από την 1η Μαρτίου έως και τουλάχιστον την 30η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

2. Απαλλαγή του 50% των χρεώσεων παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ΔΕΚΟ) από την 1η Μαρτίου έως και τουλάχιστον την 30η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

3. Ειδική μέριμνα για χρηματοπιστωτικούς κινδύνους που είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου (π.χ. μετακύλιση κατά 6 μήνες της εξόφλησης εκδοθεισών μετά το ξέσπασμα της κρίσης επιταγών)

4. Άμεση, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, κάλυψη από το κράτος, με τη μορφή ειδικού επιδόματος, των αναγκών διαβίωσης στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε αναγκαστική άδεια / διαθεσιμότητα / προσωρινή παύση είτε λόγω κλεισίματος της επιχείρησης είτε επειδή έχει διακοπεί η δραστηριότητα που αφορά την ειδικότητά τους (π.χ. σερβιτόροι/service) ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο σχετιζόμενο με την παρούσα έκτακτη κατάσταση.

Με αίσθημα ευθύνης και πλήρη συνείδηση των ειδικών συνθηκών, η ΕΠΟΕΣ συντάσσεται στην κοινή προσπάθεια να βγούμε από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση όρθιοι και δυνατοί, γι’ αυτό προσδοκά ότι θα εισακουστεί η έκκληση της προς τις αρμόδιες αρχές για μέτρα ειδικά στοχευμένα προς τον κλάδο της εστίασης, που πρέπει να παραμείνει ζωντανός και την επόμενη ημέρα, για την οποία με τη στήριξη όλων στη συντεταγμένη προσπάθεια της πολιτείας μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι».

Προτεινόμενα για εσάς

Κομισιόν: Η συμβιβαστική πρόταση 750 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη – 32 δισ. για την Ελλάδα σε επιχορηγήσεις και δάνεια

Tinad

Ο κορωνοϊός επιδείνωσε τη φτώχεια στην Ισπανία – Πιο «βίαιη» και από την κρίση του 2008

Tinad

Άρση μέτρων: Ανοίγουν την 1η Ιουνίου τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών

Tinad

Λαγκάρντ: Η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί έως 12% το 2020

Tinad

Το τέλος μιας εποχής: Πώς έκλεισε 72 ημέρες ενημέρωσης για τον κορωνοϊό ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Βραζιλία: Πάνω από 1.000 νεκροί εξαιτίας της πανδημίας σε 24 ώρες

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Τα 124 έφθασαν τα υπό ανάπτυξη εμβόλια παγκοσμίως, με δέκα να προηγούνται

Ανδρέας Ντίνης

Νόσησε από κορωνοϊό και ο διάσημος τενόρος Αντρέα Μποτσέλι

Tinad

Κορωνοϊός: Ασθενείς με ήπια συμπτώματα ανέπτυξαν αντισώματα – Τι διαπίστωσαν ερευνητές του Ινστιτούτου Παστέρ

Tinad