ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φωτιά» ο προϋπολογισμός του 2017 – Φέρνει νέα φορο-λαίλαπα 2,5 δισ. ευρώ

Νέο σοκ στο εισόδημα των νοικοκυριών έρχεται από την κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2017 που θα συζητηθεί στη Βουλή από τη νέα εβδομάδα, την στιγμή που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αγγίζουν ήδη τα 93 δισ. ευρώ.

Πολλές και μεγάλες επιβαρύνσεις και από έμμεσους φόρους έρχονται από 1/1/2017, καθώς επίκεινται αυξήσεις σε καφέ, καύσιμα, τσιγάρα και σταθερή τηλεφωνία.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθεροι επαγγελματίες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα δουν τους φόρους επί των εισοδημάτων τους να αυξάνονται λόγω των μειώσεων στα αφορολόγητα όρια και των αλλαγών στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Ειδικότερα, για τους μισθωτούς και συνταξιούχους η εκκαθάριση θα γίνει με τα νέα «κουρεμένα» αφορολόγητα όρια και τις νέες κλίμακες για το σύνολο των αποδοχών του έτους 2016. Οι περισσότεροι θα κληθούν να καταβάλουν περισσότερους φόρους που θα αντιστοιχούν στις πρόσθετες διαφορές βάσει παλαιών και νέων κλιμάκων για τους πέντε πρώτους μήνες του 2016.

Φόρους αυξημένους κατά 36,36% θα κληθούν να καταβάλουν και όσοι εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ, ωστόσο ο συντελεστής φορολόγησης για όσους έχουν εισοδήματα κάτω από 50.000 ευρώ θα μειωθεί από 26% στο 22%.

Όσοι είναι μισθωτοί και παράλληλα έχουν έσοδα με «μπλοκάκι» θα φορολογηθούν με την ενιαία κλίμακα.

Απανωτές αυξήσεις σε ειδικούς φόρους

Το κράτος χάνει, αντί να κερδίζει, από τις απανωτές αυξήσεις των ειδικών φόρων, τόσο λόγω της μείωσης της κατανάλωσης όσο και από φόρους και εισφορές πρατηριούχων και περιπτερούχωνπου θα χάσουν τη δουλειά τους την ώρα που το λαθρεμπόριο γνωρίζει τεράστια άνθηση

Η Ιστορία των αυξήσεων φόρων σε τσιγάρα και καύσιμα επαναλαμβάνεται, αλλά ως φάρσα… που την πληρώνουν, όμως, πολύ ακριβά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Καθώς δεν της έγιναν μαθήματα τα παθήματα (τα οποία ούτε δικά της είναι, ούτε των προκατόχων της, αλλά του λαού και της χώρας), η κυβέρνηση ετοιμάζεται μετά από επτά απανωτές αυξήσεις σε έξι χρόνια των ειδικών φόρων σε τσιγάρα και καύσιμα, να επιβάλει και μια νέα ακόμη, από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Ακόμα χειρότερα, επιδεικνύει εγκληματική αμέλεια στο να θωρακίσει το δημόσιο συμφέρον με μέτρα που να διασφαλίζουν την είσπραξη των εσόδων που ισχυρίζεται ότι θα αποκομίσει από τα χαράτσια που επιβάλλει: τα συστήματα ιχνηλασιμότητας που έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει κατά της λαθρεμπορίας καυσίμων και τσιγάρων ξεχάστηκαν στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών και, όπως όλα δείχνουν, από 1/1/2017 θα λυμαίνονται ασύδοτοι και πάλι οι επιτήδειοι την αγορά. Η ζημιά για το Δημόσιο ξεπερνά κατά πολύ τις όποιες απώλειες καταγράφονται ήδη -πριν καν επιβληθούν- από τις αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Το Δημόσιο χάνει όχι από τον ΦΠΑ λόγω πτώσης στην κατανάλωση, αλλά από φόρους εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές από τους δεκάδες χιλιάδες πρατηριούχους και περιπτερούχους που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, από ασφαλιστικές εισφορές και επιδόματα ανεργίας όσων χάνουν τις δουλειές τους ή ακόμα και από τα οξύτατα προβλήματα υγείας που προκαλεί η διάθεση νοθευμένων καυσίμων και επικίνδυνων λαθραίων τσιγάρων στην αγορά.

Αποκάλυψη τώρα…

Η κυβέρνηση θέλει το 2017 να εισπράξει 422 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη, στο πετρέλαιο και το υγραέριο κίνησης, 128 εκατ. από τις αυξήσεις στα καπνικά προϊόντα και 14 εκατ. από τις αυξήσεις στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αυτά θεωρητικά βέβαια, αφού την είσπραξή τους έρχεται να αμφισβητήσει με το καλημέρα το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, η νέα ανεξάρτητη αρχή που από την πρώτη κιόλας έκθεση που εξέδωσε για το Προσχέδιο Προϋπολογισμού, την οποία κατέθεσε πριν από έναν μήνα η κυβέρνηση στη Βουλή, κατακεραυνώνει τα μέτρα αυτά διαπιστώνοντας ότι το κράτος χάνει αντί να κερδίζει έσοδα και οι εισπράξεις στις οποίες υπολόγιζε από καπνό και καύσιμα εξατμίζονται προτού καν επιβληθούν τα μέτρα – και στους λόγους τονίζει και ότι δεν έχει φροντίσει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα διασφάλισης των εσόδων!