Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμιος «έρωτας» για το αβοκάντο

ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ

Είναι ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα του κόσμου, συγκαταλέγεται στις «σούπερ τροφές», αποτελεί αγαπημένο υλικό των foodies και φωτογραφίες σε όλες τις παρασκευές του κατακλύζουν το Instagram τα τελευταία χρόνια. Το αβοκάντο, ο «πράσινος χρυσός» για τους Μεξικανούς, είναι εξαιρετικά δημοφιλές στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, την ώρα που ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει 3,2 κιλά από το βουτυρένιο φρούτο ετησίως. Ενδεικτικό είναι ότι η κατανάλωση αβοκάντο αυξήθηκε κατά 73% από το 2000 έως το 2015, ένας «έρωτας» που συνδέεται με τους millennials και την αδυναμία τους στα τοστ αβοκάντο.

Το αβοκάντο έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λάδι από οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Πιστεύεται, επίσης, ότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων και μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Υπάρχουν δύο κύριες ποικιλίες αβοκάντο διαθέσιμες στην αγορά, οι Φουέρτε και Χας, με την τελευταία να αποτελεί και την αγαπημένη των Αμερικανών. Στην Πολιτεία Μιτσοακάν καλλιεργείται το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, με την τιμή κιλού (5 αβοκάντο) να φτάνει το 1,40 δολ., την ώρα που σε μανάβικο των ΗΠΑ η τιμή είναι 1,30 δολ. το ένα αβοκάντο.

Η καλλιέργεια αβοκάντο, στα εύφορα ηφαιστειογενή εδάφη του Μεξικού, δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο για τους ντόπιους, καθώς το φρούτο συνιστά έδεσμα για τους λαούς που έζησαν και ζουν στην περιφέρεια Μιτσοακάν, τα τελευταία 9.000 χρόνια. Η μαζική παραγωγή του εκτοξεύτηκε ως επακόλουθο της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών (NAFTA), που συγκροτήθηκε το 1994 και αποκατέστησε, μεταξύ άλλων, τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Μεξικού.

Ανοιξε η… όρεξη και των καρτέλ ναρκωτικών

Για το Μεξικό, οι εξαγωγές αβοκάντο στις ΗΠΑ αποφέρουν 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, μια αγορά εξαιρετικά επικερδής που προσελκύει κάθε είδους εγκληματική οργάνωση και, κυρίως, τα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών, που εκμεταλλεύονται την αυξημένη… όρεξη για αβοκάντο.

Οπως αναφέρει ο Χαβιέ Ολίβα, πολιτικός επιστήμονας στο εθνικό Πανεπιστήμιο του Μεξικού, επικρατεί μια κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ των καρτέλ «Jalisco Nueva Generacion» και «Los Viagras». Η βασική επιχειρηματική δραστηριότητά τους παραμένουν τα ναρκωτικά, ωστόσο προσδοκούν σε έσοδα από άλλες δραστηριότητες. Ετσι, στη Μιτσοακάν καταγράφονται ληστείες ελαίου αβοκάντο, κλοπές, πορνεία, εμπόριο οργάνων και, φυσικά, οι οργανώσεις πωλούν προστασία στους καλλιεργητές. Μάλιστα, η συγκεκριμένη περιοχή είναι το μέρος στο οποίο ξεκίνησε ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών, το 2006, του τότε προέδρου Φελίπε Καλντερόν, που όμως είχε ως αποτέλεσμα τη διάσπαση των καρτέλ -από 4 σε 250 ομάδες- και την αύξηση της βίας μεταξύ των αντιμαχόμενων ομάδων.

Σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τις περιουσίες τους, οι καλλιεργητές αβοκάντο και οι τοπικές Αρχές στην Τανκίταρο δημιούργησαν την «Αστυνομία των αβοκάντο». Ο «Οργανισμός Δημόσιας Ασφάλειας του Τανκίταρο» περιλαμβάνει ομάδες αυτοάμυνας που απομακρύνουν το οργανωμένο έγκλημα από τις περιοχές όπου καλλιεργούνται αβοκάντο. Η αστυνομική δύναμη αποτελείται από ανθρώπους του δήμου που εκπαιδεύονται από τις ομοσπονδιακές δυνάμεις και συγχρηματοδοτείται από τους παραγωγούς αβοκάντο, οι οποίοι καταβάλλουν ένα ποσοστό των κερδών τους ανάλογα με το πόσες εκτάσεις κατέχουν.

Οι άνθρωποι στην «CUSEPT» έχουν τα χρήματα για τον εξοπλισμό, καθώς διαθέτουν όπλα, θωράκιση και αλεξίσφαιρα. Η Λορένα Φλόρες ανήκει στην αστυνομική δύναμη και έχει, επίσης, δικό της αγρόκτημα. Αποφάσισε να καταταχθεί γιατί, όπως λέει, βαρέθηκε να πληρώνει τους εγκληματίες. Δουλεύει στην «CUSEPT», Δευτέρα έως Παρασκευή, οκτώ με τέσσερις, και τον υπόλοιπο χρόνο καλλιεργεί το αγρόκτημά της. «Η ζωή είναι πολύ πιο ασφαλής τώρα», λέει στο BBC.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Η τεράστια παραγωγή αβοκάντο έχει αναπόφευκτα φέρει περιβαλλοντικό κόστος και ζημιές. Η ζήτηση για το φρούτο έχει δημιουργήσει αλλαγές στο κλίμα των περιοχών παραγωγής. Δάση με άγρια ζωή έχουν καταστραφεί για χάρη της καλλιέργειας αβοκάντο και σε πολλές εκτάσεις οι ντόπιοι έβαλαν φωτιά, εκμεταλλευόμενοι νόμο που επιτρέπει στους παραγωγούς να αλλάξουν την άδεια χρήσης της γης για εμπορικούς λόγους αν μια δασική έκταση καεί ή καταστραφεί.

Θάμνοι και παλιά δέντρα απομακρύνονται για να «κάνουν χώρο» για τα δέντρα αβοκάντο και να απολαμβάνουν περισσότερο ήλιο. Στην περιοχή παραγωγής αβοκάντο στην Πολιτεία Μιτσοακάν καταγράφονται αύξηση της θερμοκρασίας και σφοδρές βροχοπτώσεις και το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μεξικού επιβεβαίωσε ότι η περιοχή βιώνει ξηρές και θερμές περιόδους με έντονα ψυχρά διαστήματα, που δημιουργούν περιβαλλοντικές ανισορροπίες και κατά καιρούς ακραία φαινόμενα. Μάλιστα, η απώλεια δασικής έκτασης και άλλες αλλαγές στο κλίμα σημαίνει ότι ο ρυθμός αφίξεων της πεταλούδας Μονάρχη στη Μιτσοακάν έχει μειωθεί.

Περίπου 9,5 δισεκατομμύρια λίτρα νερού απαιτούνται καθημερινά για την καλλιέργεια αβοκάντο – σχεδόν 3.800 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. Η υπερβολική άρδευση από τον υδροφόρο ορίζοντα έχει φέρει απροσδόκητες συνέπειες, όπως σεισμικές δονήσεις! Τον Ιανουάριο καταγράφηκαν 3.247 σεισμικές κινήσεις στην επαρχία Ουρουαπάν και τα περίχωρα, η πιο σημαντική περιοχή παραγωγής αβοκάντο στον κόσμο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Προτεινόμενα για εσάς

Αβοκάντο: Όσα πρέπει να ξέρεις γι’ αυτή τη μαγική τροφή

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Καλά λιπαρά: Πού βοηθούν και σε ποιες τροφές υπάρχουν

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Το πιο εύκολο, γρήγορο και νηστίσιμο γουακαμόλε

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Ο πόλεμος των εξαγωγών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η συνταγή της ημέρας: Σαλάτα με αβοκάντο, ντομάτα και μαλακό τυρί

Η συνταγή της ημέρας: Ανάμεικτη σαλάτα με αβοκάντο και φέτα

Ρεκόρ Γκίνες: Το πιο βαρύ αβοκάντο στον κόσμο είναι στη Χαβάη [εικόνες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom