Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση του βασικού μισθού προανήγγειλε ο Σταϊκούρας!

Συνάντηση Σταϊκούρα- Λε Μερ: Γαλλική στήριξη στην ελληνική οικονομία

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Την αύξηση του βασικού μισθού προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στον AΝΤ1, αρνούμενος όμως να δεσμευτεί για το ποσοστό της αύξησης.

«Ο μισθός θα αυξηθεί όταν ολοκληρωθεί η σχετική διαβούλευση», είπε ο υπουργός Οικονομικών και παρέπεμψε στην επιτροπή που αναμένεται να ξεκινήσει τη σχετική εργασία περί τα τέλη του μήνα και αναμένεται να καταλήξει σε πόρισμα περί τα τέλη Ιουνίου.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών καθησύχασε ότι και το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο που θα αντικαταστήσει στις αρχές Μαΐου το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν έρχεται για να «πάρει σπίτια». Συγκεκριμένα είπε ότι θα υπάρχουν δικλίδες, οι οποίες θα προστατεύουν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά στη διεκδίκηση μιας ρύθμισης με τις τράπεζες. Επίσης θα υπάρχει δίχτυ ασφαλείας αν κάποιο νοικοκυριό προχωρήσει σε πτώχευση και χρειαστεί να ρευστοποιήσει όλη του την περιουσία. Στο νέο σύστημα, όπως είπε, θα υπάρχει μεταξύ άλλων η δεύτερη ευκαιρία για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ θα ξεκαθαριστούν -ελλείψει προστασίας- και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Παράλληλα, ο υπουργός επανέλαβε τη θέση του ότι θα υπάρξει πλέον επιπλέον δημοσιονομικός χώρος ώστε το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης όπως έχει ήδη δεσμευτεί και ο ίδιος, αλλά και ο πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, στην εγκύκλιο για τη σύνταξη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δίνεται και μια πολύ αδρή εικόνα των δαπανών μέχρι και δύο χρόνια μετά το τέλος της υποχρέωσης για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αναμένεται να αυξηθεί του χρόνου στα 7 δισ. ευρώ από 6,75 δισ. ευρώ φέτος και θα παραμένει σε αυτό τα ύψους μέχρι και το 2024. Τούτο, βέβαια, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμη καμία τελική απόφαση για την αλλαγή χρήσης των 4,2 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων και φυσικά δεν έχουν ξεκινήσει νέες συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης οι γενικές κρατικές δαπάνες θα παρουσιάσουν μια ελαφρά ανοδική τάση παρά το γεγονός ότι οι στόχοι για πρωτογενή θα παραμείνουν το 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022. Με τη βοήθεια της αύξησης του ΑΕΠ (που δεν αποκαλύπτει ούτε ως πρόβλεψη το κείμενο) οι δαπάνες από 57,2 δισ. ευρώ φέτος θα αυξηθούν σημαντικά στα 59,1 δισ. το 2021, στα 59,5 δισ. ευρώ το 2022, στα 59,8 δισ. το 2023 και το 2024. Πάντως, οι συνολικές παροχές σε εργαζομένους θα παραμείνουν σταθερά στα 13,3 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Σταϊκούρας: Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για την ανεργία

Ανδρέας Ντίνης

Σταϊκούρας: : Δεν χρειάζεται προσφυγή στο μαξιλάρι ασφαλείας, η ύφεση θα είναι παροδική

Κώστας Σκαναβής

Κορωνοϊός και οικονομία: «Δεν χρειάζεται προσφυγή στο «μαξιλάρι» ασφαλείας» είπε ο Σταϊκούρας

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Επίδομα 800 ευρώ σε σε 1,7 εκατ. μισθωτούς – Όλα τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Ανδρέας Ντίνης

Σταϊκούρας: Επιπλέον ΚΑΔ στα μέτρα στήριξης, τον Απρίλιο – Στα 15 δισ. ευρώ έως τώρα το πακέτο βοήθειας

Ανδρέας Ντίνης

Αυτά προβλέπει η απόφαση για το νέο επίδομα των 600 ευρώ – Ποιοι και πώς θα το πάρουν

Μιχάλης Μάρδας

Νέο επίδομα 600 ευρώ ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας – Διαβάστε ποιους αφορά

Μιχάλης Μάρδας

Σταϊκούρας: Αναμένεται μείωση του ΑΕΠ έως και 3% λόγω του κορωνοϊού

Ανδρέας Ντίνης

ΣΒΕ: Έκκληση για τη στήριξη όλων των επιχειρήσεων

Κώστας Σκαναβής