ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο χρόνια μνημονίου προτείνει το ΔΝΤ – Ποια είναι τα είναι τα νέα μέτρα «φωτιά»

Στην Αθήνα βρίσκονται από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που θα ετοιμάσουν το έδαφος για τις συναντήσεις των εκπροσώπων με τους Έλληνες υπουργούς οι οποίες θα ξεκινήσουν αύριο.

Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στα εργασιακά, στις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, τα ενεργειακά θέματα και μία σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Το ΔΝΤ φέρεται να προωθεί την επέκταση του μνημονίου για τα επόμενα δύο και όχι τρία χρόνια. Τα μέτρα όμως που προτείνει για ακόμη μια φορά είναι επώδυνα. Σύμφωνα με πληροφορίες θέλει την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις,  τη μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από το σημερινό όριο των 8.600 ευρώ και την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% του συνόλου των εργαζομένων για τις μεγάλες επιχειρήσεις και την κατάργηση της δυνατότητας «βέτο» από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει την β΄αξιολόγηση μέσα σε 20 μέρες, για να φτάσει στην πολυπόθητη ελάφρυνση του χρέους πριν το τέλος της χρονιάς. Πιέζεται όμως και από το πρόβλημα του δημοσιονομικού κενού 1 δισ. ευρώ που εντοπίζουν οι δανειστές στον προϋπολογισμό του 2017 και της «τρύπας» 600 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2018.

Επιπλέον, οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι αν δεν ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, στη διενέργεια των πλειστηριασμών και την επιλογή των νέων διοικήσεων των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τότε θα καθυστερήσει και η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση, ενώ απειλούν και με bail in σε περίπτωση νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αν χρειαστεί.

Παρόλα αυτά, στην κυβέρνηση είναι αισιόδοξοι λόγω της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία της Αμερικής, ότι οι δανειστές θα επισπεύσουν για μία συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ώστε να συμμετέχει και το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Προτεινόμενα για εσάς

Gov-ERP: Ενα ακόμα εργαλείο στην ψηφιακή «φαρέτρα» του κράτους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εμπιστοσύνη για την ελληνική οικονομία

Kon

Πού και πότε θα δοθούν τα 8,1 δισ. για την… αποσωλήνωση της οικονομίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τα πρώτα βήματα για το αναπτυξιακό άλμα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μισθοί Δημοσίου και συντάξεις ξανά στο… στόχαστρο του ΔΝΤ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ρύθμιση οφειλών: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις 240 δόσεις σε Εφορία και Ταμεία και 420 δόσεις στις Τράπεζες – Όλη η διαδικασία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πρόοδος και οπισθοδρόμηση, ανάπτυξη και στασιμότητα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κομισιόν: «Πράσινο» για πακέτο στήριξης 793 εκατ. σε επιχειρήσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ρέγκλινγκ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Η Ελλάδα θα λάβει αναλογικά μεγαλύτερο μερίδιο από το Ταμείο Ανάκαμψης