Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η άνοδος των ομολόγων βγάζει την Ελλάδα και πάλι στις αγορές

Ελληνικό Δημόσιο: Άντλησε 1,3 δισ. ευρώ κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων

Newsroom eleftherostypos.gr

Συνεχίστηκε και σήμερα η άνοδος στις τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς να υποχωρήσει στο 1,329% από 1,37% που κυμαινόταν χθες. Αναλόγως κινήθηκε και το 5ετές ομόλογο, με την απόδοσή του να υποχωρεί στο 0,44% από 0,46%.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Ελληνα αξιωματούχο, δημοσίευσε σήμερα ότι η ελλληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου μεγάλης διάρκειας τις επόμενες εβδομάδες.

Στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος, καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 26 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 15ετές ομόλογο με 10 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,34% από 1,38% χθες έναντι -0,31% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διατηρηθεί στο 1,65%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ μετά τη συνέντευξη Τύπου της προέδρου της ΕΚΤ Κρ.Λαγκάρντ, με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1,1031 δολ. από 1,1099 δολ. που άνοιξε η αγορά. Θετικό είναι το κλίμα για το δολάριο, καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται από τοποθετήσεις υψηλού κινδύνου – εξάλλου στήριξη παρείχαν στο αμερικανικό νόμισμα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του τα επιτόκια δολαρίου θα έπρεπε να είναι χαμηλότερα. Ανέφερε επίσης ότι αναμένει σύσφιξη των σχέσεων με την Κίνα, μετά την υπογραφή του πρώτου σταδίου της εμπορικής συμφωνίας.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, στη διάρκεια ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,255%, στη διάρκεια του 6μήνου στο -0,328%, του τριμήνου στο -0,384%, και στον μήνα στο -0,465%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1091 δολ..

Προτεινόμενα για εσάς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρετίζει την απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα

Kon

Η ΕΚΤ αποφάσισε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο – Ικανοποίηση από Μητσοτάκη, Σταϊκούρα

Tinad

Παράθυρο συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

Kon

Κατακόρυφη πτώση των 10ετών ελληνικών ομολόγων μετά την ισχυρή «ένεση» ρευστότητας από την ΕΚΤ

Μιχάλης Μάρδας

Η άνοδος των ομολόγων βγάζει την Ελλάδα και πάλι στις αγορές

Ανδρέας Ντίνης

Handelsblatt: Οι επενδυτές διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για ελληνικά ομόλογα

Δημήτρης Κατσάκος

Νέα ιστορικά χαμηλά για τα ελληνικά ομόλογα

Μιχάλης Μάρδας

Νέα ποσοτική χαλάρωση, νέο ράλι για τα ελληνικά ομόλογα

George Michaelides

Αξιωματούχος ΕΕ: Δυνατή η χρήση κερδών από ελληνικά ομόλογα για επενδύσεις

Ανδρέας Ντίνης