Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέος… γύρος για κοινωνικό μέρισμα και επίδομα θέρμανσης

Έρχεται νέος… γύρος για κοινωνικό μέρισμα και επίδομα θέρμανσης

Newsroom eleftherostypos.gr

Δεύτερη ευκαιρία για χιλιάδες ΑΜΕΑ εν δυνάμει δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος που απορρίφθηκαν από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ λόγω προβλημάτων με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δίνεται μετά από διορθώσεις που έγιναν στην πλατφόρμα τις τελευταίες ώρες με στόχο να μοιραστούν τελικά 200 εκατ. ευρώ σε περίπου 300.000 νοικοκυριά.

Οπως διευκρίνισε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Ant1 ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επικαιροποίησε τις τελευταίες ημέρες τη λίστα των τελικών δικαιούχων «διορθώνοντας» λάθη και παραλείψεις που απέκλειαν χιλιάδες περιπτώσεις, ειδικά γονιών με παιδιά ΑΜΕΑ. Εκτίμησε δε ότι το 50% όσων έχουν κάνει την ένσταση θα λάβουν τελικά το κοινωνικό μέρισμα. Σημείωσε επίσης ότι μετά τις τελευταίες διορθώσεις «πρασίνισαν» μέχρι και χθες το μεσημέρι περίπου 20.000 «κόκκινες» αιτήσεις δικαιούχων ΑΜΕΑ.

Τι άλλαξε

Οι τροποποιήσεις που έγιναν από την ΑΑΔΕ και την ΗΔΙΚΑ αφορούν δύο βασικές κατηγορίες προβλημάτων:

* Η πρώτη είναι αυτή των δικαιούχων οι οποίοι στις φορολογικές τους δηλώσεις δεν είχαν δηλώσει το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών. Είναι χιλιάδες αυτές οι περιπτώσεις, καθώς η αναγραφή του ΑΦΜ του εξαρτώμενου μέλους δεν ήταν υποχρεωτική. Δηλαδή, στη διαδικασία υποβολής της δήλωσης επέτρεπε να μη συμπληρωθεί ο ΑΦΜ. Βάσει της νομοθεσίας, η απόκτηση ΑΦΜ από τα ΑΜΕΑ καθίσταται υποχρεωτική από τη στιγμή που γίνονται δικαιούχοι του προνοιακού επιδόματος (κυμαίνεται από 320 έως 600 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό αναπηρίας).
* Η δεύτερη είναι αυτή των δικαιούχων οι οποίοι είχαν υποβάλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποια από τα προηγούμενα επτά έτη όπως προέβλεπε το σχετικό κριτήριο μέσω του οποίου πιστοποιούνταν η μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα.

Χωρίς ένσταση

Μετά τις διορθώσεις που έγιναν όσοι ανήκουν στις δύο αυτές κατηγορίες δεν χρειάζεται να μπουν στη διαδικασία υποβολής της ένστασης. Πρώτα θα πρέπει να δοκιμάσουν να κάνουν εκ νέου κανονική αίτηση και ας έχει απορριφθεί από το σύστημα μέχρι τώρα. Από τη στιγμή που υπάρχει καινούργιος κατάλογος δικαιούχων, αυτή τη φορά η αίτηση μπορεί να λάβει «πράσινο» χρώμα (εγκριτικό) και όχι κόκκινο (απορριπτικό). Σε αυτή την περίπτωση το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι η αναγραφή του σωστού IBAN και τίποτα άλλο.

Ακόμη όμως και αν οι διορθώσεις που έγιναν αποδειχθούν ξανά ελλιπείς όσοι δεν μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημά τους με τον τρόπο που προαναφέρθηκε τους απομένει η διαδικασία υποβολής της ένστασης που έχει προθεσμία μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου Τα αιτήματα συγκεντρώνονται ήδη από την ΗΔΙΚΑ και αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ για διερεύνηση. Το Αίτημα Ενστασης υποβάλλεται από τη σελίδα της αίτησης σε περίπτωση μη έγκρισης. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που δεν εγκρίθηκαν λόγω ΙΒΑΝ και έχουν ενημερωθεί σχετικά κατά την υποβολή της αίτησης.

Τόσο ο κ. Σκυλακάκης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας επιβεβαίωναν χθες ότι τα νοικοκυριά που θα ευεργετηθούν από το κοινωνικό μέρισμα από τα 200.000 που υπολογίζονταν αρχικά τώρα θα περάσουν τις 280.000 και μπορεί να φτάσουν και τις 300.000. Το δε κονδύλι που διατεθεί από τα 175 εκατ. ευρώ αναμένεται να φτάσει τα 200.000 εκατ. ευρώ, αφού από τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι κα σήμερα προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος. Πληροφορίες θέλουν τα πρώτα ποσά από το κοινωνικό μέρισμα να πιστώνονται σε λογαριασμούς δικαιούχων στο τέλος της εβδομάδας.

Υπό εξέταση

Στο μεταξύ μετά την ολοκλήρωση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης και το κλείσιμο της εφαρμογής, από σήμερα θα γίνει η εκκαθάριση, ώστε να διαπιστωθεί πόσα από τα περίπου 75 δισ. ευρώ που διατίθενται για φέτος (μαζί με την ακυρωμένη επιδότηση των εφημερίδων ύψους 7 εκατ. ευρώ) θα μοιραστούν στους 600.000 δικαιούχους που έκαναν αιτήσεις ως την Παρασκευή. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να οργανωθεί η εξόφληση των δικαιούχων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ εκτιμούσαν ότι το ποσό που έχει συγκεντρωθεί δεν θα εξαντληθεί. Τούτο διότι πολλοί δικαιούχοι λόγω οικονομικής στενότητας περιμένουν να προμηθευτούν πετρέλαιο μόλις ο καιρός χαλάσει περισσότερο. Αλλοι πάλι έκαναν την αίτηση μεν αλλά παρήγγειλαν μικρή ποσότητα πετρελαίου. Ετσι κατοχύρωσαν τα ποσό επιδότησης αλλά αυτό είναι μικρότερο από το ανώτερο που δικαιούνταν. Για όλους αυτούς υπάρχει η σκέψη η πλατφόρμα να ανοίξει για λίγο τον Ιανουάριο ώστε να κάνουν αίτηση όσοι δεν έκαναν και να συμπληρώσουν το ανώτερο της επιδότησης όσοι αγόρασαν μικρές ποσότητες. Ο στόχος είναι να αναλωθεί στο σύνολό του ποσό που έχει διατεθεί για φέτος για επίδομα θέρμανσης.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Υπερψηφίστηκαν στη Βουλή η τροπολογία για ΛΑΡΚΟ και η ΠΝΠ για αύξηση κοινωνικού μερίσματος

Δημήτρης Κατσάκος

Κοινωνικό μέρισμα σε επιπλέον 17.000 νοικοκυριά μέχρι το τέλος του μήνα

Μιχάλης Μάρδας

Κοινωνικό μέρισμα σε επιπλέον 17.000 νοικοκυριά μέχρι το τέλος του μήνα

admin

Επίδομα θέρμανσης: Ποιους αφορά η νέα παράταση για αγορά πετρελαίου

Μιχάλης Μάρδας

Πιστώθηκαν τα χρήματα για κοινωνικό μέρισμα και πετρέλαιο θέρμανσης

Μιχάλης Μάρδας

Καταβάλλεται το κοινωνικό μέρισμα μαζί με το επίδομα θέρμανσης μέχρι το απόγευμα

Δημήτρης Κατσάκος

Ξεκινά από σήμερα η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος των 700 ευρώ

Ανδρέας Ντίνης

Πέτσας: Τη Δευτέρα καταβάλλεται το κοινωνικό μέρισμα

Μιχάλης Μάρδας

Κοινωνικό μέρισμα: Δευτέρα ή Τρίτη η καταβολή του επιδόματος- Έχουν εγκριθεί πάνω από 266.000 αιτήσεις

Ανδρέας Ντίνης