Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρούτσης: Η ανεργία θα χτυπηθεί με υγιή τρόπο, μέσα από τον ιδιωτικό τομέα

Βρούτσης: «Κανένας εργαζόμενος απροστάτευτος»

Newsroom eleftherostypos.gr

Περαιτέρω μείωση της ανεργίας αναμένει η κυβέρνηση, μετά και τη δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, αργότερα σήμερα, σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, σε ερωτήματα βουλευτών για θέματα κοινωφελούς εργασίας.

Απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Μπάρκα, χαρακτήρισε ανακριβή όσα είπε περί αύξησης της ανεργίας επί κυβέρνησης της ΝΔ. Συγκεκριμένα ο κ. Βρούτσης είπε: «Ιούλιος 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ, ανεργία 19,1. Ιούλιος 2019, επί ΝΔ, 16,9. Αύγουστος του ’18, επί ΣΥΡΙΖΑ, ανεργία 18,9. Τώρα, επί ΝΔ, 16,7. Σεπτέμβριος του 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ, 18,8% ανεργία. Σήμερα, περιμένουμε τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ. Κάνω την πρόβλεψη ότι η ανεργία θα έχει μειωθεί περαιτέρω επί της κυβέρνησής μας».

Ειδικότερα για το θέμα της κοινωφελούς εργασίας, είπε ότι επανέρχεται μεγάλο πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2020, «κανονικότατα, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια». Είπε, επίσης, ότι έχει ήδη υπογράψει το σχετικό πρόγραμμα των hotspot, όπως και το πρόγραμμα που αφορά τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, το οποίο «συνεχίζεται απρόσκοπτα».

Ο κ. Βρούτσης μίλησε ακόμα, για τα εγκαίνια, χθες, του ανοίγματος της Ελεύθερης Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Νεωρίου. Όπως είπε, με την εξέλιξη αυτή άνοιξαν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, 120 ελληνικά πλοία αρχίζουν να επιστρέφουν και πάλι στην Ελλάδα και, για πρώτη φορά, υπάρχουν τόσα πολλά πλοία προς επισκευή. Τόνισε μάλιστα ότι αυτό που έγινε χθες στη Σύρο, «ευχόμαστε να γίνει και με τα ναυπηγεία της Ελευσίνας». Συγκεκριμένα είπε: «Να γίνουν ελεύθερα, ανταγωνιστικά, να επιστρέψει στην Ελλάδα ο ελληνικός στόλος [..] με έναν υγιή συνδικαλισμό, όπως το συνδικαλισμό που γνώρισα στη Σύρο, που έδινε μάχη καθημερινά για την προάσπιση του ναυπηγείου. Και τα κατάφερε μαζί με τους ιδιοκτήτες του ναυπηγείου, στην ίδια πλευρά. Γιατί δεν μπορεί να είναι χωριστά. Οι λογικές αυτές της αδράνειας του παρελθόντος ή της αναχαίτισης της δημιουργίας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ήταν κάτι που υπονόμευε το συμφέρον της χώρας, το εθνικό συμφέρον της χώρας».

Σημείωσε, επίσης, πως η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, «είναι ότι θα ανοίξουμε δουλειές για τους Έλληνες. Τέλος σε εκείνα τα παιχνίδια, τα πολιτικά και τα μικροκομματικά, που εμπόδιζαν την ανάπτυξη της χώρας». Ο κ. Βρούτσης συμπλήρωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει δυναμικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη βελτίωση των μισθών, στη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών. «Δεν αποτελεί ελπίδα το καταφύγιο του δημοσίου. Ελπίδα αποτελεί ο υγιής τρόπος, ο ιδιωτικός τομέας μέσα από τον οποίο προσπαθούμε καθημερινά», είπε.

Όσο για την απόφαση της κυβέρνησης να γυρίσουν οι Έλληνες επιστήμονες από το εξωτερικό, υπενθύμισε ότι στις 9 Δεκεμβρίου, το υπουργείο Εργασίας διοργανώνει την εκδήλωση «ReΒrain Greece». Περιγράφοντας το πρόγραμμα αυτό, είπε ότι στοχεύει στην επιστροφή 400, υψηλού επιπέδου, επιστημόνων στον ιδιωτικό τομέα της χώρας μας και όχι στο δημόσιο. «Θέλουμε να κάνουμε μία εμβληματική κίνηση, με την οποία να πούμε, “Ελάτε πίσω, χρηματοδοτούμε τον πρώτο χρόνο της εργασίας σας στον ιδιωτικό τομέα”, με την υποχρέωση των ιδιωτικών επιχειρήσεων να κρατήσουν αυτούς τους νέους, που θα επιστρέψουν από το εξωτερικό, κοντά τους», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Μπάρκας, είπε ότι η ανεργία στη χώρα μας αυξάνεται στο 27%, ιδιαίτερα στους νέους, και στους νέους επιστήμονες σε ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο κ. Βρούτσης έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει το μέλλον των νέων, «όταν εμείς παραλάβαμε ανεργία 27% και στους νέους πάνω από 50%, και μάλιστα με έναν νόμο να ισχύει για τον υποκατώτατο μισθό που έχει την υπογραφή σας. Οι νέοι και οι νέες επιστήμονες στη χώρα μας πληρώνονταν με κάτω από τον κατώτατο μισθό. Αυτός ο νόμος έχει την υπογραφή σας. Αλλά χαίρομαι για το γεγονός ότι πλέον εσείς δεν έχετε να διαχειριστείτε τέτοια ζητήματα», είπε ο κ. Μπάρκας.

Προτεινόμενα για εσάς

Βρούτσης: Κανείς κάτω από τον κατώτατο καθαρό μισθό των 550 ευρώ

Ανδρέας Ντίνης

Βρούτσης: «Κανένας εργαζόμενος απροστάτευτος»

Ανδρέας Ντίνης

Βρούτσης: Η «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ασπίδα προστασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Ανδρέας Ντίνης

Από τις 2 Ιουνίου η αύξηση στις επικουρικές συντάξεις – Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά

Evanthia Karra

Σε 5 μήνες 580.000 άνεργοι – Εφιαλτικές προβλέψεις του ΣΕΒ για εκτόξευση της ανεργίας

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – ΣΕΒ: Περίπου 580.000 άτομα θα πλήξει η ανεργία μέσα σε πέντε μήνες

Tinad

Βρούτσης: H οροφή της απώλειας στους μισθούς είναι 16%

Ανδρέας Ντίνης

Όλα τα μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων έως τον Οκτώβριο – Τι θα συμβεί με τους μισθούς και που θα μειωθεί ο ΦΠΑ

Μιχάλης Μάρδας

Βρούτσης: Τι θα ισχύει για εργαζόμενους, άνεργους και πληττόμενες επιχειρήσεις

Μιχάλης Μάρδας