Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξτρα έσοδα 557 εκατ. ευρώ θα φέρουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές

Σταϊκούρας: Αναμένεται μείωση του ΑΕΠ έως και 3% λόγω του κορωνοϊού

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

Την ολιστική και συνεκτική φορολογική πολιτική της κυβέρνησης ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών. Πλήρη πολιτική σε 10 άξονες με στόχους, όπως τόνισε ο υπουργός, «την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, την άμεση βελτίωση των οικονομικών δεικτών της χώρας, την ελάφρυνση της φορολογίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την υποβοήθηση της οικονομικής δραστηριότητας του παραγωγικού σκέλους ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Αμηχανία και απόσταση από την κοινωνία, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης -πλην Ελληνικής Λύσης, η οποία επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια- που επί της αρχής τάχθηκαν «κατά» παρόλο που, όπως σημείωσε και ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, χθες «όλοι οι φορείς που κλήθηκαν στην ακρόαση ήταν θετικοί» με το νομοσχέδιο.

Εισπράξεις

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αναμένει σημαντικά έσοδα από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, σύμφωνα με στοιχεία από την ΑΑΔΕ που λαμβάνει ως βάση για τις εκτιμήσεις αυτές. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σε περίπτωση που τα φυσικά πρόσωπα προχωρήσουν σε συναλλαγές, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, ύψους 30% του εισοδήματός τους, αναμένεται να αυξηθούν οι συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κατά 6,1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί κίνητρο για να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών και τόνισε πως «η εκτίμηση δεν περιλαμβάνει επιπλέον ηλεκτρονικές συναλλαγές που ενδεχομένως γίνουν από αυτούς που ήδη βρίσκονται πάνω από το όριο του 30%, συνεπώς είναι συντηρητική η εκτίμηση». Ο υπουργός επισήμανε πως εάν επιτευχθεί αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 6,1 δισ., με βάση εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ποσοστό φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι θα εκδοθούν επιπλέον αποδείξεις ύψους 2,05 δισ. ευρώ και έτσι το Δημόσιο θα εισπράξει 389 εκατ. έσοδα από ΦΠΑ, εφαρμόζοντας μεσοσταθμικό συντελεστή περί το 19% ενώ επιπλέον 168 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισπραχθούν μέσω της αύξησης των εσόδων και αντίστοιχων εξόδων που θα παρουσιάσουν οι επιχειρήσεις.

Υλοποίηση δεσμεύσεων

Αναφερόμενος στη φορολογική πολιτική, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «έχει ξεκάθαρη αναπτυξιακή διάσταση με στόχους τόσο την ενίσχυση της οικονομικής αποτελεσματικότητας όσο και την τόνωση της κοινωνικής δικαιοσύνης ενώ κινείται στις ράγες του ιδεολογικού και πολιτικού πυρήνα της Ν.Δ., του κοινωνικού φιλελευθερισμού, της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Είναι συνεπής τόσο στις προεκλογικές όσο και στις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και περιλαμβάνει τη μείωση φόρων, τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, τη διαφάνεια και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τη μετάβαση του φορολογικού συστήματος στην ψηφιακή εποχή, τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους της φορολογικής διοίκησης και των επιχειρήσεων. Τα μέτρα έχουν ισχυρό μεταρρυθμιστικό πρόσημο. Διαμορφώνουν δίκαιη φορολογική πολιτική για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αλλά ταυτόχρονα εξωστρεφή, φιλική για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων».

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι όλοι οι φορείς που κλήθηκαν σε ακρόαση χθες από την Επιτροπή επί της αρχής ήταν θετικοί. Παρότι ρωτήθηκαν επίμονα από την αντιπολίτευση εάν θέλουν να αποσυρθεί κάποια διάταξη του νομοσχεδίου, κανείς δεν εξέφρασε ενστάσεις για τα μέτρα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Σταϊκούρας για κανονισμούς τυχερών παιγνίων: Εξομαλύνεται η αγορά – Τι δρομολογείται

Tinad

Ο Σταϊκούρας περιέγραψε πότε θα δοθούν τα αναδρομικά

Μιχάλης Μάρδας

Σφοδρή επίθεση Σταϊκούρα σε Τσακαλώτο: Αυτός είναι ο υπουργός των πλειστηριασμών!

Μιχάλης Μάρδας

Σταϊκούρας: Νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών

Evanthia Karra

Βουλή: Στα… χαρακώματα Σταϊκούρας-Τσακαλώτος για την πρώτη κατοικία

Μιχάλης Μάρδας

Σταϊκούρας για αναδρομικά συνταξιούχων: Θα τους καλύψουμε όλους!

Μιχάλης Μάρδας

Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Βήμα-Βήμα η επιδότηση δανείου έως και 90%

Μιχάλης Μάρδας

Επίθεση με τσεκούρι: Στη Θεσσαλονίκη Σταϊκούρας και Πιτσιλής – Ενημερώθηκαν για την κατάσταση υγείας των εφοριακών

Tinad

Ανάσα για την πρώτη κατοικία: Πώς θα επιδοτηθούν τα στεγαστικά δάνεια – Όροι και προϋποθέσεις του προγράμματος «Γέφυρα»

Μιχάλης Μάρδας