Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεμπλοκάρουν χιλιάδες επικουρικές συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση πριν το 2016

Ξεμπλοκάρουν χιλιάδες επικουρικές συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση πριν το 2016

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Ξεμπλοκάρει η έκδοση χιλιάδων επικουρικών συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση πριν από το 2016 από το ΕΤΕΑΕΠ, ενώ κερδίζουν ένα μηνιάτικο στις πληρωμές όσοι έκαναν αίτηση ως 3/12/2018.

Σε αναμονή για επικουρική σύνταξη με στοιχεία Αυγούστου 2019 ήταν περίπου 90.300 συνταξιούχοι, εκ των οποίων διαδοχική ασφάλιση έχουν περισσότεροι από 10.000 συνταξιούχοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- είχαν κάνει αίτηση πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τις 13/5/2016 και είτε οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν, είτε καθυστερούν ως και σήμερα, επειδή στο ΕΤΕΑΕΠ δεν φρόντισαν να εκδώσουν οδηγίες ώστε όπως λέει ο νόμος 4387/2016, ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης στα επικουρικά ταμεία να θεωρείται ενιαίος και όχι ξεχωριστός ανά φορέα.

Οι οδηγίες βγήκαν χθες από τον νέο υποδιοικητή του Ταμείου Επαμεινώνδα Ατσαβέ, ο οποίος ως δικηγόρος αποκωδικοποίησε τις διατάξεις με στόχο να εκδοθούν πιο γρήγορα οι επικουρικές συνάξεις με διαδοχική ασφάλιση.

Με τις οδηγίες που δόθηκαν, θα πάρουν επικουρική και όσοι αρχικά είχαν απορριφθεί επειδή δεν θεμελίωναν δικαίωμα σε κανένα Ταμείο, παρότι μπορεί να είχαν συνολικά πάνω από 20 ή 25 χρόνια ασφάλισης.

Ο λόγος που είχαν απορριφθεί ήταν επειδή δεν συμπλήρωναν τα ελάχιστα απαιτούμενα 15 έτη για επικουρική σύνταξη σε κανένα Ταμείο, αλλά τα είχαν αθροιστικά σε δύο ή περισσότερα.

Ενιαίος χρόνος

Με τις νέες οδηγίες, στο εξής ο χρόνος θα είναι ενιαίος και δεν θα εξετάζεται αν οι ασφαλισμένοι είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 15ετία σε έναν από τους φορείς που ασφαλίστηκαν διαδοχικά. Αυτό σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος με 10 χρόνια στο επικουρικό του ΙΚΑ (ΤΕΑΜ-ΕΤΕΑΜ) και 10 χρόνια στο επικουρικό του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ), που έκανε αίτηση πριν από τις 13/5/2016 και τότε απορρίφθηκε, τώρα θα πάρει επικουρική με τον ενιαίο χρόνο των 20 ετών ασφάλισης από το ΕΤΕΑΕΠ.

Προσοχή:

  1. Οι αιτήσεις πριν από τις 13/5/2016 για επικουρική σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση, που είχαν απορριφθεί, θα πρέπει να υποβληθούν εκ νέου από τους ασφαλισμένους ώστε η σύνταξη να βγει με τις διατάξεις του νόμου 4387/2016. Στις περιπτώσεις αυτές η έναρξη συνταξιοδότησης θα ξεκινά από την ημερομηνία κατάθεσης της νέας αίτησης, δηλαδή θα πληρωθούν από εδώ και πέρα.
  2. Για παλιές αιτήσεις που κατά την 13/5/2016 δεν είχαν κριθεί οριστικά (και δεν είχαν απορριφθεί) γίνεται δεκτό ότι η αίτηση συνταξιοδότησης ανατρέχει στις 13/5/2016. Αυτό σημαίνει ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις πριν από τις 13/5/2016, με διαδοχική ασφάλιση, θα πάρουν αναδρομικά από 13/5/2016 και μετά, και όχι παλαιότερα γιατί πλέον θα εξεταστούν με ενιαίο χρόνο.

«Για όλους τους αιτούντες επικουρικής σύνταξης που έχουν διαδοχική ασφάλιση, το αίτημά τους θα κρίνεται με το ευνοϊκότερο καθεστώς του αρ. 19 του ν. 4387/2016 και θα προσμετράται ο συνολικός χρόνος ασφάλισής τους στη θεμελίωση και στον υπολογισμό της επικουρικής τους σύνταξης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Ατσαβέ.

Επίσης, ξεκαθαρίζεται ότι και στην πληρωμή επικουρικών θα ισχύει το ευνοϊκότερο καθεστώς για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 3/12/2018 και δεν έχουν κριθεί οριστικά (με την έκδοση απόφασης του Δ.Σ. του Ταμείου επί ενστάσεως του ασφαλισμένου ή την άπρακτη πάροδο της προβλεπόμενης τρίμηνης προθεσμίας άσκησης ένστασης). Στις αιτήσεις αυτές η πληρωμή θα ξεκινά από το μήνα που υποβλήθηκε η αίτηση και όχι από τον επόμενο μήνα, ούτε από το μήνα που ο ασφαλισμένος πληροί όλες τις προϋποθέσεις όπως προβλέπει ο νόμος 4578/2018.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Συντάξεις: Ανακοινώθηκαν οι τρεις ημερομηνίες πληρωμής των επικουρικών τον Ιούλιο

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις: Αναδρομικά 10 μηνών κλειδώνει το ΣτΕ [πίνακες με ποσά για κύριες και επικουρικές σε όλα τα ταμεία]

Μιχάλης Μάρδας

Σας ενδιαφέρει: Θα καταβάλλονται την ίδια μέρα κύριες και επικουρικές συντάξεις

Μιχάλης Μάρδας

Πιστώθηκαν οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις [αναλυτικοί πίνακες για κάθε ταμείο]

Μιχάλης Μάρδας

Επικουρικές συντάξεις: Τι αυξήσεις θα δουν σήμερα στα ΑΤΜ και τι θα πάρουν αύριο οι συνταξιούχοι [αναλυτικοί πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Αποκάλυψη «Ε.Τ.»: Αυξήσεις ως 295,51 ευρώ για 253.817 επικουρικές συντάξεις

Ανδρέας Ντίνης

Πλήρης επιβεβαίωση του «Ε.Τ.»: Στις 2/6 η αποκατάσταση των 250.000 επικουρικών συντάξεων

Ανδρέας Ντίνης

Αποκλειστικό: Επικουρικές συντάξεις – Σε 23 ημέρες οι αυξήσεις [πίνακες & παραδείγματα]

Ανδρέας Ντίνης

Μόνο στον «Ε.Τ.»: Ερχονται αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις – Αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα

Ανδρέας Ντίνης