Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικές προβλέψεις από ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 1,8% το 2019 και 2,5% το 2020

Τέσσερις οίκοι αξιολόγησης… κλείνουν το μάτι στην Οικονομία

Newsroom eleftherostypos.gr

Ανάπτυξη έως 1,8% φέτος (έναντι πρόβλεψης 2% στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020) και στην περιοχή του 2,3%-2,5% το 2020 (έναντι πρόβλεψης 2,8% στον προϋπολογισμό) προβλέπει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, την οποία παρουσίασε σήμερα.

«Δεν έχουμε λόγους να αναθεωρήσουμε την πρόβλεψή μας για το 2019, ενώ για το 2020 είμαστε λίγο περισσότερο συγκρατημένοι από τον επίσημο στόχο της οικονομικής πολιτικής για ανάπτυξη 2,8%, γιατί η σημερινή δομή της οικονομίας αντιστρατεύεται υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας και πρόσθεσε: «Η σημερινή βάση δημιουργεί θετικές προοπτικές, αλλά δεν λείπουν οι κίνδυνοι και οι λόγοι για εγρήγορση. Χωρίς τη στροφή σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με επενδύσεις και εξαγωγές, η ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης θα είναι παροδική. Ισχυρή μεγέθυνση συνολικά μέσω ενίσχυσης της κατανάλωσης δεν είναι εφικτή, καθότι θα συμπαρέσυρε σημαντική άνοδο των εισαγωγών».

Ο κ. Βέττας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να προταχθεί η μείωση του φορολογικού βάρους στη μισθωτή εργασία και τόνισε την ανάγκη να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των μεσαίων στρωμάτων, τα οποία, όπως είπε, θα δουν ελάχιστη μόνο ελάφρυνση της φορολογικής τους επιβάρυνσης από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τα πολύ χαμηλά εισοδήματα και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ επισήμανε ακόμα ότι «η διεύρυνση της φορολογικής βάσης κατευθύνεται πολύ σωστά στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, αλλά έχουν σημασία οι λεπτομέρειες εφαρμογής», ενώ έκανε ειδική αναφορά στο ασφαλιστικό, που, όπως ανέφερε, «κρατάει πίσω την ελληνική οικονομία και η μεταρρύθμισή του είναι επιβεβλημένη».

Προτεινόμενα για εσάς

Θετικά σημάδια στον Προϋπολογισμό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 6,5% το 2021

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης στο ΙΟΒΕ: Η επόμενη 10ετία ίσως είναι θρίαμβος

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού – Ανάπτυξη 6,1% το 2021

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Κατατίθεται στη Βουλή – Ανάπτυξη 6,1% για φέτος

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οικονομία: Υπό συνεχή αναθεώρηση η ανάκαμψη της

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Fitch: Στο 6% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος

Εμβολιαστείτε για να σωθούν ζωές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εξωστρέφεια για βιώσιμη ανάπτυξη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom