ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βόμβα ΔΝΤ: Γίνονται παράλληλες διαπραγματεύσεις για νέο Μνημόνιο

Βόμβα ολκής έριξε χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις σημειώνοντας πως γίνονται παράλληλες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και το Ταμείο για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

«Το Ταμείο», σημείωσε «θέτει ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει σε νέο πρόγραμμα ή βιώσιμο χρέος ή ακόμη περισσότερες μεταρρυθμίσεις». Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες έσπευσαν να διαψεύσουν και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο ότι γίνεται παράλληλη διαπραγμάτευση στην Αθήνα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. «Καμία παράλληλη διαπραγμάτευση δεν γίνεται, αν το ΔΝΤ μετάσχει θα καταθέσει δικούς του όρους, φαντάζομαι μετά τη συμφωνία για το χρέος» τόνισε χαρακτηριστικά ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο, ο κ. Ράις, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να λάβει την απόφαση του για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα της Ελλάδος μέσα στον Δεκέμβριο.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Ταμείου συνέδεσε τον χρόνο λήψης της σχετικής απόφασης με την Έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού Δημοσίου Χρέους η οποία θα υποβληθεί τον Δεκέμβριο στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ μαζί με τα συμπεράσματα του πρόσφατου ελέγχου που διενήργησε το Ταμείο στο πλαίσιο του αρθ.4, τα οποία αφορούν τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους.

Κατά την ίδια ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους και για μία ακόμη φορά ο κ. Ράις υποστήριξε ότι τόσο το ελληνικό χρέος όσο και το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμα και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου αυτά τα δύο «αγκάθια» να αντιμετωπιστούν.

Επανέλαβε ότι το Ταμείο επιθυμεί να υπάρξει βελτίωση του προγράμματος, προκειμένου να βοηθηθεί ουσιαστικά η ελληνική οικονομία και η χώρα να εξέλθει από την ύφεση, αλλά προσέθεσε -όπως άλλωστε έχει τονίσει και ο κ. Τόμσεν- ότι το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να λάβει μέρος σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα έχει στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και θα στοχεύει σε αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις.

Σε ερώτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο μέτωπο των εργασιακών, ο κ. Ράις επανέλαβε πως δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο γιατί οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Σε ερώτηση για δημοσίευμα των New York Times σχετικά με συγκρούσεις στο εσωτερικό του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Ράις απάντησε ότι το προσωπικό του ΔΝΤ συμμορφώθηκε πλήρως με τα αιτήματα του ανεξάρτητου φορέα αξιολόγησης το Ταμείο (ΙΕΟ) για την παροχή δεδομένων. Όπως και σε κάθε γραφειοκρατικό θεσμό, υπήρξαν κάποια μπρος πίσω, αλλά στο τέλος της ημέρας παραδόθηκαν όλα τα έγγραφα, πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς

Ταϊβάν: «Πόλεμος» με…εντόσθια χοιρινού ξέσπασε στο κοινοβούλιο με αφορμή νέο νόμο [βίντεο]

Μαρίνα Μπενέκου

Σάλος στην Ιταλία με εκπομπή του Rai που «δίδασκε» τις γυναίκες πώς να ψωνίζουν με σέξυ τρόπο στο σούπερ μάρκετ [βίντεο]

Μαρίνα Μπενέκου

Κομισιόν: Νέα μελέτη για τα τρία Μνημόνια αποκαλύπτει και άλλα λάθη στους πολλαπλασιαστές 

Δημήτρης Ντόγκας

Tσουνάμι κρατικών χρεοκοπιών λόγω Covid;

Kon

Aegean: Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξή της – Κρατική ενίσχυση 120 εκατ. ευρώ

Ανδρέας Ντίνης

Κυβέρνηση: Σκληρή αντιπαράθεση με ΣΥΡΙΖΑ για την… ελαφρότητα της αντιπολίτευσης

Δημήτρης Ντόγκας

Ακόμη έναν κυβερνητικό αξιωματούχο απέλυσε μέσω…Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ

Μαρίνα Μπενέκου

Κυβέρνηση: Έρχονται νέα μέτρα για όσους βρίσκονται «στη βάση της εισοδηματικής πυραμίδας»

Δημήτρης Ντόγκας

ΔΝΤ: Κίνδυνος υποκατάστασης του εγχώριου χρήματος από τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών

Ανδρέας Ντίνης